Kesäkuun huutokauppa pidetään 18.-19.6.2016 ja noin 1600 kohdetta saa itselleen uuden kodin. Mielenkiintoisia esineitä löytyy laajalti eri kategorioista ja tässä olisi nyt ensimmäinen!
Kohde 199, Keramiikkaveistos, penkki, ARABIA, v. 1880-1910.
Nyt kesäkuun huutokaupassa myytävä Arabian valmistama suuri majolika-kanto on erinomainen esimerkki 1800-1900-lukujen vaihteen sisustusmuodista. Se on erittäin näyttävä jo sellaisenaan, mutta soveltuu varmasti myös moderniin ympäristöön tuoden hienovaraisesti koristeellisuutta ja kontrastia ympärilleen, ja sopii käyttöön niin kukkapylväänä kuin vaikka jakkaranakin.
Majolika-tekniikka on perujaan 1400-1500-luvun eteläisestä Euroopasta, mutta se on ajan myötä elänyt ja muuttunut, etenkin myöhemmin jalkauduttuaan teollisen tuotannon pariin. Majolikan uusi tuleminen mahdollistui 1800-luvun puolenvälin uusrenessanssin myötä, jolloin se oli jälleen varsin muodikasta ja sitä valmistettiin laajalti ympäri Eurooppaa.
Yksinkertaistettuna majolika tarkoittaa useimmiten valetun kohokuvioisen fajanssin koristelua värilasittein, jolloin muun muassa esineen kolmiulotteisuus saa vahvemmin syvyyttä ja muuttuu elävämmäksi. Majolika-koristelu tuo arvokkuutta ja koristeellisuutta muuten arkisen fajanssipohjan päälle, sillä fajanssimassa on usein hieman kellertävänruskeaa ja haurasta verrattuna eri posliinilaatuihin, mutta sopii ominaisuuksiltaan muuten paremmin teollisesti valmistettavaksi kuin vaativampi posliini. Tekniikka soveltuu ennen kaikkea koriste-esineiden valmistukseen, sillä siihen usein käytetyt tinapohjaiset värilasitteet ovat hyvin peittäviä ja intensiivisiä. Lasitteet ovat myös pehmeitä, joten siksi niitä ei ole suuremmin käytetty mekaanista kestävyyttä vaativien esineiden kuten käyttöastioiden koristelussa.
Kannon varsinainen alkuperä ei ole tarkasti tiedossa. On mahdollista, että kantoja on alunperin valmistanut (Arabian silloinen emoyhtiö) Rörstrand, josta se on sitten kopioitu kotimaan tuotekatalogiin, kuten niin moni muukin sen ajan vaativimmista tuotteista. Massaleimasta käy ilmi käytetty fajanssilaatu, Ivory, jota Arabia valmisti välillä 1893-1906.
Kannosta löytyy Arabian massaleima.
Teksti: Tuomas Rossi
Kuvat: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen