26.01.2016

Meklarin poiminnat tammikuun huutokaupasta – osa 1

Mahtavaa alkanutta huutokauppavuotta 2016! Helanderin huutokauppavuoden aloitti tammikuun huutokauppailtama viime viikon keskiviikkona, 20.1.2016. Seuraavaksi katse kääntyy kohti vuoden ensimmäistä kuukausihuutokauppaa, joka pidetään tulevana viikonloppuna, 30-31.1.2016! Alkanut uusi vuosi 2016 tuo uusien kujeiden lisäksi joitain muutoksia kuten sen, että huutokauppa aloitetaan vasta klo 11:00 eli tuntia aiempaa myöhemmin. Muista muutoksista voit lukea lisää tässä blogissa, mutta nyt meikäläisen poimintoihin, nähdään huutokaupassa!

 

mikameklaroi-639165-edited.jpg

 

Keräilijän aarteita

 

Kohde 470, PALLOGRANIITTIPÖYTÄ

Huutokaupassamme on nyt myynnissä mielenkiintoinen ja harvinainen pöytä. Sen kivilevy on louhittu suomalaisesta, nykyisin suojellusta, pallograniitista. Pöydän teetätti geologi Pentti Eskola 1930-luvulla. Pöydän muotokieli on ajalle ominaisesti massiivinen, kehyksenä mustaksi maalattua puuta jyhkein kierresorvatuin jaloin. Pöytiä tehtiin vain kaksi. Toinen pöytä oli aikoinaan Outokumpu Oy:n pääkonttorissa, jonka johtokuntaan Eskola kuului. Tämä toinen pöytä on periytynyt Eskolan sukulaisille. Olisi mielenkiintoista tietää, onko toinen ”kaksosista” kenties edelleen Outokummulla, vai mihin sen tie on vienyt.

Pallokiviesiintymät ovat harvinaisia, johtuen esiintymien pienestä koosta. Niitä on löydetty Suomesta vain viideltä paikkakunnalta; Kurusta, Kangasalta, Espoosta, Porvoosta ja Kemijärveltä. Pallokivet sijaitsevat syvällä muiden kivilajien sisällä, keskimäärin esiintymän koko on noin 10 neliömetriä. 

Pentti Eskola (1883 -1964) toimi Helsingin yliopistossa mineralogian ja geologian professorina 1924 – 1953. Hän kuului Suomen kaivosteollisuuden kehittäjiin. Tässäkin valossa pöytä muistona Eskolasta on merkittävä huonekalu, suoranainen löytö tarinoista pitäville keräilijöille! Vasarahinta 500 €.

Kohde_470-820832-edited-887546-edited.jpg

 

 

 

Kohde 1148, REKI

Rekiä on valmistettu jo kivikaudelta saakka. Niitä on käytetty erilaisiin kuljetus tarkoituksiin sekä kesällä että talvella. Perinteisesti ihmiset ajattelevat, että rekiä vetivät hevoset mutta aikanaan myös ihmiset, porot ja koirat toimivat näiden kulkupelien lihasvoimana. Suomessa on valmistettu useita rekityyppejä, mutta karkeasti reet voidaan jakaa itäisiin ja läntisiin rekiin. Ne poikkeavat tosisitaan lähinnä sään määrittämien olosuhteiden erojen takia eli toisin sanoen ne rakennettiin alueelle tyypillisen lumen mukaan. Itäinen reki kulkee esimerkiksi paremmin paksussa lumessa kun taas läntistä rekeä on helpompi ajaa ohuemmassa lumipeitteessä. Toisaalta reet voi myös jakaa käyttötarkoituksen mukaan eli ajorekiin (tunnetaan myös nimellä kirkkoreki tai lohina) ja työrekiin. Työ- ja ajorekiin kuulu sitten taas monta eri rekimallia ja ne on erotettavissa toisistaan muodon perusteella. Suomalaisia rekimalleja ovat mm. Kasaaninpulkka eli kipakko joka saapui Suomeen alunperin Venäjältä Kasaani nimisestä kylästä, Pulukka eli friiooreki joilla sulhaset yrittivät kosiskella morsiamiaan, korppureki, vääränenä sekä lojonenä. 

Tämä tammikuun huutokaupassa myytävä yli kaksi metriä pitkä rekikaunotar on mitä luultavimmin korppureki, joita valmistettiin aikoinaan työrekien alustojen päälle. Korppurekiä valmistivat myös ns. tavalliset talolliset. Se on malliltaan hyvin yksinkertainen joka teki reen valmistamisesta helppoa. 

Kori on suoralinjainen ja jonkin verran muotoiltu etusärmi on pystysuora. Sen peräpää on hieman kallistettu taaksepäin. Lautalaita on suorassa linjassa ja samankorkuinen alusta loppuun asti. Anturan kaari on matala, toisin kuin lojo- ja vääränenäisessä rekimalleissa joiden kaari ulottuu ylös särmiin asti. Korppureessä oli myös irrotettava kyytimiehen istuin, joka mahdollisti reen monipuolisen käytön.

