25.02.2014

Mietityttääkö esineiden arvo?

 slim_koira_crop

Arvo askarruttaa aina! Olitpa sitten ostaja tai myyjä, huutokauppa konkari tai noviisi.


Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että kauppaan mentäessä hinta on selvästi näkyvillä ja pysyy suunnilleen samana.

Huutokaupassa hinta saattaa muuttua vaikka kyseessä olisi kaksi täysin samaa esinettä jotka myytiin samana päivänä. Esimerkkinä tästä on Helanderilla Joulukuussa 2013 myydyt kohteet: kohde 20 vesipullo ja laseja sekä kohde 374 Vesipulloja ja juomalaseja. Kohde 20 myytiin 1100eur vasarahintaan ja kohde 374 hintaan 550eur. Kohteilla ei ole muuta eroa kuin että kohteen 374 lasit olivat värjääntyneet ajan saatossa. 

 blogi_maaliskuu_  blogi_maaliskuu_2

Vasen kuva: Kohde 20, vesipulloja ja laseja vasarahinta 1100eur  Kuva oikealla:  Kohde 374, vesipulloja ja laseja vasarahinta 550eur.

 

Mistä tämä sitten johtuu?

Esineen arvoon vaikuttaa moni asia. Ikä, kunto, alkuperä, esineen historia, käyttötarkoitus, tekijä sekä suunnittelija. Tässä muutamia esimerkkejä. 

Lasi

Erilaisilla laseilla on suuriakin hintaeroja riippuen siitä onko kyseessä käyttötavara, designesine vai käyttömuotoilua. Esimerkiksi Iittalan uudella käyttölasilla ei ole huutokaupassa juuri minkäänlaista jälleenmyyntiarvoa yksittäisinä esineinä, mutta suuremmissa erissä ne menevät kuumille kiville. Toisaalta taas signeerattu kotimaisen muotoilijan taidelasi on yleensä parasta myydä itsekseen tai pienissä erissä. Myös lasin värillä ja kunnolla on merkitystä. Pienikin särö taidelaseissa voi alentaa sen arvoa huomattavasti. Ja mitä väreihin tulee niin esimerkiksi punainen on kallein valmistaa ja siksi arvokkaampaa kun taas sinisen sävyt ovat suomalaisten suosikkeja ja yleensä hinakkaampia kuin vaikka kirkkaat lasiesineet. 

kuva.php lasia

 

Vasen kuva: Kohde 1, Nanny Stillin Harlekiini-sarjaan kuuluvat snapsilasit, karahvi ja tarjotin myytiin kesäkuussa 2013 Helanderilla 190eur hintaan. Hintaa alensi tuolloin yhden lasin reunavika. Oikea kuva: Maaliskuun 2014 huutokauppaan myytäväksi tuleva kohde numero 148 sisältää kaunista käyttölasia. 

Jalometallit

Esineen arvoon voi toki vaikuttaa muutkin asiat. Esimerkiksi jalometalli kuten kulta voidaan myydä grammahinnan perusteella, vaikka itse esineessä ei olisi mitään erikoisempaa. Hauska esimerkki tästä on kultahampaat! Toisaalta taas vanha hopeaesine saattaa maksaa paljon enemmän kuin mitä itse hopean markkina-arvo sillä hetkellä on. Siihen vaikuttaa tekijä ja esineen alkuperä. 

Keramiikka

Leima kertoo keramiikan iän, valmistajan ja valmistusmaan. Leima itsessään ei kerro kyseisen esineen arvosta juuri mitään. Tekijän signeeraus sen sijaan nostaa keramiikan arvoa. Yleisesti kuitenkin Suomessa parhaiten myy suomalainen, tunnetun suunnittelijan signeeraama keramiikka. Lasituksella ja yleiskunnolla on myös suuri merkitys keramiikkaesineen arvoon. Kaunis häränverilasite on taidekeramiikan kohdalla arvostetuin, sillä sen valmistaminen on haasteellista. Toisaalta arvoon voi vaikuttaa yksinkertaisesti esineen erikoisuus ja harvinaisuus. Suomalaisille tutuin keramiikka tulee tietenkin Arabialta.

