16.05.2022Kulta- ja hopea

Mikä vaikuttaa hopea- tai kultaesineen arvoon?

Author
Kulta ja Hopea Helander

Monella voi olla kotona koruja ja perittyjä hopea- tai kultaesineitä, joiden alkuperä tai arvo saattaa olla mysteeri. Arvo- tai Designesineillä tarkoitetaan pääsääntöisesti jalometalliesineistä puhuttaessa sellaisia esineitä, joilla on jälleenmyyntihinnan määrittymisen kannalta jotain muutakin kuin materiaalia-arvoa. Jalometallilla tarkoitetaan kultaa, hopeaa, platinaa ja palladiumia.

 

Esineitä arvioidessa tuleekin kiinnittää huomiota materiaalin lisäksi muun muassa antiikkiarvoon, valmistajaan, suunnittelijaan sekä mahdolliseen numismaattiseen arvoon. Muita arvonmittareita ovat museaalinen, esteettinen, historiallinen sekä esineen provenienssiin eli omistushistoriaan liittyvä arvo. Myös muisto-, käyttö- ja tunnearvo, eli niin sanottuun omistajuuteen liittyvä arvo ovat arvomäärityksen mittareita, jotka tosin usein eivät nosta esineen hintaa. Toisaalta taas hintaa nostava tekijä voi olla esineen harvinaisuus, joka ei ole arvo sinällään. Taidehistorioitsija ja esinetutkija Katja Weiland-Särmälää lainatakseni:”Esineitä voi tarkastella paitsi suhteessa meihin, myös suhteessa toisiin esineisiin, yhteiseen historiaamme tai muuhun ympäristöön.” Mistä sitten tietää esineen arvon? Se onkin kysymys, jonka vastaamiseen tarvitaan usein asiantuntijan ja esineen omistajan yhteistä keskustelua. Puhtaan jälleenmyyntiarvon selvittämisessä on hyvä kääntyä alan asiantuntijan puoleen.

 

Jalometallien hinnat pysyvät vakaana ja niihin kohdistuu yleensä lisääntynyttä mielenkiintoa silloin, kun taloudessa on taantumaa tai eletään muuten poikkeuksellisia aikoja. Tällä hetkellä jalometallien kysyntä on huutokaupoissa nousussa, jonka lisäksi designkoruista ja -esineistä maksetaan materiaaliarvoon nähden moninkertaisia hintoja. Nyt onkin hyvä hetki selvittää omien korujen ja arvoesineiden jälleenmyyntiarvo asiantuntijan opastuksella, mikäli niiden myyminen on mietityttänyt. Huutokauppa Helander järjestää nousseen kysynnän tähden Kulta & Hopea -myyntiinjättötapahtuman, lauantaina 21.5.2022. Asiantuntijamme arvioivat tapahtumassa kaikenlaisia jalometalliesineitä,  kuten koruja, pöytähopeaa, rahoja ja kelloja. Tapahtuma pidetään Helanderin päärakennuksessa, osoitteessa Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki.

Kulta- ja hopearahat sekä mitalit

Kulta- ja hopearahojen sekä mitalien arvoa määrittäessä on tärkeää ottaa huomioon materiaaliarvon lisäksi myös niiden numismaattinen arvo, keräilyarvo sekä kulttuurihistoriallinen ja historiallinen arvo. Esineen historiallinen tai kulttuurihistoriallinen arvo tarkoittaa sitä, että esine on kytköksissä johonkin historiallisesti merkittävään tapahtumaan. Rahoista ja mitaleista puhuttaessa myös esineen kunnolla sekä harvinaisuudella on suuri merkitys sen lopulliseen jälleenmyyntiarvoon.

Hyvä esimerkki sekä keräilyarvon ja kulttuurihistoriallisen sekä historiallisen arvon vaikutuksesta esineen hintaan ovat Helanderilla myydyt Olympia-aiheiset kultakolikot (alla). Kolikot myytiin 550 euron vasarahintaan, vaikka niiden puhdas materiaaliarvo on alle 50 euroa. Olympia-aiheiset esineet ovatkin usein suosittuja keräilykohteita niiden historiallisen kontekstin takia.

