23.12.2022Antiikki

Mitä huudettiin vuonna 2022 – ja mitä ensi vuonna kannattaa tuoda huutokauppaan?

Kauppa käy huutokaupoissa nyt kuumana. Vuoden 2022 aikana Helanderilla on myyty yhteensä 24 611 kohdetta eli noin 80 000 yksittäistä esinettä. Pyysimme asiantuntijoitamme poimimaan sellaisia esimerkkejä tänä vuonna myydyistä esineistä, joille he arvioivat kysyntää myös ensi vuodelle. Listasimme esineitä kaikista eri myyntikategorioista vasarahintoineen!

Kysyimme Helanderin toimitusjohtajalta Mika Siréniltä mitä tällä hetkellä erityisesti etsitään huutokaupoista. ”Esineistön kerääminen huutokauppaan on jatkuvaa oppimisen ja löytämisen iloa. Usein asiakaskäynneillä minulle esitellään huonekaluja, mutta pienet esineet on ne, joista parhaimmat myynnit tulee”, kertoo Sirén. Kaappien kätköistä ja keittiöstä löytyy pienesineitä, joilla voi olla huomattava arvo. Esimerkkinä vaikka mustekynästä voi saada jopa 100-500 euroa. Myös vanha rannekello tai militariaan liittyvät esineet voivat olla yllättävän arvokkaita.

Vanhat valokuvat ja postikorttikansiot ovat myös kysyttyjä. Esimerkiksi 1900-luvun lopulla lähetettiin paljon hienoja postikortteja, joissa on mielenkiintoisia tekstejä. Kokonaisista kansioista voi saada jopa 500-1 000 euron hinnan huutokaupassa. Nyt keräillään esimerkiksi vanhoja mustavalkoisia postikortteja Suomesta.

Alle on listattuna hyvin eri tyyppisiä esineitä, joille on kysyntää huutokaupassa. Esineet ovat toki vain pintaraapaisu kaikkeen siihen, mitä huutokaupassa myydään. Aarteita voi selata avoinna olevista verkkohuutokaupista ja myös päättyneet huutokauppaluettelot ovat varsinaisia tietopankkeja. Selaile luetteloita täältä.

1. Korut

Vintagekorut ovat tällä hetkellä kysytyimpien huutokauppaesineiden joukossa. Monen suomalaisen kotoa löytyy esimerkiksi rippilahjaksi saatuja koruja vuosikymmenten takaa, 50- ja 60-luvun cocktail-sormuksia ja sekalaisia kultaesineitä, kuten parittomia korvakoruja ja kultaketjuja. Nämä kaikki sopivat erinomaisesti myyntiin huutokaupassa, kertoo Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen. Helanderilla on tammikuun 2023 loppuun asti Fine Jewels -kampanja, jonka aikana myydyistä koruista ei peritä myyjän provisiota, vaan pelkkä 10 euron suuruinen käsittelymaksu / kohde

Lapponian ”Silvia” -korusarjaan kuuluvat korvakorut on suunnitellut Björn Weckström. Timantti- ja kultakorvakorut myytiin 330 € vasarahintaan. Kultainen rannekoru ametisteilla on vuodelta 1959. Rannekorun vasarahinnaksi tuli 330 €. Kultaiset korvakorut myytiin 390 € vasarahinnalla ja samaan sarjaan kuuluva kultainen kaulakoru 1 700 € vasarahintaan.

2. Kulta ja hopeaesineet

Korujen lisäksi myös muiden kulta- ja hopeaesineiden hinnat ovat nousussa ja eritysesti ostajia kiinnostavat tässä kategoriassa:

  • jalometallit
  • pöytähopeat
  • kynttiläjalat -ja kattausesineet
  • kierrätysjalometallit

Hopeinen kahvikalusto vuodelta 1951 myytiin 550 euron vasarahintaan. Eva Hidströmin hopeinen malja vuodelta 1978 myytiin 1 200 euron ja ”Suomi”-leivoshaarukat 170 euron vasarahintaan.

3. Design

Ostajia kiinnostaa nyt erityisesti design-huonekalut ja -valaisimet sekä 1900-luvun puolivälin huonekalut, valaisimet, ryijyt ja muut seinätekstiilit. Myös moderni taide sekä taidelasi- ja keramiikka myyvät hyvin. Veistoksille ja esimerkiksi tiikki- ja Artekin huonekaluille on omat markkinansa.

