–Teksti ja asiantuntija-arviot: Minna Sirén. Kuvat: Huutokauppa Helander
–Teksti ja asiantuntija-arviot: Minna Sirén. Kuvat: Huutokauppa Helander
Julisteiden historia menee niinkin pitkälle kuin 1789 -luvulle, jolloin Ranskan ensimmäisen tasavallan juliste julkaistiin: Vapaus, tasa-arvo, veljeys tai kuolema -juliste. Sen tarkoituksena oli olla propaganda painotteinen ja se tiedotti kansalle kuinka vahva sekä isänmaallinen ranska oli, siitäkin huolimatta, että maan sisällä oli levottomuuksia ja erimielisyyksiä. Julisteesta ja sen viestistä huolimatta Ranska meni kohti suurta Vallankumousta, joka päättyi vuonna 1799.
Vapaus, tasa-arvo, veljeys tai kuolema -sitaattia päätettiin muokata uuteen aikakauteen sopivammaksi, ja kuoleman -viittaus poistettiin käytöstä, koska se muistutti liikaa ranskan väkivaltaisimmista vaiheista, kuten Vallankumouksesta tai 1793 – 1794 Terrorin ajasta (ransk. La Terreur). Ranskan julistus omasta vahvuudestaan ja motostaan pidetään ensiaskeleena julistetaiteen synnyssä ja itse sitaatti on ranskalaisille yhä tekstin osalta keskeinen osa ranskalaisuutta ja maan kulttuuriperintöä.
Vapaus, tasa-arvo, veljeys tai kuolema -juliste.
Aina 1880 -luvun lopulle asti julisteita käytettiin Ranskassa lähinnä ilmoituksen omaisesti, ja niiden avulla julkaistiin muun muassa tietoa omaisuuden pakkolunastuksesta tai muistutuksena kirkollisista menoista. Samaan aikaan julisteiden ja niiden sisällöt elivät murrosvaihetta ja niissä oli nähtävissä merkkejä mainostamisesta. Julisteita saatettiin painaa esimerkiksi paikallisista tuotteista ja erilaisten myymälöiden tarjonnasta.
Perinteisiä mainosjulisteita alettiin kutsumaan 1880-luvulta lähtien niin sanotuksi moderniksi julistetaiteeksi. Modernin julistetaiteen kukoistuskausi ulottui 1900-luvulle saakka. Katukuvassa olevat julisteet painettiin pääosin litografia-tekniikalla eli käsipainolla. Litografia-tekniikka kiinnosti erityisesti taiteilijoita, jonka myötä katukuvaan alkoi ilmestyä hiljalleen myös värikkäämpiä ja rohkeampia kuvituksia jotka tehtiin Serigrafia-tekniikalla eli silkkipainoilla. Nämä “mainokset” sisälsivät enimmäkseen ilmoituksia teattereiden ensi-illoista ja kuvia merkittävistä monumenteista. Aikansa merkittävimpiin mainosjulisteisiin kuuluu 1891 julkaistu Moulin Rouge -juliste, joka oli Henri de Toulouse-Lautrecin käsialaa. Kyseessä on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista julisteita maailmalla.
Henri de tolouse-Lautrec ja La Goulue au Moulin Rouge -juliste.
Suomen taidejulisteen historia ylettyy noin 1900 -luvun alkuun, jolloin julisteiden tarkoitus oli muun euroopan tapaan mainonnallinen. Kuten Ranskassa myös Suomessa julistetaide kiinnosti taidemaalareita. Erityisesti aiheesta kiinnostui Akseli Gallen-Kallela, joka myös teki yhden historiamme tunnetuimmista kaupallisista julisteista. Oletkin saattanut joskus törmätä Bil-Bol -julisteeseen, jonka Gallen-Kallela suunnitteli vuonna 1907 Yrjö Weilinin omistamalle autoliikkeelle, Tukholman automobiilinäyttelyä varten. On myös esitetty, että julisteen tilaaja olisikin ollut Carl Cederström. Gallen-Kallela sai omaan mainosjulisteeseensa inspiraatiota Kalevalasta, jossa lemminkäinen ryöstää Kyllikin. Sanotaan, että kuvan herrasmies on julisteen tilanneen Yrjö Weilin omakuva. Niin tai näin, nykypäivänä kyseinen juliste on niin suosittu, että sitä painetaan edelleen maailmanlaajuisesti.