76152 1 Kultamarkka

Kultakolikko

Kultakolikko 20 mk, v. 1903, vasarahinta 360 euroa
70733 1 Helsinki Mitali

Kultamitali

Helsinki-mitali. Vasarahinta 1100 euroa.
65850 2 Olympiarahakokoelma

Hopeakolikot

Hopeakolikkokokoelma, Olympia-aihe, v. 1976, vasarahinta 550 euroa. Huomaa tässä kohteessa pelkkä hopean arvo on alle 50 euroa.

Tasku- ja rannekellot

Tasku- ja rannekellojen rahallisen arvon määrityksessä on syytä huomioida kyseisen kellon harvinaisuus, kellomalli ja sen kiinnostavuus markkinoilla, kellon kunto ja alkuperäisyys (osoittimet, kellotaulu, kuori, koneisto, dokumentit), kellon materiaali sekä sen mahdollinen antiikkiarvo. Kellot ovat siinä määrin poikkeuksellisia (tämän jutun muihin esinekategorioihin verrattuna), että niissä käytetty jalometallien määrä on yleensä vähäinen ja esineen arvo syntyykin muista tekijöistä. Esimerkiksi alla oleva kultainen taskukello myytiin Helanderilla 1 200 euron vasarahinnalla, siinä olevan kullan arvon ollessa 100 euroa. Arvorannekellojen kohdalla kellon osien alkuperäisyys on kaikki kaikessa.

 

75451 1 Kulta Taskukello

Kultainen taskukello

Kultakuorinen taskukello, vasarahinta 1200 euroa. Kullan arvo 100 euroa.
77747 3 Miesten Kulta Atlantic

Atlantic kultakuorinen rannekello

Atlantic, kultakuorinen rannekello. Vasarahinta 460 euroa, kullan arvo alle 150 euroa.

Pöytähopeat ja antiikkihopea

Monet suomalaiset ovat perineet hopeaa ja suomalaisten kaapeista löytyy useimmiten hopeisia kynttilänjalkoja, aterimia, kahvikalustoja ja muita tarjoiluvälineitä. Myös erilaiset kattausvälineet, kuten serviettirenkaat, maustesirottimet tai hopeisilla osilla koristellut kristalliesineet ovat kysyttyjä esineitä jälleenmyyntimarkkinoilla. Lisäksi sekalaisilla tai vioittuneilla hopeaesineillä on arvoa huutokupassa, eikä haittaa, että eineet ovat kaiverrettuja tai ajan saatossa tummentuneita. Esineitä voidaan hyvin myydä erinä. Esimerkiksi kahvikalustojen hinnat vaihtelevat huutokaupoissa noin 360–700 euron välillä, riippuen muun muassa kaluston valmistajasta sekä painosta. Oma lukunsa on antiikkiset hopeaesineet, joissa arvoa lisääviä tekijöitä ovat mm. hopeaseppä, kaupunki, ikä, käsityötaito sekä kulttuurihistoriallinen arvo.

 

Hopeaesineet voidaan tunnistaa leimoista. Suomalainen täydellinen leimarivi sisältää viisi leimaa: tarkastusleiman, nimileiman, pitoisuusleiman, vuosileiman sekä paikkakuntaleiman. Lisäksi leimarivistössä (etenkin design-esineissä) saattaa olla puumerkkejä tai muita signeerauksia. Tarkastusleima kertoo siitä, että lainsäädännölliset seikat ovat täyttyneet esineessä ja sen hopeapitoisuus on tarkastettu. Nimi- ja kuvioleimat kertovat esineen valmistajasta ja kolminumeroinen pitoisuusleima puolestaan esineen hopeapitoisuuden tuhannesosissa. Tätä kutsutaan myös nimellä promilejärjestelmä. Tällä hetkellä Suomessa sallitut hopeapitoisuudet ovat: 800, 830, 925, 999. Vuosileima kertoo nimensä mukaisesti hopeaesineen iän ja paikkakuntaleima esineen valmistuspaikkakunnan.

