Marraskuun huutokauppa on mielestämme koko Helanderin tähänastisen huutokauppatarjonnan parhaimmistoa. Runsaan esineistön joukosta löytyy paljon kovatasoisia kohteita. Tässä meklarimme Mika Sirénin poimintoja marraskuun huutokaupan huonekaluista, hopeista sekä kelloista!
Huonekaluja vuosisatojen takaa!
Kohde 609. Barokkikaappi 1600-luvun loppu – 1700-luvun alku.
Tämä hyvin yksityiskohtaisesti ja komeasti koristeltu barokkikaappi on 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun vaiheilta. Ainoastaan kaapin takaseinää sekä hyllyt on jouduttu uusimaan ajan myötä. Kaapilla on 214cm korkeutta, 150cm leveyttä ja se on 60cm syvä.
Barokkityyli on noin vuoden 1600 paikkeilla Italian Roomasta lähtenyt tyyli, jonka vaikutus nähtiin niin arkkitehtuurissa, musiikissa, vaatetuksessa, taiteessa kuin sisustuksessakin.
Barokki on mahtipontinen ja koristeellinen tyyli. Huonekaluille tyypillisiä piirteitä ovat mm. kierteissorvatut pylväät, c-kirjaimen muotoiset voluutit (voluutti on spiraalimaisesti kiertyvä koristeaihe, joka esiintyy muun muassa joonialaisten pylväiden kapiteeleissa), pieniä perättäisiä aaltoja tai helmiä muistuttavat värelistat, erilaiset lehti-, hedelmä- ja simpukkakoristeet sekä pienet enkelihahmot.
Näin upeasti koristeltua barokkikaappia ei tule Suomessa vastaan ihan joka viikko tai edes ihan joka vuosi, nyt siis kannattaa tarttua kiinni ja kovaa, jos tällaisesta on unelmoinut!
Kohdenumerolla 609 myytävän Barokkikaapin lisäksi marraskuun huutokaupasta löytyy muun muassa seuraavat barokkikohteet: 617, 610, 608, 607 sekä 604.
Kohde 449. Jugend sohvapenkki

Marraskuun huutokaupassa myydään upeiden barokkihuonekalujen lisäksi myös tyylikästä Jugendia.
Jugend eli art nouveau oli tyylisuuntaus joka vallitsi Euroopassa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Suomessa Jugendiin yhdistettiin usein kansallisromantiikkaa ja kuuluisin suomalainen Jugend-kauden arkkitehti olikin Eliel Saarinen. Muun muassa Helsingin Rautatieasema on saanut vaikutteita Jugendista.
Kohdenumerolla 449 myytävän Jugend -sohvapenkin runko on koristeltu minimaalisesti, joten se antaa enemmänkin yksinkertaisten ja tiukkojen linjojensa puhua puolestaan. Tässä kohteessa verhoilu on kuitenkin hieman normaalia värikkäämpi, ja se antaakin sohvalle sen ansaitseman lisähuomion. Lisää Jugendia löydät kohteista 450, 451, 452, 774 sekä 77.
Aika juoksee, tik tak tik tak…
Kohde 486. Taskukello / Suunnittelu ja valmistus kelloseppä August Eericsson.
August Ericsson (s. 1842 – k. 1915) oli ruotsalainen arvostettu kelloseppä sekä kellojen jälleenmyyjä. Hänen kellojensa yksi myyntivaltti (muiden joukossa) oli Ericssonin tapa käyttää vain ensiluokkaisten valmistajien koneistoja. Ericsson osti koneistoja kelloihinsa muun muassa Ullusse Nardinilta, Patek Philippestä, IWC:stä sekä Victor Kullberglta.
Ericssonin omistama yritys sijaitsi Pietarissa, jossa hän toimi saman aikaisesti Venäjän tsaarin hovihankkijana ja valmisti kronometrejä Venäjän laivastolle.
