Joulukuun huutokauppa tarjoaa jälleen useita kiinnostavia kohteita ja jokaiselle löytyy varmasti jotain. Yksi kohde ansaitsee silti erityishuomiota ja se on Kauko Räsäsen valmistama, ainutlaatuinen veistos Tabernaakkeli.
Kauko Räsänen, Tabernaakkeli, 1966, hinta-arvio 25 000 – 30 000€
Kohdenumerolla 901 myytävä veistos on suomlaisen kuvanveistäjän Kauko Räsäsen (1926-2015) vuonna 1966 suunnittelema Tabernaakkeli niminen uniikkiteos. Täysin abstraktin teoksen voimakas muotokieli on samalla herkkää sekä odottamatonta. Tabernaakkeli on ollut seitsemänkymmentäluvulla esillä myös muutamissa näyttelyissä. Näihin näyttelyihin kuuluvat Purnu -75 näyttely sekä kesäkuussa 1979 järjestetty, Tampereen Koskipuiston näyttely.
Viime vuonna poisnukkunut Räsänen tunnetaan erityisesti suurikokoisista veistoksistaan, sekä useista suunnittelemistaan mitaleista. Räsäsen tunnetuimpien töiden joukkoon kuuluvat muun muassa alunperin Lappeenrannan hautausmaalle ja sittemmin Lauritsalan keskuspuistoon siirretty Enkeli -teos, Espoon valtuustotaloon suunnittelut reliefit sekä ovet, veikkauksen 50-vuotismonumentti Kautta aikain ja Karjalaan jääneiden sankarivainajien monumentti.
Paljon huomiota saanut ja kohua herättänyt Enkeli -teos oli Räsäsen ensiaskel kohti abstraktimpaa muotokieltä. Taitelija kertoi itse kokemuksistaan näin:
”Vaikka jo 1955 Italian matkallani tajusin abstraktin ilmaisun voiman ja mahdollisuudet, vasta 1957 aloin löytää omat ratkaisuni. Figuri ei silti poistunut täysin kuvasta vaan yritin saada avautuvilla muodoilla voimakkaamman valon ja varjon kontrastin kuin perinteisen plastiikan keinoin oli mahdollista. Tämä valoleikki sitten huipentui Enkelissä 1960 mutta samaan aikaan, voitettuani valtion järjestämän kilpailun, valmistui abstrakti Kuparikonstruktio Lahteen” (Hvitträsk 1974).
Räsäsen joulukuussa (17.-18.12.) huutokaupattava uniikkiveistos on jokaisesta suunnasta niin eri näköinen, että pelkkiä kuvia katsomalla voisi helposti ajatella kyseessä olevan useamman samankaltaisen teoksen sarja. Katso lisäkuvia veistoksesta, klikkaamalla tästä!
Laatokan Karjalasta alunperin kotoisin ollut Räsänen valmistui Suomen Taideakatemian (nykyinen Taideyliopiston kuvataideakatemia) koulusta vuonna 1950, neljän opiskeluvuoden jälkeen. Räsänen osallistui jo opintoaikanaan Ateneumissa pidettyyn, Suomen Taideakatemian 100-vuotisjuhlanäyttelyyn.
Räsäsen lahjakkuudesta kielii, vain vuosi valmistumisen jälkeen Helsingin Olympialaisten muistomitalikilpailusta tullut voitto. Myös sitä seuranneet kymmenen vuotta olivat Räsäsen uralle hedelmällisiä, sillä hän voitti kyseisenä ajanjaksona kuusi palkintoa ja osallistui kahteen biennaaliin. Voitettujen palkintojen joukosta löytyy muun muassa neljän eri mitalikilpailun palkintoja, Valtion taidekilpailun ensimmäinen palkinto sekä Koi- ja Kortesjärven sotaan liittyvien muistomerkkikilpailujen voitot.
Voittorikkaiden vuosien jälkeen, vuodet 1960-1968 näyttävät olleen Räsäselle vähintään yhtä hienoja. Räsänen osallistui ja voitti useita kilpailuja myös kuusikymmentäluvulla (yhteensä kahdeksan) mutta vuosikymmenen toi kuvanveistäjän uralle myös uuden ulottuvuuden, näyttelyt. Räsäsen töitä nähtiin 60-luvulla muun muassa Rodin-museon näyttelyssä Pariisissa, Sáo Paulon biennaalia seuranneessa kiertonäyttelyssä sekä Suomen taiteen näyttelyissä, Tukholmassa sekä Italiassa. Tärkein tuolloin tullut voitto lienee vuonna 1963 myönnetty Pro Finlandia -mitali.