Bil-Bol-juliste, Akseli Gallen-Kallela. Jäljennöksen painanut OY NIKOLAJEFF AB v. 1966. Myyty Huutokauppa Helanderilla 200 euron vasarahinnalla.
Aalto Iittala Crystal-juliste. Suunnittelija Bo Bendixen Graphics. Teoksen mitat 91 x 62 cm. Hinta-arvio 390 euroa.
Fondation Maeght: Peintures 1947 – 1967, Marc Chagall -taidenäyttelyjuliste. Myyty Huutokauppa Helanderilla 240 euron vasarahinnalla.
Viime vuosisadan vaihteessa elettiin julisteiden kultakautta ja 1900-1960 -lukujen värikkäät ja osittain poliittiset julistemainokset ihastuttavat monia vielä nykypäivänäkin. Suomessa mainosjulisteiden kultakausi sijoittuu nostalgiselle 1960-luvulle. 1900-luvun ensimmäisen puoliskon julisteissa näkyy myös vuosisadan alussa vaikuttanut Avant-garde sekä Pop Art – tyylit. Julisteet jatkoivat 1900-1960 -luvuilla kaupallista polkuaan, ja niiden mainosmaisuus kiihtyi sitä mukaa, kun yhteiskunta vaurastui.
Näyttelyjulisteita 2 kpl, Andy Warhol. Hinta-arvio 50 euroa.
Tuon ajan taide- ja mainosjulisteiden takana oli usein merkittäviä suunnittelijoita maailmalta, kuten Raymond Savignac sekä suomessa vaikuttaneet kynätaiturit Martti Mykkänen ja Erik Bruun. Kuvittaja ja taidegraafikko Martti Mykkäsen rooli suomen taidejulisteiden historiassa onkin varsin merkittävä. Mykkänen oli vahvasti mukana suomalaisessa nousukaudessa ja hänen julisteistaan huokuu esimerkiksi matkailualan vahva nousukausi. Mykkäsen julisteiden aiheisiin lukeutuvat mm. Tukholmaan risteilyt runsaineen ruoka -ja juomakuvituksineen.
Myös Erik Bruun valtasi 1960 -luvun mainospaikkoja Mykkäsen tapaan. Bruun työskenteli suurten brändien mainosjulisteiden parissa. Bruun on tehnyt juliste-kuvituksia yrityksille, kuten Finnair ja Fazer. Bruunin tunnetuin juliste lienee jo klassikoksi muodostunut Hartwallille suunniteltu Jaffa-juliste. Kyseinen Jaffa -juliste koristelee yhä monien kotien seiniä ja olet saattanut nähdä kuvituksen myös kankaissa ja lahjapaperissa.
Niinkuin monissa muissakin asioissa, myös julisteiden kohdalla pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Toisin sanoen, suuri kysyntä ja vähäinen tarjonta tarkoittaa korkeampaa hintaa ja toisinpäin. Huomioi kuitenkin ainakin nämä asiat:
Hyvin yleisellä tasolla voi sanoa, että 1800-luvun julisteet maksavat uudempiin 1900-luvun julisteisiin verrattuna enemmän jo pelkästään ikänsä takia. Niitä on myös vähemmän tarjolla. Jos satut löytämään 1800-luvulla painetun sodanjulistuksen tai yleisen tiedotteen esimerkiksi Ranskan sen ajan tapahtumista, saatat maksaa yhdestä julisteesta tuhansia euroja tai enemmän. Uudempia 1900 -luvulla painettujen julisteita on sekä määrällisesti että aiheellisesti tarjolla enemmän. Näin ollen niiden hintataso on usein vanhempaa julistetuotantoa huokeampaa, mutta yllättäjiäkin löytyy.