 

Suomalaiset hopealeimat juontavat juurensa pitkälti ruotsalaisesta tavasta leimata hopeat. Leimaushistoria ulottuu aina vuoteen 1485 asti, jonka jälkeen hopeasepät velvoitettiin merkitsemään valmistamansa esineet. Ulkomailta hankitut hopeaesineet eivät aina ole leimattu tai leimat ovat puutteellisia. Huutokauppakamarimme käytössä on laite, jolla jalometallipitoisuudet voidaan määritellä mittaamalla vahingoittamatta esineen pintaa. Leimojen puuttuminen ei siis välttämättä tarkoita, että esine ei olisi hopeaa, eikä se myöskään ole este esineiden jälleenmyyntiin huutokaupassa.

 

Hopeiden arvomäärityksestä puhuttaessa on syytä ottaa huomioon lisäksi esineiden käyttö- ja antiikkiarvo. Harvinaisuuden ja käyttöarvon vaikutuksesta esineen rahalliseen arvoon hyvänä esimerkiksi alla näkyvät rapuveitset, jotka myytiin Helanderilla 390 euron vasarahintaan. Rapuveitsissä oleva hopean määrä on vähäinen ja ne on valmistettu pääosin muusta materiaalista, kuten teräksestä.  Hyvä esimerkki antiikkiarvon vaikutuksesta esineen myyntihintaan nähdään taas alla näkyvän hopeisen savukerasian kohdalla. Moskovassa valmistettu rasia myytiin 1 000 euron vasarahinnalla, sen hopean arvon ollessa noin 60 euroa.

 

75262 1_ hopea 3-osainen kahvikalusto

Kahvikalusto

Kahvikalusto. Vasarahinta 550 euroa.
77408 1 Rapuveitset

Rapuveitset

Rapuveitset, hopean osuus esineissä pieni, pääosin täytteitä ja terästä, vasarahinta 390 euroa.

Ruokailuvälineitä

Ruokailuvälineitä 12 paria hopeaa ja terästä. Hopean arvo 220 euroa, vasarahinta 650 euroa.
28970 1 Hopea Kynttilänjalkoja

Kynttilänjalat

Kynttilänjalat. Vasarahinta 500 euroa, hopean arvo noin 50 euroa.
53443 1 Hopea Suolasirotin Lontoo

Suolasirotin

Suolasirotin,, Lontoo 1916. Vasarahinta 200 euroa, hopean arvo 70 euroa.
20878 1 Hopea Savukerasia Venäjä

Savukerasia

Savukerasia, Moskova. Vasarahinta 1000 euroa, hopean arvo 60 euroa.
72905 1 Hopea Emalimalja

Emalimalja

Emalikoristelu hopeinen astia, Moskova, v. 1882. Vasarahinta 750 euroa, hopean arvo 70 euroa
32360 1 Hopea Teesihti

Teesihti

Hopeinen kauha, Pori, v. 1820. Vasarahinta 240 euroa, hopean arvo alle 40 euroa.
36506 1 Hopea Maustesirotin

Maustesirotin

Sirotin, Viipuri, v. 1845, hopeaa ja kristallia. Vasarahinta 500 euroa, hopean arvo 5 euroa.

Kulta-, hopea-, helmi- sekä timanttikorut

Jalometalleista valmistetut korut säilyttävät arvonsa ajan myötä ja sama pätee myös helmin- ja/tai jalokivin koristeltuja koruja. Materiaali ei yksin määritä korun arvoa, vaan huomiota on syytä kiinnittää myös työn laatuun, korun valmistajaan, suunnittelijaan sekä korun mahdolliseen antiikkiarvoon.