Kuvan erittäin harvinainen, Kauko Räsäsen suunnittelema Neljä sivua mitali nähdään myös joulukuun huutokaupassa kohdenumerolla 903. Mitali on nimensä mukaan nejä sivuinen ja sitä on tiettävästi valmistettu vain seitsemän kappaletta. Lisäkuvia voit katsoa tästä!
1970-luku sekä erityisesti vuosi 1970 ovat mielestäni myös erittäin tärkeitä vuosia Räsäsen uran kannalta. Räsäselle myönnettiin 1970-luvulla useita palkintoja, Suomen Taideyhdistyksen sekä Espoon kaupungin taidepalkinnosta aina Suomen Mitalitaiteen Killan ansiomitaliin saakka. Vuonna 1979 Räsänen nimitettiin myös taiteilijaprofessoriksi.
Pidän vuotta 1970 Räsäsen uran kannalta erityisen tärkeänä siksi, että Räsäsen ensimmäinen kaksiosainen mitali valmistui sinä vuonna. Kuten joulukuun huutokaupan Kauko Räsänen -tarjonnastakin voi päätellä, ovat kaksiosaiset mitalit olleet Räsäsen ominta alaa. Kauko Räsäsen upeita, monumentin omaisia, kaksiosaisia mitaleita on joskus jopa vaikea tulkita. Mitalin tulkitseminen vie aikaa, sillä useat kuva-arvoituksen omaiset kuvitukset vaativat katsojaltaan niin historian, kuvataiteiden kuin kulttuurinkin tuntemusta. Monen mielestä mitalitaide onkin pienoistaidetta parhaimmillaan.
Myös tämä 50 kappaleen eränä valmistettu Räsäsen Aarre Vuolijoki -mitali on myynnissä joulukuun huutokaupassa. Kohde myydään numerolla 904. Signeerattu -73.
Räsänen toimi taitelijaprofessorina vuosina 1979–1984. Kahdeksankymmentäluku oli Räsäsen uran kannalta kansainvälistymisen aikaa, sillä hänen teoksiaan nähtiin niin Yhdysvalloissa, Pohjois-Afrikassa kuin useissa Euroopankin maissa. Vuonna 1987 Räsänen voitti Veikkauksen 50-vuotismonumenttikilpailun ja vuonna 1989 hänelle myönnettiinn Suomen Valkoisen ruusun ritarimerkki.
Räsänen oli 1980-luvulla myönnetystä valtion ylimääräisestä taiteilijaeläkkeestä huolimatta aktiivinen vielä vuosina 1990-2001, jolloin hän muun muassa suunnitteli Lappeenrantaan pystytetyn, Karjalaan jääneiden sankarivainajien Äiti-Karjalan muistomerkin. Vuonna 1994 Räsänen perusti edelleen toiminnassa olevan, nuorille taiteilijoille tiloja vuokraavan Kauko Räsäsen Ateljeesäätiön. Vuonna 1998 Räsänen voitti Fiskarsin 350-vuotismitalikilpailun ja hänen töitään nähtiin jälleen Ateneumissa vuonna 2000 pidetyn suomalaisia modernisteja –näyttelyn yhteydessä.
Joulukuun kuukausihuutokauppa
Näyttö ja huutokauppa: 15.-18. joulukuuta
Näyttö avoinna arkisin klo 12-19, la-su klo 10-11, Huutokauppa pidetään la-su klo 11 alkaen
osoitteessa Hernepellonkuja 8-10, Helsinki.
Tarjousten jättö
Ennakko- ja puhelintarjousten jättö alkaa perjantaina 9.12. klo 9.00 ja päättyy huutokauppapäivänä tuntia ennen huutokaupan alkua. Huomaa, että lauantaina myytävistä kohteista voi jättää tarjouksia lauantaihin 17.12. klo 10.00 saakka ja sunnuntain kohteista sunnuntaihin 18.2. klo 10.00 saakka.
- Jätä ennakkotarjouksesi tästä
- Jätä puhelintarjouksesi tästä
- Varaa huutonumero
- Pyydä lisäkuvia tai jätä kysely myytävästä esineestä tästä
Teksti: Jenny Sirén
Kuvat: Huutokauppa Helander
Lähteet: Kauko Räsäsen CV Tampereen taidemuseo. Kauko Räsäsen Ateljeetalosäätiö. Ankter.net
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’016479ad-afc5-4d7e-8b6a-6221e82ca0d2’)}} {{cta(’96353814-cdd8-4ab8-aa52-f078068abc8c’)}}