Ben af Schultenin Artekille suunnittelema nojatuoli, malli 411 myytiin 1200 euron vasarahintaan tammikuussa 2022. Ritva Puotilan ryijy ”Pohjan poika” myytiin 260 euron vasarahintaan. Juha Leiviskän Artekille suunnittelema kattovalaisin, malli JL341 myytiin 420 euron vasarahintaan ja Tapio Wirkkalan Idmanille suunnittelema lattiavalaisin, malli K 10-11 myytiin 4 600 euron vasarahintaan.

 

 

 

 

Arkkitehti Charles Eames ja hänen vaimonsa Ray suunnitelivat ”LCW” (Low chair wood) nojatuolin vuonna 1946. Tuolille tuli vasarahintaa 1 400 euroa. Alvar Aallon kattovalaisin, malli A332 myytiin 5 000 euron vasarahintaan. Laila Karttusen aniliininpunainen seinätekstiili ”Kaarisilta” myytiin maaliskuussa 140 euron vasarahintaan. Alvar Aallon suunnittelema ovenkahva myytiin 4 600 euron vasarahinnalla.

 

Erityisesti näiden suunittelijoiden tuotantoa haetaan nyt:

Paavo Tynell, Lisa Johansson-Pape, Mauri Almari, Alvar Aalto, Yrjö Kukkapuro, Eero Aarnio, Arne Jacobsen, Hans-Agne Jakobsson, Severin Hansen, Arne Vodder, Niels Otto Möller ja Carl-Gustaf Hiort af Ornäs. Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Nanny Still, Saara Hopea, Oiva Toikka, Heikki Orvola, Olli Vasa, Helena Tynell, Inkeri Toikka, Rut Bryk, Birger Kaipiainen, Kyllikki Salmenhaara, Toini Muona, Friedl Holzer-Kjellberg, Dora Jung ja Uhra Simberg-Ehrström.

4. Taidekeramiikka

Taidekeramiikka on kovassa nosteessa. Aldo Lossin Bitossi Ceramichelle suunnittelema figuuri myytiin 950 euron vasarahinnalla. Howard Smithin Arabialle suunnittelema figuuri ”Carmen” myytiin 240 euron vasarahinnalla. Kotimaista lasia ja keramiikkaa mm. Kumelalta ja Kupittaan savelta myytiin 170 euron vasarahintaan lokakuussa. Rut Brykin Arabialle suunnittelema seinäreliefi ”Karjalainen talo” myytiin 6 500 euron vasarahinnalla.

 

 

5. Astiat & lasiesineet

Astiakokonaisuudet sekä lasistot kiinnostavat ostajia tällä hetkellä jopa normaalia enemmän. Jos kaapissasi siis lojuu käyttämättömänä esimerkiksi ArabianIittalanMarimekonRörstrandinRiihimäen LasinNuutajärven tai Meissenin astiasto- tai lasikokonaisuuksia, niin nyt on hyvä aika myydä!

Friedl Holzer-Hjellbergin Arabialle suunnitellut suuret ruokalautaset (9kpl) myytiin 1 600 euron vasarahinnalla. Arabian ”She Foo” 35-osainen kahviastiasto myytiin 420 euron vasarahinnalla tammikuussa. Björn Weckströmin Nuutajärvelle suunnittelema lasiveistos ”Handen på Hjärtat” on signeerattu vuonna 1985 ja myytiin elokuussa 3 300 euron vasarahinnalla. Nanny Stillin Riihimäen lasille suunnittelema 2-osainen kaadin myytin 500 euron vasarahinnalla marraskuussa.

 

 

6. Antiikki

Antiikki -kategoriassa ostajia kiinnostaa kustavilais-, empire- ja biedermeiertyyliset antiikkihuonekalut sekä vanhat kristallikruunut. Erikoisuuksien puolelta meriantiikki, vanhat kalastusvälineet 1900-luvun alkupuolelta sekä kunniamerkit, miekat, pistimet, mitallit ja tikarit ovat haluttuja. Keräilijäpuolen ostajat etsivät valokuvia sota-ajalta, 1800-luvulta ja 1900-luvun alukupuolelta. Kiinnostusta on myös vanhoja postikortteja, venäläistä esineistöä, 1900-luvun alun keramiikka, veistoksia, kynttelikköjä, vanhoja leluja, käsinsolmittuja mattoja ja 1800-luvun ryijyjä kohtaan.