Brändi ja suunnittelija voivat nostaa korun arvoa moninkertaisesti. Myös korun kytkös johonkin tiettyyn aikakauteen tai kulttuuriseen / maantieteelliseen osaan saattaa vaikuttaa sen arvoon. Esimerkiksi pohjoismaisten suunnittelijoiden 1960–1970-lukujen korut ovat kysyttyjä myös kansainvälisellä tasolla, ja näin ollen niiden hinnat myös korkeampia, kuin niiden puhdas materiaaliarvo. Arvostettuja brändejä ovat mm. Lapponia, Kalevala Koru, Kaunis Koru, Kupittaan kulta ja Ossian Hopea.

Timantti ja muissa jalokivikoruissa, kuten korvakoruissa ja sormuksissa jalometalliarvo on usein hyvin vähäinen. Huutokaupassa koruista saatu tuotto perustuu näin ollen juuri jalokivien arvoon. Huomioithan myös, että sekalaiset kultaesineet, kuten parittomat korvakoru, katkenneet kultaketjut tai vaikkapa hammaskulta sopii myös hyvin myyntiin huutokaupassa.

 

77622 2 Kulta Kaulakoru

Kaulakoru

Kaulakoru, kultaa, vasarahinta 2200 euroa.
Bismarck-rannekoru

Bismarck rannekoru

Bismarck rannekoru, kultaa, vasarahinta 750 euroa.

Kihlasormukset

Kihlasormukset kultaa, vasarahinta 165 euroa.
75286 1 Kulta Korvakorut

Kultakorvakorut

Korvakorut, kultaa ja kuukvartseja. Vasarahinta 125 euroa, kullan arvo noin 30 euroa.
73601 1 Kulta Rannerengas

Kultarannerengas

Rannerengas kultaa. Vasarahinta 330 euroa, kullan arvo noin 160 euroa.
70973 1 Kulta Rintaneula

Rintaneula

Rintaneula, kultaa ja akvamariini. Vasarahinta 390 euroa, kullan arvo 50 euroa.
75749 1 Kulta Kamee Solkiriipus

Kamee -solkiriipus

Kamee-solkiriipus, kultaa. Vasarahinta 200 euroa, kullan arvo 70 euroa.
19013 1 Kultasormus

Kultasormus

Sormus, kultaa ja synteettinen kivi. Vasarahinta 150 euroa, kullan arvo noin 70 euroa.
39101 1 Hopea Kalevala Kaulakoru

Hopea Kalevala Koru

Kalevala Koru, Halikon kääty, hopeaa. Vasarahinta 1400 euroa, hopean arvo alle 50 euroa.
47804 1 Hopea Kansallispuvun Levyriipus

Kansallispuvun levyriipus

Kansallispuvun levyriipus, hopeaa. Vasarahinta 460 euroa, hopean arvo 10 euroa.
11094 1 Hopeasormus Saara Hopea

Hopeasormus

Saara Hopea, sormus, hopeaa. Vasarahinta 550 euroa, hopean arvo alle 5 euroa.
49867 1 Hopea Kaulakoru Björn Weckström

Hopeakaulakoru

BJÖRN WECKSTRÖM, kaulakoru hopeaa. Vasarahinta 700 euroa, hopean arvo alle 20 euroa.
73954 1 Hopea Kalvosinnapit Björn Weckström

Kalvosinnapit

LAPPONIA, kalvosinnapit, hopeaa. Vasarahinta 155 euroa, hopean arvo 10 euroa.
12685 1 Hopea Rannekoru Helge Nalsakka

Rannekoru

HELGE NARSAKKA, rannekoru, hopeaa. Vasarahinta 260 euroa, hopean arvo 10 euroa.
36538 1 Timanttisormus

Timanttisormus

Timanttisormus, 1,5 c. Vasarahinta 7000 e,

Timanttisormus

Timanttisormus, 0,83 ct. Vasarahinta 950 euroa.
63720 1 Timanttikorvakorut Kultaa

Korvakorut

Korvakorut timanteilla 2 x 0,25 ct. Vasarahinta 900 euroa.