Korppureen väritys on yleensä sininen tai ruskea ja niitä koristeltiin monin eri tavoin mm. ootraamalla ja maalaamalla. Tästä reestä tekee hiukan erikoisemman sen yksityiskohtainen etusärmin koristelu sekä punaisen maalin käyttö. Ei ole täysin varmaa, onko tämän kyseisen reen valmistanut tavallinen talollinen vai rekimestari, sillä etusärmin puutyöt eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Hieno esine se on kuitenkin ja löytää toivottavasti ansaitsemansa kodin. Vasarahinta 250 €.

1148-541013-edited.jpg

 

 

Design, 1950-luvulta nykypäivään

 

Kohde 547, 91 LAZY SUSAN RUOKAPÖYTÄ PYÖRIVÄLLÄ TARJOTTIMELLA, DESIGN ALVAR AALTO, VUOSI 1933, FINMAR LTD. JA ARTEK.

Design aarteisiin tammikuussa lukeutuu ehdottomasti tämä Alvar Aallon 1950-luvun ruokapöytä. Ruokapöydästä erikoisen ja harvinaisen tekee pöytälevyn pyörivä tarjotin. En löytänyt kyseistä mallia kirjallisuudesta ollenkaan ja täytyy sanoa etten ole tällaista myöskään ennen nähnyt. Korjaus! Kiitos valistuneiden asiakkaidemme tiedämme nyt, että kyseessä on Alvar Aallon vuonna 1933 Finmarille suunnittelema 91 pöytä, Lazy Susan tarjottimella. Nimenomaan tämän pöydän historiasta sen verran, että se on ostettu vuonna 1952 suoraan Artekin liikkeestä ja se on ollut samassa perheessä siitä asti. Mielenkiintoista nähdä miten tämän hinta kehittyy. Vasarahinta 750 €.

 

547-530805-edited.jpg

 

Kohde 1096, SCHELETRO SOHVARYHMÄ,DESIGN KARI ASIKAINEN, VUOSI 1988, VALMISTAJA P. O. KORHONEN OY

Tämä Kari Asikaisen 1980-luvulla suunnittelema Scheletro niminen sohvaryhmä on valmistettu puusta, lasista ja metallista. Tuolit on yhdistetty pienillä pöydillä. Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston mukaan näitä on valmistettu vain 24 kpl. Tiesitkö, että sana Scheletro tarkoittaa ihmisen luurankoa! Scheletro oli itse asiassa kokonainen mallisto johon kuului mm. tuoleja, sohvapöytiä sekä sermejä. Jos en ole ihan väärässä niin Martela valmistaa kyseisiä sermejä edelleen, tai ainakaan niiden tuotannosta ei ole kulunut kovin montaa vuotta. Alunperin Scheletro kalusteita valmisti P. O. Korhonen Oy. Vasarahinta 850 €.

1096-627868-edited.jpg

 

 

Kohde 296, TRASH ME LAMP, DESIGN VICTOR VETTERLEIN, VUOSI 2010, VALMISTAJA &TRADITION.

 

Victor Vetterleinin nykypäivänen design on kaikkea sitä mitä modernilta muotoillulta voi ja pitääkin odottaa. Trash Me Lamp on hyvä esimerkki suunnittelijan tavasta katsoa nykymaailmaa. Tämä paperimassasta valmistettu lamppu on samaa materiaali kuin mitä kananmunakennoissakin käytetään. Lampun ideana -kuten ehkä nimestäkin voi päätellä- on tietenkin sen helppo kierrätettävyys. Suunnittelija kertookin omilla verkkosivuillaan tähdänneensä nykyaikaan sopivaan konseptiin, nimittäin kierrätykseen. Ihmiset kyllästyvät nykyisin nopeasti ja roskaamme maapalloamme enemmän kuin koskaan ennen. On todella innostavaa ja hienoa saada huutokaupata nykydesignia, näitä lisää kiitos! Vasarahinta 50 €.

 

296-691581-edited.jpg

Taulut

 

Kohteet 817-820, JARKKO PELTONEN, KEVÄT KESÄ SYKSY & TALVI. 

Jarkko Peltonen (1947-2008) oli suomalainen naivisti, joka tunnettiin humoristista ja pirteistä töistään. Erityisen hyvin hänet tunnettiin kuitenkin klovneistaan. Jarkko Peltosen Klovniaiheiset  vuodenaika taulut myydään tammikuun huutokaupassa kukin omana lyöntinään.  Vasarahinnat kohteilla 817-819, 280 €. Kohteella 820, 290 €.

 

817-1.jpg


 

Meklarin poimminnat jatkuvat osassa 2! Suosittelen myös selailemaan tammikuun huutokaupan luetteloa! Klikkaa tästä päästäksesi kumpaan haluatkaan: 

{{cta(’211c5ce6-4158-4c10-9027-d5b9c57e7c35’)}}  

{{cta(’5476d850-f60c-40f7-a2a4-b76efe4c477a’)}} 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.