Kristallikruunu 1900-luvun alusta myytiin 800 euron vasarahinnalla helmikuussa. Empire-sänky 1800-luvulta myytiin 1 400 euron vasarahinnalla. Itämainen maljakko 1800-luvulta myytiin syyskuussa 13 000 euron vasarahinnalla ja Irma Hirnin suunnittelma ”Jugend-ryijy” myytiin 900 euron vasarahinnalla.

 

 

 

Kustavilainen seinäpeili 1700-luvulta myytiin 900 euron vasarahinnalla lokakuussa. Biedermeier-kalusto 1800-luvulta myytiin 950 euron vasarahinnalla. Liinavaatekaappi 1900-luvun puolivälistä myytiin elokuussa 240 eurolla. Art deco-kattovalaisin myytiin marraskuussa 390 euron vasarahinnalla.

 

 

Käsinsolmittu silkkimatto, Kashmir myytiin 800 euron vasarahinnalla. Käsinsolmittu punaisensävyinen matto Iranista ja käsinsolmittu sinisensävyinen matto Iranista myytiin kumpikin 650 euron vasarahinnalla.

 

7. Huonekalut

Myös muut huonekalut kuin antiikki ja design kiinnostavat ostajia. Esimerkkeinä Boknäsin kolmiosainen vitriini, joka myytiin 600 euron vasarahintaan marraskuussa. Hepplewhite-tyylinen ruokapöytä ja kahdeksan tuolia myytiin 220 euron vasarahinnalla. Intialainen sermi myytiin helmikuussa 200 euron vasarahinnalla.

 

 

8.  Taide

Taide pysyy ostajien suosikkina vuodesta toiseen ja kuuluu myös Helanderin suurimpien kategorioiden joukkoon, monella eri mittarilla mitattuna. Vuonna 2021 Helanderilla myytiin runsas määrä laadukasta suomalaista taidetta ja ennätyshintoja nähtiin pitkin kevättä 2021 mm. Tove Janssonin teosten osalta. Mutta perinteisen maalaustaiteen lisäksi vuonna 2022 ostajia kiinnostaa yhä enenevissä määrin myös valokuvat, vedokset, julisteet ja moderni grafiikka.

Heikki Willamon valokuva ”Hirvi, Inkoo 2013” myytiin Luonnonperintösäätiön hyväntekeväisyyshuutokaupassa 1 100 euron vasarahintaan. Frans Toikkasen kissa-aiheinen vedos vuodelta 1992 myytiin 330 euron vasarahintaan marraskuussa ja Jussi Mäntysen veistos ”Ilvesemo” myytiin lokakuussa 5 500 euron vasarahinnalla. Marjatta Hanhijoen vesivärityö ”Heinäkuu, Piili” vuodelta 1981 myytiin 300 euron vasarahintaan.

 

 

 

Hopeariisallinen ikoni on Moskovasta vuodelta 1887. Ikoni myytiin 800 euron vasarahinnalla marraskuussa. Kullatussa ikonissa on V.P. Gurzanovin leima. Ikonin vasarahinnaksi tuli lokakuussa 3 300 euroa. Arthur Heickellin maisemamaalaus myytiin 240 euron vasarahinnalla. Håkan Sjöströmin vuonna 1979 signeerattu maalaus ”Herakles” esittää vuonna 1946 Turun satamaan saapunutta rahtilaiva Heraklesta, joka toi ensimmäisen kahvierän saataville koko Suomen kansalle. Teos myytiin 420 euron vasarahinnalla. Erkki Kanniston metalliveistos 1/15 ”Paperintekijät” on kunnianosoitus Kymijokivarren paperintekijöille. Veistos myytiin huhtikuun Design Sale -huutokaupassa 330 euron vasarahintaan.