_DSC1243 kuva

Vasemmalla: Toini Muonan signeeraama, häränverilasitteinen keramiikkamaljakko huutokaupataan maaliskuussa. Kohde numero 480. Oikealla kuvassa: Taisto Kaasisen iki-ihanat eläinfiguurit ovat keramiikkaa hauskimmillaan! Tämä kirahvi huutokaupataan lauantaina numerolla 478.

Huonekalut

Huonekalut ovat erikoinen alue. Tällä hetkellä huonekalujen jälleenmyyntiarvo on kokenut melkoisen inflaation monella saralla. Kaikista heikoiten kaupaksi käyvät raskaat ja tummat barokkikalusteet, sen sijaan 50-60 luvun designhuonekalut ovat erityisen kysyttäjä. Ajan muoti vaikuttaa tähän kategoriaan eniten, sillä suomessa ei ole tunnettuja huonekalusuunnittelijoita kuin nimeksi. Näihin lukeutuvat mm. Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara ja Eero Aarnio. Suomalaiseen huonekaluteollisuuteen on valmistajista eniten vaikuttanut Asko ja Artek. 

 

 blogtalonpoikainen

Kuva vasemmalla: Tapiovaaran suunnittelema ja Artekin valmistama Domus-tuoli on malliesimerkki suomalaisesta huonekalumuotoilusta. Kuvan tuoli myyty Huutokauppa Helanderilla toukokuun 2013 huutokaupassa vasarahintaan 265eur. Kuva oikealla: Kohde 312 Talonpoikaiskaappi 1820,  myytiin vuosi sitten maaliskuussa vasarahintaan 1300eur. Suomalaiset arvostavat talonpoikaishuonekaluja, syy tälle lienee se että se on ainoita tyylejä joita Suomessa on valmistettu ennen teollistumista. Lähestulkoon kaikki muut huonekalut ovat tulleet Suomeen ulkomailta.

Mistä oikeanlainen hinta-arvio kun haluan myydä? 

Hyvä paikka aloittaa on esimerkiksi huutokauppa kamari. Meille hinta-arvion antaminen on yksi tärkeimpiä asioita. Hinta-arvio perustuu meillä aina asiantuntijan arvioon. Mikäli haluat myydä esineesi kauttamme, voit jättää hinta-arviopyynnön joko sivujemme kautta tai sähköpostitse. Muistathan liittää  kuvia mukaan! Yksi tapa on myös maksuton kotikäynti. Meklarimme tekee kotikäyntejä mikäli huutokauppaan tulevaa esineistöä on niin paljon että niitä ei kannata kuljettaa suoraan meille. 

Arvotavarat

Kuolinpesät 

Muutot ja varastot

Pienet määrät

Teemme hinta-arvioita myös perunkirjoituksia varten sekä asiakkaille jotka ovat kiinnostuneita oman esineistönsä hinnasta. Nämä hinta-arviot ovat maksullisia. Lisätietoa saat asiakaspalvelustamme! 

Mistä hinta-arvio kun olen ostamassa? 

Kun olet löytänyt sen oman aarteesi, on aika miettiä mitä olet valmis maksamaan. Jos tilanne on kuitenkin se, että itsellä ei ole käsitystäkään siitä mitä kyseinen esine voisi maksaa, voit kääntyä meidän puoleen. Hinta-tiedusteluja voi esittää meille näyttöpäivien aikana, joko paikanpäällä tai sähköpostitse. 

Tulevat näyttöpäivät

Tiedot tulevasta huutokaupasta

Maaliskuun huutokaupan luettelo

Ensin kannattaa kuitenkin tutkia asiaa itse. Hyvä keino on katsoa vanhoja hintoja. Vanhat huutokauppaluettelomme vasarahintoineen on nähtävissä täältä! 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.