Marraskuussa huutokaupattavan August Ericsson kellon takakannessa on kyrillisin kirjaimin tehty kaiverrus: Miina Prikaati, Nro 69. Kellon runkoon ja kuoreen kaiverretut sarjanumerot heittävät toisistaan kuitenkin yhdellä numerolla, joskin joku on yrittänyt tehdä tähän korjauksen jälkikäteen. Rungossa nro 2963030 ja kuoressa nro 2962030, (jälkimmäinen on korjattu myöhemmin numeroksi 2963030).
Kohde 495. Taskukello / Valmistaja Hebdomas 8 Jours
Kellojen valmistamisesta maailmankuuluksi noussut La Chaux-de-Fondin kylä on tämänkin taskukellon valmistaneen yrityksen, Hebdomans 8 Joursin ensimmäisen tehtaan kotipaikkakunta. Hebdomas aloitti kellojen teon tässä pienessä sveitsiläisessä kylässä jo 1800-luvun loppupuolella.
Yrityksen nimi juontaa juurensa sanasta Ebdomee. Ebdomee oli kreikan mytologian Apollo musiikinjumalan kunniaksi järjestetty juhlapyhä, jota juhlittiin muinaisissa kaupungeissa kuten Kreikan Spartassa ja Miletuksessa sekä Italian Crotonissa. Ebdomeena edusti näissä paikoissa Apollon syntymää, ja sitä juhlittiin kuun seitsemäntenä päivänä. Pohjoisen Egean saarten saariryhmään kuuluvalla Lesboksella Ebdomee oli puolestaan kreikkalaisen mytologian jumalan Dionysuksen juhlapäivä. Lesboslaista Ebdomeeta juhlittiin monin taikauskoisin rituaalein ja myös sen juhlinta linkittyi kuun seitsemänteen päivään.
Kaikki Hebdomasin kellot ovat täysin käsinvalmistettuja ja niiden korkean laadun salaisuutena pidetään yrityksessä ylläpidettyä kelloseppien käsityön kunnioitusta sekä vanhojen kellon rakennusoppien vaalimista. Vanhojen kellonvalmistus uskomusten mukaan moni asia linkittyy numeroon seitsemän ja tämä yhdistettynä Hebdomansin nimeen, teki yrityksestä aikoinaan Niken (nykyinen urheiluvalmistaja) kaltaisen kuuluisuuden.
Kohdenumerolla 495 lauantaina huutokaupattava taskukello on hieman kärsinyt aikojen saatossa ja sen alkuperäinen lasi puuttuu. Täytyy silti sanoa, että mielestämme kello hieno kuriositeetti jo pelkästään sen posliinisen kellotaulun takia.
Kohde 96. Hopeinen kahvikannu
/ Valmistuspaikka
Porto Portugali / Vuosi 1886-1938.
Kohdenumerolla 96 myytävä hopeakannu on valmistettu Portugalin pohjois-osassa sijaitsevassa Porton kaupungissa. Koukeroisin kasviaiheisin koristein varustetun kahvikannun ”mahaa” koristaa vaakuna ja sen hantaakissa on luuta. Kannu sijoittuu leimojen perusteella ajanjaksolle 1886-1938.
Tiesitkö, että ajanjakso 1876-1920 edustaa hopean historiassa aikakautta, jolloin hopean valmistus erilaisiksi esineiksi suorastaan räjähti. Uusien hopeaesiintymien löytämisen sekä uuden teknologian ansiosta, hopean valmistuksen määrä nelinkertaistui aiempaan 75 vuoden keskivertoon nähden. Hopeaa valmistettiin noin 120 troy unssia vuodessa, kun sen keskimääräinen käyttömäärä oli aiemmin pyörinyt 40 ja 80 unssin välimaastossa. Nykypäivänä 120 troy unssia vastaisi noin 3 732,41 kg suuruista määrää. Nykyisin hopeaa valmistetaan keskimäärin 671 troy unssia eli 20 870,43 kg vuodessa.
PS. tämä kannu painaa 2126 grammaa.
{{cta(’e49a3960-f6b4-41bc-87ed-0c978aaf3479’)}}
Teksti: Joonas Mutkala & Jenny Sirén
Kuvat: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen, Erkki Laine
Sinua Saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’72cd1c82-1107-4b0f-83a1-e6cd4fd56d14′)}}