12.10.2020

”Mistä se kaikki tavara oikein tulee?”

 

Helanderilaisilta tiedustellaan säännöllisesti meillä myytyjen esineiden alkuperää. Monen ostajan mielestä olisi ymmärrettävästi mukava kuulla, mikä juuri hankitun kauniin vintage-astiaston tausta on, kuka on aiemmin omistanut komean pronssiveistoksen tai mitä reittiä iäkäs itämainen esine on päätynyt meille Pohjolan perukoille saakka. Tietoja voidaan antaa kuitenkin vain harvoin.

Kukkapuro Pape Aalto

 

Arvoituksellinen provenienssi 

Huutokauppamaailmassa provenienssi tarkoittaa esineen omistushistoriaa. Jokaisella Helanderin kautta uuden elämän saaneella esineellä on oma tarinansa, joka ruokkii hyvällä tavalla mielikuvitusta ja tekee menneisyydestämme konkreettista ja elävää. Todellisuudessa monien kohteiden osalta tämä tarina sisältää kuitenkin ainoastaan varsin arkista mikrohistoriaa – toisin sanoen astiasto on säilynyt kauniina odoteltuaan huolellisesti pakattuna käyttöönottoaan vuosikymmenten ajan, veistos on puolestaan seuraillut elämänmenoa kotoisasti aivan tavallisen kirjahyllyn päältä eikä itämaisen esineen matka Suomeen ollut aivan normaaleja kauppareittejä kummempi. Toki meillä Helanderillakaan ei näitä kaikkia kertomuksia saada koskaan kuulla, eivätkä ikävä kyllä ne, jotka tietoomme tulevat, välity meiltä eteenpäin tietosuojan vuoksi. On siis onni, että moni esine osaa itsekin kertoa tarkkasilmäiselle uudelle omistajalleen osia siihenastisesta elämäntarinastaan; lipastosta saattaa löytyä vihiä aiemmista lakkakerroksista tai korjauksista, vaatekaapista puolestaan häivähdys laventelin tuoksua (isoäitimme torjuivat kasvin avulla koiperhosia), korusta hahmottua nimikirjain, matosta taas pieni painauma. Museot ovat kansakunnan muisti, joten niille esineiden provenienssi on kullanarvoinen. Huutokauppaostajan tehtävänä sen sijaan ei suinkaan ole museoida ostostaan, vaan luoda sille uutta, tuoretta käyttöhistoriaa, jonka jäljet tekevät esineestä entistäkin kiinnostavamman.

 

Kohteen alkuperä voidaan tuoda julkisuuteen vain erityisestä syystä.

 

Vain erityistapauksissa – esimerkiksi mikäli kyseessä on kulttuurihistoriallisesti tai museaalisesti merkittävä kohde – esineen alkuperä voidaan omistajan toiveesta tuoda julkisuuteen. Näin toimittiin esimerkiksi meillä myydyn Albert Edelfeltin Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksen aiemmin tuntemattoman luonnoksen osalta, sillä lopullinen työ kuuluu sekä Kansallisgallerian että koko Suomen taidehistorian tärkeimpiin teoksiin. Provenienssi on saatettu ilmoittaa myös silloin, mikäli esine on peräisin esimerkiksi huomattavasta taidekokoelmasta tai arkkitehtonisesta kohteesta tai se on kuulunut merkittävälle henkilölle. Toisinaan nämä esineet nousevat hyvinkin vilkkaan julkisen keskustelun kohteeksi; näin kävi esimerkiksi presidentti Urho Kekkoselle kuuluneen kaluston suhteen.

 

Entä kuka tai ketkä Helanderin kautta sitten tätä monenmoista esineistöä myyvät? 

 

Emalia

 

Yksityiskodit

Yksityishenkilöt kääntyvät Helanderin puoleen mitä moninaisimmista syistä. Elämänmuutos kuten muutto, loma-asunnosta tai varastotilasta luopuminen tai esimerkiksi keräilyharrastuksen lopettaminen ovat päätöksiä, joiden seurauksena suurelle määrälle irtaimistoa tarvitaan uusi koti. Samoin läheisen menetys on varsin tavallinen yhteydenottoon johtava tilanne, sillä kokonaisen kodin irtaimiston läpikäynti ja pakkaaminen surun keskellä on urakka, johon omaisten voimat eivät aina riitä. Erityisesti arvokkaiden design-, taide- ja keräilyesineiden tunnistaminen irtaimiston joukosta saattaa olla vaikeaa ilman alan tuntemusta. Koska Helander ei osta tavaraa itselleen vaan huolehtii myynnistä asiakkaan puolesta, ei ole vaaraa siitä, että odottamattoman arvokkaiksi osoittautuneiden esineiden myyntituotot eivät kertyisikään myyjän hyödyksi.

