Monella voi olla kotona koruja ja perittyjä hopea- tai kultaesineitä, joiden alkuperä tai arvo saattaa olla mysteeri. Arvo- tai Designesineillä tarkoitetaan pääsääntöisesti jalometalliesineistä puhuttaessa sellaisia esineitä, joilla on jälleenmyyntihinnan määrittymisen kannalta jotain muutakin kuin materiaalia-arvoa. Jalometallilla tarkoitetaan kultaa, hopeaa, platinaa ja palladiumia.
Esineitä arvioidessa tuleekin kiinnittää huomiota materiaalin lisäksi muun muassa antiikkiarvoon, valmistajaan, suunnittelijaan sekä mahdolliseen numismaattiseen arvoon. Muita arvonmittareita ovat museaalinen, esteettinen, historiallinen sekä esineen provenienssiin eli omistushistoriaan liittyvä arvo. Myös muisto-, käyttö- ja tunnearvo, eli niin sanottuun omistajuuteen liittyvä arvo ovat arvomäärityksen mittareita, jotka tosin usein eivät nosta esineen hintaa. Toisaalta taas hintaa nostava tekijä voi olla esineen harvinaisuus, joka ei ole arvo sinällään. Taidehistorioitsija ja esinetutkija Katja Weiland-Särmälää lainatakseni:”Esineitä voi tarkastella paitsi suhteessa meihin, myös suhteessa toisiin esineisiin, yhteiseen historiaamme tai muuhun ympäristöön.” Mistä sitten tietää esineen arvon? Se onkin kysymys, jonka vastaamiseen tarvitaan usein asiantuntijan ja esineen omistajan yhteistä keskustelua. Puhtaan jälleenmyyntiarvon selvittämisessä on hyvä kääntyä alan asiantuntijan puoleen.
Jalometallien hinnat pysyvät vakaana ja niihin kohdistuu yleensä lisääntynyttä mielenkiintoa silloin, kun taloudessa on taantumaa tai eletään muuten poikkeuksellisia aikoja. Tällä hetkellä jalometallien kysyntä on huutokaupoissa nousussa, jonka lisäksi designkoruista ja -esineistä maksetaan materiaaliarvoon nähden moninkertaisia hintoja. Nyt onkin hyvä hetki selvittää omien korujen ja arvoesineiden jälleenmyyntiarvo asiantuntijan opastuksella, mikäli niiden myyminen on mietityttänyt. Huutokauppa Helander järjestää nousseen kysynnän tähden Kulta & Hopea -myyntiinjättötapahtuman, lauantaina 21.5.2022. Asiantuntijamme arvioivat tapahtumassa kaikenlaisia jalometalliesineitä, kuten koruja, pöytähopeaa, rahoja ja kelloja. Tapahtuma pidetään Helanderin päärakennuksessa, osoitteessa Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki.
Kulta- ja hopearahojen sekä mitalien arvoa määrittäessä on tärkeää ottaa huomioon materiaaliarvon lisäksi myös niiden numismaattinen arvo, keräilyarvo sekä kulttuurihistoriallinen ja historiallinen arvo. Esineen historiallinen tai kulttuurihistoriallinen arvo tarkoittaa sitä, että esine on kytköksissä johonkin historiallisesti merkittävään tapahtumaan. Rahoista ja mitaleista puhuttaessa myös esineen kunnolla sekä harvinaisuudella on suuri merkitys sen lopulliseen jälleenmyyntiarvoon.
Hyvä esimerkki sekä keräilyarvon ja kulttuurihistoriallisen sekä historiallisen arvon vaikutuksesta esineen hintaan ovat Helanderilla myydyt Olympia-aiheiset kultakolikot (alla). Kolikot myytiin 550 euron vasarahintaan, vaikka niiden puhdas materiaaliarvo on alle 50 euroa. Olympia-aiheiset esineet ovatkin usein suosittuja keräilykohteita niiden historiallisen kontekstin takia.
Tasku- ja rannekellojen rahallisen arvon määrityksessä on syytä huomioida kyseisen kellon harvinaisuus, kellomalli ja sen kiinnostavuus markkinoilla, kellon kunto ja alkuperäisyys (osoittimet, kellotaulu, kuori, koneisto, dokumentit), kellon materiaali sekä sen mahdollinen antiikkiarvo. Kellot ovat siinä määrin poikkeuksellisia (tämän jutun muihin esinekategorioihin verrattuna), että niissä käytetty jalometallien määrä on yleensä vähäinen ja esineen arvo syntyykin muista tekijöistä. Esimerkiksi alla oleva kultainen taskukello myytiin Helanderilla 1 200 euron vasarahinnalla, siinä olevan kullan arvon ollessa 100 euroa. Arvorannekellojen kohdalla kellon osien alkuperäisyys on kaikki kaikessa.
Monet suomalaiset ovat perineet hopeaa ja suomalaisten kaapeista löytyy useimmiten hopeisia kynttilänjalkoja, aterimia, kahvikalustoja ja muita tarjoiluvälineitä. Myös erilaiset kattausvälineet, kuten serviettirenkaat, maustesirottimet tai hopeisilla osilla koristellut kristalliesineet ovat kysyttyjä esineitä jälleenmyyntimarkkinoilla. Lisäksi sekalaisilla tai vioittuneilla hopeaesineillä on arvoa huutokupassa, eikä haittaa, että eineet ovat kaiverrettuja tai ajan saatossa tummentuneita. Esineitä voidaan hyvin myydä erinä. Esimerkiksi kahvikalustojen hinnat vaihtelevat huutokaupoissa noin 360–700 euron välillä, riippuen muun muassa kaluston valmistajasta sekä painosta. Oma lukunsa on antiikkiset hopeaesineet, joissa arvoa lisääviä tekijöitä ovat mm. hopeaseppä, kaupunki, ikä, käsityötaito sekä kulttuurihistoriallinen arvo.
