Uusin luettelomme on jälleen julkaistu ja nähtävää riittää! Vielä ennen uuden vuoden alkua pidetään joulukuun huutokauppa, joka lähestyykin jo kovaa vauhtia ja näytön rakennus on parhaillaan käynnissä tätä kirjoittaessani. Esineisiinhän voi tulla tutustumaan siis huomenna torstaina 10.12 sekä perjantaina 11.12 klo 12-19:00 ja toki niitä voi selailla huutokauppaluettelommekin kautta.
Olen koonnut joulukuun huutokaupan esineiden joukosta muutamia erikoisia ja hauskoja kohteita.
Nähdään huutokaupassa!
Terveisin Meklari Mika Sirén
427. ARNE JACOBSEN, Egg chair
Tarra Made in Denmark, Eggchair.
Kaunis mustalla nahalla verhoiltu Jacobsenin munatuoli eli Egg chair sai alkunsa vuonna 1958. Jacobsen – joka toimi sekä arkkitehtina että muotoilijana – sai elämänsä tilaisuuden kun hänet palkattiin Köpenhaminan Kuninkaallisen hotellin pääarkkitehdiksi ja suunnittelijaksi. Hän pääsi toteuttamaan monen Mid-century modernistin teoriaa yhdistetystä muotoilusta ja arkkitehtuurista, toisin sanoen sen päivän suunnittelijan haaveena oli suunnitella kokonaisuus aina rakennuksesta sisustuksen pieniin yksityiskohtiin saakka. Munatuolin lisäksi Arne suunnitteli hotellia varten myös the Swan nojatuolin sekä sohvan.
Muita Jacobsenin tunnettuja tuoleja ovat mm. 7 eli seiska tuoli ja Muurahainen, jotka on suunniteltu yhteistyössä Fritz Hansenin kanssa. Joulukuun huutokaupassa on tarjolla myös molempia näitä joten käy ihmeessä katsomassa luetteloamme jos pidät Jacobsenista! Klikkaa tästä.
1296. Tauno Palo, Kuvasiskot.
Kyseessä on siis legendaarisen Kuvasiskot-valokuvaamon studiokuvia jossa Tauno Palo on kuvattuna vuonna 1969. Kuvasiskot tunnettiin erityisesti poliitikkojen, taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden kuvaajina, mutta studiossa ikuistettiin myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin.
Kuvasiskoissa työskentelivät Margit Ekman (1919–2011) ja Eila Marjala (1919–1983). Helsingissä sijainneesta studiosta kehittyi värimuotokuvauksen uranuurtaja ja se sai kansainvälistä mainetta.
Valokuvaamo Kuvasiskot aloitti toimintansa Lahdessa vuonna 1946. Margit Ekman luotsasi Kuvasiskojen toimintaa Eila Marjalan kuoleman jälkeen vuoteen 1994 asti.
169, Kippari Kalle, Bull’s
Tämän veikeän Kippari Kalle figuriinin on valmistanut ruotsalainen perheyritys Bull´s Pressjanst Aktiebolag. Kyseinen Kippari Kalle figuriini patentoitiin englannissa huhtikuun 28 päivä ja ranskassa toukokuun neljäs päivä, vuonna 1937. Figuriinin pohjassa on leima ja se on valmistettu tinasta.
Olen syntynyt vuonna 1959 ja muistan kun saimme ensimmäisen television siinä 60-luvun puolivälissä. Television tarjonta oli tuohon aikaan melko suppea ja Kippari Kalle oli yksi ainoista hyvistä piirretyistä joita silloin näytettiin. Se sai minutkin syömään pinaattia!
1024, Maalaus 1800-luvun alku, Wald Sichelkow.
Tanskalaisen muotokuvamaalarin Valdemar `Wald´ Sichelkowin maalauksille tyypillisiä piirteitä ovat aikaansa nähden modernit naishahmot kuten tässäkin taulussa. Öljyväreillä puulle maalatut harvoin vastaantulevat taulut maksavat taidemarkkinoilla 500-2000 euroa.
Mielestäni tämä taulu on monella tapaa aivan fantastinen. Ensinnäkin kuvassa esiintyvä nainen on aikaansa nähden skandaalimaisen moderni. 1800-luvun lopulla ei ollut mitenkään tavallista se, että naiset olisivat pitäneet housuja saatika siiten ajaneet polkupyörällä. Modernin naisen lisäksi taulussa on sympaattinen tunnelma ja siitä näkee hyvin ajan pukeutumiselle tyypillisiä (housut pois luetteluna) piirteitä sekä sen, etteivät polkupyörät ole muuttuneet paljoakaan viimeisen 100 vuoden aikana.
868, 1070 Grand Prix Racer silver, Schuco.
Yhden maailman suurimman leluvalmistaja Schuco Toysin 1070 Grand Prix Racer auto on peräisin toisen maailmansodan jälkeisestä Saksasta. Pientä vedettävää ralliautoa alettiin valmistaa 1940-luvulla ja se on tuotannossa vielä tänäkin päivänä. Lelua valmistettiin alunperin toisen maailman sodan jälkeen Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeellä Saksassa.
Tämän leikkiauton muotokieli tulee 1930- ja 1940-luvun ralliautoista ja sitä myytiin aikanaan pienissä osissa joista sen sai sitten itse koota. Tästä johtuen monista 1940-luvun 1070 Grand Prix Racer autoista puuttuu osia.
7, Kreivi Louis Sparren ja Eva Mannerheimin häämatka kertomus.
Kohde 7 on kuvaus Kreivi Louis Sparren ja marsalkka C. G. E. Mannerheimin siskon Eva Mannerheim-Sparren häämatkasta Karjalaan vuonna 1893. Kuvaelma pitää sisällään myös 10 kpl Louis Sparren etsauksia.
Kreivi Louis Pehr Sparre (3. elokuuta 1863 Gravellona, Italia – 26. lokakuuta 1964 Tukholma) oli ruotsalainen taidemaalari, kreivi, muotoilija sekä yrittäjä. Hän osallistui aikanaan myös mm. suomalaisen elokuvan Salaviinapolttajat tekoon, sekä Porvoon keskustan entisöintiin ja alueen rauhoittamiseen. Sparre oli naimisissa marsalkka C. G. E. Mannerheimin sisaren Eva Mannerheimin kanssa. Hänen tiedetään myös tehneen maalausretkiä Karjalaan entisten koulukavereidensa Akseli Gallen-Kallelan, Emil Wikströmin sekä muiden karelialistien kanssa. 1890-luvun puolivälissä Sparre vähensi töitään maalarina ja keskittyi suomalaisen taideteollisuuden kehittämiseen. Hän perusti Porvooseen Iris-huonekalu ja keramiikkatehtaan. 1908 Sparre muutti takaisin ruotsiin ja jatkoi uraansa maalaustaiteen parissa. Hän keskittyi erityisesti muotokuvien sekä maisemamaalausten tekemiseen. Louis Sparre menehtyi Tukholmassa 101-vuoden iässä, jota ennen hän ennätti maalamaan yli 500 muotokuvaa.