Helanderilla voi siis mainiosti myydä jopa kokonaisen koti-irtaimiston, mutta yhtä hyvin vaikkapa vain yhden ainoan aarteen kuten maalauksen, arvokorun, vintage-ajoneuvon tai taidelasiesineen. Vaikka erilaiset verkossa toimivat kirpputorit ja muut myyntikanavat ovat yleistyneet hurjasti, esineelle voi itse olla vaikea määrittää päivän oikeaa myyntihintaa – samoin tosiasiallisesti kiinnostuneiden ostajien tavoittaminen niiden kautta saattaa olla haasteellista. Helanderilla on valmiina mukava, innostunut ostajakunta, joka etsii aktiivisesti juuri sitä, mikä toisella pölyttyy tarpeettomana.

Eläinfiguriinit

Yritykset, säätiöt ja yhdistykset

Suomessa toimii yli 285 000 eri alan yritystä. Säätiöt puolestaan on tavallisesti perustettu varojen ohjaamiseksi tiettyyn tarkoitukseen, yhdistykset esimerkiksi jonkin tietyn harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen ympärille, ja monet näistä ovat yleishyödyllisiä opetus- ja kasvatustyön, tieteen, kulttuurin tai urheilun tukijoita tai toimijoita. Luonnollisesti myös yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille tulee eteen tilanteita, joissa irtaimistolle on etsittävä uusi omistaja esimerkiksi muuton, kiinteistön remontin, varastotiloista luopumisen tai toiminnan muun muuttumisen vuoksi. Lisäksi erityisesti taidesäätiöiden kokoelmanhoitoon kuuluvat oleellisena osana poistot, sillä kokoelmia ei ikävä kyllä ole mahdollista kartuttaa loputtomasti.

On tavallista, ettei etenkään säätiöillä tai yhdistyksillä ole omaa myyntikanavaa, eikä sellaisen perustaminen satunnaiseen käyttöön ole yleensä tarkoituksenmukaistakaan. Useimmat yritykset puolestaan keskittyvät mielellään ensisijaisesti omaan liiketoimintaansa eivätkä halua sitoa omien ammattilaistensa resursseja irtaimistonsa realisointiin. Siispä kun omaisuudesta on valittu ne kohteet, esimerkiksi taideteokset tai kalusteet, jotka ovat valmiita saamaan uuden omistajan, moni organisaatio antaa myyntitehtävän mieluiten ammattitaitoiselle huutokauppakamarille, jolla on valmius kaikista käytännön asioista huolehtimiseen.

Meistä on erityisen mukavaa, että myös moni kollegamme on asiakkaamme; muut vintage-alan ammattilaiset kääntyvät puoleemme esimerkiksi silloin, kun erikoisen tai harvinaisen esineen myyntihinnan määritys osoittautuu pulmalliseksi, omaan liikkeeseen on tehtävä tilaa uudelle esineistölle tai kyseessä on erityisesti ulkomaisia ostajia kiinnostava kohde.

Timanttisormukset

Julkiset toimijat

Yritysten, säätiöiden ja yhdistysten tapaan moni viranomainen ja muu julkinen taho on keskittynyt pääasiallisiin työtehtäviinsä ja ulkoistanut sekä omistamansa tarpeettomaksi käyneen irtaimiston että viran puolesta haltuunsa joutuneen omaisuuden myynnin Helanderille. Tällöin organisaation työntekijöiden ei tarvitse itse järjestää esineiden markkinointia, esittelyä, myyntiä, luovutusta uudelle omistajalle tai myyntiin liittyvän maksuliikenteen hoitoa, vaan kaiken voi jättää ammattilaisten käsiin. Esimerkiksi poliisi ei monilla alueilla järjestä enää perinteisiä polkupyörähuutokauppoja, joita on totuttu odottamaan parisen kertaa vuodessa, vaan kyseisiä kulkupelejä tapaa nykyään ihan kuukausittain Helanderin huutokauppaluetteloista. 

 

KaruselliMademoisellePallotuoli

 

Tervetuloa!

Jos harkitset oman tai edustamasi organisaation omaisuuden myyntiä, ota meihin yhteyttä. Myyntiin jätettäväksi tarkoitettuja esineitä voi tuoda meille arvioitavaksi aina kamarimme aukioloaikoina, ma–pe klo 12.00–17.00 ja la klo 10.00–14.00. Ajanvarausta tai ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Arvioimme tarvittaessa esineitä myös kuvien perusteella.

Mikäli myytäväksi suunniteltu esinemäärä on suuri, voit varata maksuttoman arviointikäynnin soittamalla asiakaspalveluumme: ma–pe klo 9.15–13.15, puh. 029 003 1950 tai lähettää yhteydenottopyynnön verkossa.

 

Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.