KÄSINSOLMITTU ITÄMAINEN MATTO on ajaton sisustuselementti, joka edustaa taidokasta käsityötä sekä vuosituhansien takaa peräisin olevia solmintatekniikoita ja kuviointeja. Maton ulkonäöstä ja solmintatavasta voi muun muassa päätellä miltä matonvalmistusalueelta se on peräisin ja mitä sen väreillä tai symboleilla on haluttu ilmaista. Perinteisin tekniikoin valmistetaan nykypäivänäkin uusia mattoja, ja käsinsolmittujen mattojen rinnalla myydään myös koneella valmistettuja mattoja, usein keinotekoisista materiaaleista.
Käsinsolmittu ja koneellisesti valmistettu matto muistuttavat ensisilmäyksellä pitkälti toisiaan, mutta lähemmällä tarkastelulla on huomattavissa yksityiskohtia, jotka paljastavat kumpi mattotyyppi on kyseessä. Näiden neljän vinkin avulla opit tunnistamaan erot mattojen välillä!
Kun olet löytänyt mieleisesi maton, kurkista aina ensin sen takapuolelle ja kiinnitä huomiota sekä kuvion selkeyteen, että sen solmuihin.
–Käsityönä valmistetun maton nurjalla puolella maton kuvio on selkeä ja kirkas. Myös maton solmut ovat nähtävissä maton nurjalla puolella. Koneella valmistetun maton tausta sen sijaan on ikään kuin sumea, eikä siinä erotu solmuja, painottaa Sirén.
–Poikkeuksena sääntöön ovat tosin tiheämmin solmitut silkkimatot, joissa yksittäisiä solmuja on vaikeampi erottaa, jatkaa Sirén.
Käsinsolmittu matto edestä.
Käsinsolmittu matto takaa. Maton kuviointi on selkeä ja kirkas myös maton nurjalla puolella.
Käsinsolmittu matto koostuu kolmesta osasta: loimesta, kuteesta ja nukasta. Konematossa sen sijaan ei ole loimea.
–Käsinsolmitun maton hapsut ovat osa loimilankaa, joka kulkee koko maton läpi. Koneellisesti tehdyn maton takapuolelle kurkistaessa puolestaan selviää, että sen hapsut on ommeltu nauhana maton reunaan kiinni, eikä siinä ole loimilankoja. Myös maton päärmäyksestä huomaa, että reuna on tikattu ompelukoneella. Maton takapuolta kannattaa siis tutkia, ennen kuin tekee ostopäätöksen, vinkkaa Sirén.
Koneella valmistettu matto voi näyttää ensisilmäyksellä samalta, kuin käsinsolmittu.
Konematon nurjalle puolelle katsoessa paljastuu, että maton hapsut on ommeltu reunaan kiinni jälkikäteen.
Mattoa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota sekä maton materiaaliin, että tapaan jolla materiaali on värjätty. Käsinsolmitut matot valmistetaan pääosin luonnollisista materiaaleista, kuten villasta, puuvillasta sekä silkistä. Konematto valmistetaan taas usein keinokuiduista, kuten polypropeenista ja polyesterista, tai muuntokuitu viskoosista.
–Käsinsolmitun maton nukka on yleensä villaa tai silkkiä. Aidosta villasta valmistetun maton pintaa silittäessä sormenpäihin jää rasvainen tuntu. Raaputustestillä voi myös testata villan laadun – jos pintaa raaputtaessa sormiin jää nukkaa, villan laatu voi olla heikkoa ja tuoda kotiin paljon pölyä, vinkkaa Sirén. Käsinsolmittuun mattoon käytettävät langat värjätään pääosin käsin, tosin tämä taito on Sirénin mukaan vähitellen häviämässä.
–Koneella tehdylle matolle on myös paikkansa; esimerkiksi keittiössä tai eteisessä pidettävä keinokuidusta valmistettu matto on helpompi puhdistaa tahroista, kuin huomattavasti pesulle herkempi silkki- tai villamatto, jatkaa Sirén.
Helanderin mattoasiantuntija Mika Sirén (vas.) toi Suomeen ja myi itämaisia käsinsolmittuja mattoja vuosikausien ajan ennen huutokauppauraansa.
Koneella valmistettu matto on virheetön ja suora, kun taas käsinsolmitussa matossa voi esiintyä pientä epäsymmetriaa kuvioissa. Täydellisyys onkin käsinsolmituissa matoissa harvinaista.
Kuvan matto on Sirénin arvion mukaan semiantiikkia, eli noin 50-100 vuoden ikäinen. Maton värien epäsäännöllisyys voi mahdollisesti kertoa siitä, että oikean värinen lanka on loppunut kesken solmimisen – tai sitten kyseessä on tekijän tietoinen valinta.
–Käsinsolmittujen mattojen epätäydellisyys on viehättävää! Käsinsolmittu itämainen matto on sekä taidetta että käyttöesine, päättää Sirén.
Hamadan-matto on myynnissä Helanderin Fine Carpets Sale -huutokaupassa.
Pidimme lauantaina 4.2.2023 Helanderin huutokauppakamarilla asiantuntijaluennon itämaisista matoista. Mikäli et päässyt luennolle tai haluat muuten vain syventää tietämystäsi matoista, Itämaiset matot – tarpeesta taiteeksi luentomateriaali on nyt ladattavissa käyttöösi. Julkaisussa annamme lisätietoa esimerkiksi mattojen kuvioiden symboliikasta, solmutyypeistä sekä vinkkejä maton huoltamiseen.
Itämaisten mattojen erikoishuutokauppa Fine Carpets Sale on käynnissä vielä 10.2.2023 saakka. Selaile luetteloa täältä!