Timanttisormus

Allianssisormus timanteilla. Vasarahinta 1400 euroa.

Design hopeaesineet

Design hopeaesineistä puhuttaessa johtava ajatus on, että ne ovat suosittuja hyvän designinsa ansiosta. Toisaalta on hyvä muistaa, että keräilymarkkinoilla kohteen subjektiivisella kauneudella ei välttämättä ole mitään tekemistä sen keräilyarvon kanssa. Kuten monen muunkin jalometalliesineen kohdalla, niin myös design hopeasineissä arvostettu suunnittelija, kuten Bertel Gardberg tai Tapio Wirkkala nostavat esineen arvoa, samoin kuin tunnettu valmistaja, kuten Kultakeskus. Alla esimeriksi Wirkkalan tarjotin, joka myytiin Helanderilla 600 euron vasarahintaan, sen materiaaliarvon ollessa hopean osalta alle 60 euroa.

 

23768 1 Hopea Emalimalja Eva Hidström

Hopea emalimalja

EVA HIDSTRÖM, malja hopeaa ja emalia. Vasarahinta 1400 euroa, hopean arvo 60 euroa.
72549 1 Hopea Tarjotin Georg Jensen

Hopeatarjotin

GEORG JENSEN, tarjotin hopeaa. Vasarahinta 3300 euroa, hopean arvo 1200 euroa.
36795 1 Hopea Kynttilänjalka

Kynttilänjalat

ANNA-GRETA EKER, kynttilänjalka, hopeaa. Vasarahinta 300 euroa, hopean arvo 60 euroa.
70403 1 Hopeatarjotin Tapio Wirkkala

Hopeatarjotin

TAPIO WIRKKALA, tarjotin, hopeaa ja tiikkiä. Vasarahinta 600 euroa, hopean arvo alle 50 euroa.
65432 1 Hopea Kynttilänjalka

Kynttilänjalka

TAPIO WIRKKALA, kynttilänjalka, hopeaa. Vasarahinta 390 euroa, hopean arvo alle 40 euroa.
22407 1 Hopearasia BERTEL GARDBERG

Hopearasia

BERTEL GARDBERG, rasia hopeaa ja tiikkiä. Vasarahinta 300 euroa, hopean arvo alle 50 euroa.
36796 1 Hopeamalja Tapio Wirkkala
TAPIO WIRKKALA, hopeamalja. Vasarahinta 300 euroa, hopean arvo alle 20 euroa.
37004 1 Hopea Sokerikko Ja Kermakko

Sokerikko ja kermakko

TAPIO WIRKKALA, sokerikko ja kermakko, hopeaa ja tiikkiä. Vasarahinta 260 euroa, hopean arvo alle 50 euroa.

Esineiden tuominen huutokauppakamarille

Helanderille voi tuoda arvioitavaksi kaikenlaista esineistöä tulevien huutokauppojemme aikatauluista tai teemoista riippumatta. Olemme avoinna kuutena päivänä viikossa, ympäri vuoden. Tavaran vastaanotto palvelee sinua päärakennuksen alakerrassa, osoitteessa Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki. Tervetuloa!

  • Pääsy ilman ajanvarausta
  • Maksuton parkkialue ja pääsy oven eteen tavaran purkua varten
  • Esteetön tila, kantoapua ja kärryjä tavaroiden siirtoa varten
  • Varaathan aikaa tavaroiden purkua varten. Asiakas purkaa itse pakatut esineet esille tavaran vastaanotossa oleville pöydille
  • Toimeksiantosopimuksen tekemistä varten tarvitaan henkilöllisyystodistus, tilinumero ja sähköpostiosoite

Lue lisää tavaran vastaanotosta täältä

Tavaran Vastaanotto

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.