Monille lienee selvää, että mitä paremmassa kunnossa juliste on, sitä paremman hinnan siitä saa. Toisaalta julisteen harvinaisuus saattaa kumota osan julisteen hyvän tai huonon kunnon hintaan liittyvät vaikutukset. Esimerkiksi huonokuntoinen harvinainen juliste voi olla paljon kalliimpi, kuin hyväkuntoinen paremmin saatavilla oleva.
Julisteen hinta usein nousee, mikäli kyseessä on numeroitu juliste. Hintaa nostaa painomerkintöijen lisäksi painojärjestys. Ensimmäiset vedokset sekä paperille tehdyt hahmotelmat signeerauksella ovat painettuja versioitaan kalliimpia. Näissä myöskään esineen huono kuntoluokitus tai julisteen mahdolliset repeämät eivät ole este suurelle kysynnälle.
Siinä missä Design huonekalu -julisteissa saatat maksaa satoja euroja voi kodin sisustukseen löytää vanhan elokuvajulisteen alle sadalla eurolla.
Keräsimme oheen listaukseen julisteista ja niiden hinta-arvioista. Näet missä hinnoissa mikäkin liikkuu, kuinka suosittu tietty vuosikymmen on ja onko vaikuttaako tieto julisteen tekijästä sen hintaan. Listauksen lopusta löydät aikajanan suosituimmista kuva -ja mainosjulisteiden aiheista eri vuosikymmeniltä sekä ennusteita tulevista julistetrendeistä.
”Minä olen Lehtokurppa” -vedos, Erik Bruun. (s. 1926), signeerattu 9.8.1996. Myyty Huutokauppa Helanderilla 280 euron vasarahinnalla.
Birger Kaipainen, Paratiisi, Tarinoita astiaston takaa-näyttelyjuliste. Teoksen mitat 98 x 68 cm ja ulkomitat 99 x 69 cm. Myyty Huutokauppa Helanderilla 50 euron vasarahinnalla.
Vintagetyylinen juliste, Vogue. Hinta-arvio 50–80 euroa.
Vepsäläinen, Yrjö Kukkapuro vuodesta 1956-mainosjuliste. Hinta-arvio 100 – 150 euroa.
Herself, Ingrid Bergman -juliste, Andy Warhol. Julkaisija Galerie Börjeson, Malmö, Ruotsi. Julkaistu vuonna 1984. Myyty Huutokauppa Helanderilla 200 euron vasarahinnalla.
Ernst Mether-Borgström, EMMA, 21.6.2017–7.1.2018 -näyttelyjuliste. Teoksen mitat 69 x 48 cm ja ulkomitta 74 x 54 cm. Myyty Huutokauppa Helanderilla 50 euron vasarahinnalla.
Polkupyöriä – Mopedeja -mainosjuliste. Hinta-arvio 50 euroa.
Marimekko juhlavuosi 50 vuotta -juliste, vuosimallia 2014. Hinta-arvio 150 euroa.
Aalto – Iittala i Crystal juliste, suunnittelija Bo Bendixen Graphics. Teoksen mitat 91 x 62 cm. Hinta-arvio 390 euroa.
Fritz Hansen Egg – tuoli. Vepsäläinen, vuodesta 1956 -juhlajuliste, 60 vuotta. Juliste on vuosimallia 2016. Hinta-arvio 120 euroa.
Vitra Design museo collection -juliste. Teoksen mitat 117 x 82 cm ja ulkomitta 120 x 86 cm. Myyty Huutokauppa Helanderilla 60 euron vasarahinnalla.
ALVAR AALTO 100 -juliste. Teoksen koko 89 x 50 cm ja ulkomitat 107 x 69 cm. Myyty Huutokauppa Helanderilla 460 euron vasarahinnalla.
Alvar Aalto design, 1935-1995 Artek, helsinki finland -näyttelyjuliste. Teoksen mitat 99 x 69 cm ja ulkomitat 101 x 71 cm. Hinta-arvio 80 euroa.
Alvar Aalto 100, 1898-1998, Artek -näyttelyjuliste, suunnittelija Ben. Hinta-arvio 80 euroa.
Alvar Aalto, Taide & moderni muoto, Atenium 2017 -näyttelyjuliste. Hinta-arvio 50 – 70 euroa.