 

 

 

9. Kirjat, kartat, kamerat ja valokuvat

Vanhat valokuvat ja erityisesti valokuva-albumit kiinnostavat ostajia. Valokuvakansio elokuvatähtien valokuvilla myytiin 220 euron vasarahinnalla syyskuussa. Venäläisessä valokuva-albumissa 1900-luvun alusta on 40 sotilaisasuista henkilökuvaa. Albumi myytiin 600 euron vasarahinnalla syyskuun Classic Sale -verkkohuutokaupassa. Upea karttakirja Atlas des Grossen Kurfursten, faksimileausgabe 595/750 myytiin 1 600 euron vasarahinnalla elokuussa. Yashica-D keskiformaatin kamera lanseerattiin vuonna 1957. Kameran vasarahinnaksi tuli helmikuun verkkohuutokaupassa 155 euroa.

 

 

10. Keräilyesineet

Kaksi laatikollista LP-levyjä myytiin 170 euron vasarahintaan. Ruplan hopeakolikko, 100th Anniversary – Defeat of Napoleon I myytiin 1 100 euron vasarahintaan huhtikuussa. Neljä kappaletta postimerkkikansioita vuosilta 1840-1930 ja yksi kansio vuodelta 1940 myytiin 330 euron vasarahintaan. Tex seikkailu nrot 1-25 -sarjakuvia myytiin 280 euron vasarahintaan.

 

 

11. Militaria

Asetakki ja kenttälakki vääpelin arvomerkeillä myytiin toukokuussa 260 euron vasarahinnalla. Suomen armeijan kersantin talvitakki myytiin 650 euron vasarahinnalla. Kunniamerkki vuodelta v. 1896-1908 on emalia ja kultaa. Kunniamerkki myytiin marraskuussa 1 600 euron vasarahinnalla. Komea kunniamerkkiripa, esim. Talvisodan muistomitalilla myytiin 1 600 euron vasarahinnalla. Sapeli vuodelta 1833, Russian Cavalry Trooper’s Sabre, model 1827 myytiin joulukuussa 6 500 euron vasarahintaan.

 

 

12. Vintage ja kellot

Kaunis Laatokan Karjalan kansallispuku myytiin 800 eurolla lokakuussa. Casio G-Shock –rannekello myytiin 240 eurolla ja Omegan Chrono Tachymete vuosimallia 1946 myytiin 2 600 eurolla joulukuussa. Silkkihuivi Hermès, ”Les Cles” myytiin 140 euron vasarahinnalla toukokuussa.

 

 

13. Lelut

”OH MY”, Lehmannin tanssiva peltilelu 1900-luvun alkupuolelta myytiin 360 euron vasarahinnalla. Bandain valmistama peltilelu Ferrari Super America myytiin 125 euron vasarahinnalla maaliskuussa. Keinuhevonen 1900-luvun alkupuolelta myytiin 170 euron vasarahinnalla.

 

 

14. Muu esineistö

Muutama esimerkki muista kohteista, joille on kysyntää huutokaupassa: Montblanc, Masterpiece 144 G. mustekynä myytiin 185 euron vasarahinnalla ja peltipurkki ”Talous-osakekauppa Kafferosteri” myytiin 330 euron vasarahinnalla. Polkupyörä ”Occam” myytiin 1 300 euron vasarahinnalla huhtikuun vasarahuutokaupassa. Kamakuran Sea Master kiikarit myytiin 185 euron vasarahinnalla maaliskuussa.

 

 

Helanderin huutokaupan intendenteille on vuosien saatossa karttunut oma erikoisosaamisensa. Satojatuhansia esineitä uransa aikana nähnyt Helanderin toimitusjohtaja ja intendentti, Mika Sirén on erikoistunut taideteoksiin, mattoihin, militariaan, numismatiikkaan, filateliaan, kirjoihin, karttoihin, kelloihin, sarjakuvalehtiin ja leluihin. Valokuvaaja ja intendentti Aki Syrjäläinen on vuosien saatossa hankkinut mittavan osaamisen huonekaluista, valaisimista ja rannekelloista. Helanderin johtavan intendentin, Hanne Siekkisen erikoisalaa on lasi, posliini, taidelasi- ja keramiikka, hopea ja korut. Intendentti Petri Parikka on erikoistunut lasiin, posliiniin, taidelasiin- ja keramiikkaan, hopeaan, asusteihin ja vintageen.

 

Helanderin intendentit yhteiskuvassa joulukuussa 2022. Vasemmalla Mika Sirén, Aki Syrjäläinen, Hanne Siekkinen Kerttu-koiran kanssa ja oikealla Petri Parikka. Kuva Hanne Peippo, Huutokauppa Helander

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.