Hopeaesineet voidaan tunnistaa leimoista. Suomalainen täydellinen leimarivi sisältää viisi leimaa: tarkastusleiman, nimileiman, pitoisuusleiman, vuosileiman sekä paikkakuntaleiman. Lisäksi leimarivistössä (etenkin design-esineissä) saattaa olla puumerkkejä tai muita signeerauksia. Tarkastusleima kertoo siitä, että lainsäädännölliset seikat ovat täyttyneet esineessä ja sen hopeapitoisuus on tarkastettu. Nimi- ja kuvioleimat kertovat esineen valmistajasta ja kolminumeroinen pitoisuusleima puolestaan esineen hopeapitoisuuden tuhannesosissa. Tätä kutsutaan myös nimellä promilejärjestelmä. Tällä hetkellä Suomessa sallitut hopeapitoisuudet ovat: 800, 830, 925, 999. Vuosileima kertoo nimensä mukaisesti hopeaesineen iän ja paikkakuntaleima esineen valmistuspaikkakunnan.
Suomalaiset hopealeimat juontavat juurensa pitkälti ruotsalaisesta tavasta leimata hopeat. Leimaushistoria ulottuu aina vuoteen 1485 asti, jonka jälkeen hopeasepät velvoitettiin merkitsemään valmistamansa esineet. Ulkomailta hankitut hopeaesineet eivät aina ole leimattu tai leimat ovat puutteellisia. Huutokauppakamarimme käytössä on laite, jolla jalometallipitoisuudet voidaan määritellä mittaamalla vahingoittamatta esineen pintaa. Leimojen puuttuminen ei siis välttämättä tarkoita, että esine ei olisi hopeaa, eikä se myöskään ole este esineiden jälleenmyyntiin huutokaupassa.
Hopeiden arvomäärityksestä puhuttaessa on syytä ottaa huomioon lisäksi esineiden käyttö- ja antiikkiarvo. Harvinaisuuden ja käyttöarvon vaikutuksesta esineen rahalliseen arvoon hyvänä esimerkiksi alla näkyvät rapuveitset, jotka myytiin Helanderilla 390 euron vasarahintaan. Rapuveitsissä oleva hopean määrä on vähäinen ja ne on valmistettu pääosin muusta materiaalista, kuten teräksestä. Hyvä esimerkki antiikkiarvon vaikutuksesta esineen myyntihintaan nähdään taas alla näkyvän hopeisen savukerasian kohdalla. Moskovassa valmistettu rasia myytiin 1 000 euron vasarahinnalla, sen hopean arvon ollessa noin 60 euroa.
Jalometalleista valmistetut korut säilyttävät arvonsa ajan myötä ja sama pätee myös helmin- ja/tai jalokivin koristeltuja koruja. Materiaali ei yksin määritä korun arvoa, vaan huomiota on syytä kiinnittää myös työn laatuun, korun valmistajaan, suunnittelijaan sekä korun mahdolliseen antiikkiarvoon.
Brändi ja suunnittelija voivat nostaa korun arvoa moninkertaisesti. Myös korun kytkös johonkin tiettyyn aikakauteen tai kulttuuriseen / maantieteelliseen osaan saattaa vaikuttaa sen arvoon. Esimerkiksi pohjoismaisten suunnittelijoiden 1960–1970-lukujen korut ovat kysyttyjä myös kansainvälisellä tasolla, ja näin ollen niiden hinnat myös korkeampia, kuin niiden puhdas materiaaliarvo. Arvostettuja brändejä ovat mm. Lapponia, Kalevala Koru, Kaunis Koru, Kupittaan kulta ja Ossian Hopea.
Timantti ja muissa jalokivikoruissa, kuten korvakoruissa ja sormuksissa jalometalliarvo on usein hyvin vähäinen. Huutokaupassa koruista saatu tuotto perustuu näin ollen juuri jalokivien arvoon. Huomioithan myös, että sekalaiset kultaesineet, kuten parittomat korvakoru, katkenneet kultaketjut tai vaikkapa hammaskulta sopii myös hyvin myyntiin huutokaupassa.
Design hopeaesineistä puhuttaessa johtava ajatus on, että ne ovat suosittuja hyvän designinsa ansiosta. Toisaalta on hyvä muistaa, että keräilymarkkinoilla kohteen subjektiivisella kauneudella ei välttämättä ole mitään tekemistä sen keräilyarvon kanssa. Kuten monen muunkin jalometalliesineen kohdalla, niin myös design hopeasineissä arvostettu suunnittelija, kuten Bertel Gardberg tai Tapio Wirkkala nostavat esineen arvoa, samoin kuin tunnettu valmistaja, kuten Kultakeskus. Alla esimeriksi Wirkkalan tarjotin, joka myytiin Helanderilla 600 euron vasarahintaan, sen materiaaliarvon ollessa hopean osalta alle 60 euroa.
Helanderille voi tuoda arvioitavaksi kaikenlaista esineistöä tulevien huutokauppojemme aikatauluista tai teemoista riippumatta. Olemme avoinna kuutena päivänä viikossa, ympäri vuoden. Tavaran vastaanotto palvelee sinua päärakennuksen alakerrassa, osoitteessa Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki. Tervetuloa!
Lue lisää tavaran vastaanotosta täältä