Leo Tykkyläinen (1919–1984) oli itseoppinut keramiikkataiteilija, joka työskenteli niin yksittäisten taideveistosten kuin massatuotannonkin parissa työpajassaan Helsingin Maunulassa. Alkujaan taidemaalarina toiminut Tykkyläinen siirtyi keramiikan pariin sodan jälkeen ja hänen monipuoliseen tuotantoonsa sisältyy muumihahmojen lisäksi muun muassa villieläinaiheisia keramiikkahahmoja. Materiaaleinaan hän käytti valko- ja punasavea sekä välineinään kipsimuotteja, perinteistä puristusmenetelmää ja valua. Figuriinien valmistukseen Tykkyläinen sai apua vaimoltaan Hilkalta, joka osallistui myös muilla tavoin työpajan päivittäiseen toimintaan.
Vuonna 1956 tavaratalo Stockmannin ja Tove Janssonin sopimuksen nojalla Leo Tykkyläinen sai oikeudet keraamisten muumihahmojen valmistukseen. Seuraavien vuosien aikana, aina vuoteen 1963, Tykkyläinen valmisti yksinoikeudella Stockmannille kymmentä erilaista muumihahmoa. Vuosien saatossa hahmoja valmistui eri väreissä, joka monipuolisti valikoimaa – Tove Jansson myös itse osallistui hahmojen värien määrittelyyn. Keramiikkamuumeja valmistettiin kipsimuotteja apuna käyttäen. Vaikka hahmoja tehtiin sarjatyönä ja vuosien saatossa huimia määriä, oli itse valmistus käsityöpainotteista – Tykkyläinen muovaili, viimeisteli sekä maalasi käsin jokaisen myyntiin tulevan muumihahmon. Nämä viehättävät muumifiguriinit olivat suuressa roolissa ensimmäisen muumibuumin syntymisessä.
Leo Tykkyläinen siirtyi vuonna 1964 Arabian palvelukseen, jolloin myös keramiikkamuumien valmistusoikeudet siirtyivät hänen mukanaan. Valmistusta oli tarkoitus jatkaa, kunhan tuotantomenetelmiä isommassa tehtaassa saataisiin sovitettua yhteen pienemmän käsityöpainotteisen verstaan laatuun. Erilaisia tuotantotapoja kokeiltiin, mutta varsinaista muumihahmojen valmistusta ei Arabialla koskaan aloitettu. Leo Tykkyläinen työskenteli Arabialla eläkkeeseensä, vuoteen 1979 asti. Keramiikkaamuumit palasivat tuotantoon vasta 1990-luvulla, jolloin Tove Janssonin kumppani Tuulikki Pietilä suunnitteli Arabialle sarjan muumihahmoja.
Vaikka Tykkyläisen työpajassa Maunulassa valmistettiinkin vuosien 1956–1963 aikana peräti 15 000 muumihahmoa, on niitä jäljellä valmistusmääräänsä nähden vähän. Monet pienistä muumihahmoista päätyivät mukaan lasten leikkeihin, jonka seurauksena niitä on kadonnut, niistä on lähtenyt osia tai ne ovat hajonneet kokonaan.
Vuosikymmenten saatossa muumifiguurien alkuperästä on levinnyt virheellistä tietoa – milloin figuriinien suunnittelijaksi on nimetty Tove Janssonin äiti Signe Hammarsten-Jansson ja milloin valmistajaksi Arabia. Keraamisia muumihahmoja kuitenkin suunnitteli ja valmisti ainoastaan Leo Tykkyläinen työpajassaan Maunulassa ja hänellä oli yksinoikeus niiden valmistuksen. Yksinoikeus laadunvalvontaan säilyi vielä sen jälkeenkin, kun Tykkyläinen oli jo siirtynyt Arabian tehtaiden palvelukseen.
Helanderin Kesähuutokaupasta löytyvät kaikki kymmenen Tykkyläisen muumifiguriinia, joita myydään yksittäin tai 2–3 hahmon erissä. Hahmot ovat pääosin käsityönä valmistettuja, jonka ansiosta tekee jokainen hahmo on ainutlaatuinen, muun muassa hahmojen asujen tai ihon väri saattavat poiketa toisistaan. Hahmot ovat lasitettuja, osin maalattua keramiikkaa ja niiden korkeus vaihtelee 4–7 cm:n välillä.
Hintaa arvioidessa tulee kiinnittää huomiota figuriinien yleiseen kuntoon, hahmon harvinaisuuteen, aiemmin toteutuneisiin vasarahintoihin sekä muumien sen hetkiseen suosioon ja trendeihin. Tänä päivänä täysin ehjät figuriinit ovat harvinaisia ja niiden hinnat voivat vaihdella huomattavastikin – vuonna 2018 Helanderilla huutokaupattiin erinomaisessa kunnossa oleva Mustatakkinen Poliisihemuli huimaan 3 125 euron hintaan. Tässä blogikirjoituksessa julkaistut hinnat ovat aiemmissa Helanderin huutokaupoissa toteutuneita vasarahintoja.
Helanderin Kesähuutokaupassa on tarjolla myös kuusi eri muumiaiheista nenäliinaa 50-luvulta. Puuvillaisten nenäliinojen kuva-aiheet ovat rakastettujen muumitarinoiden kuvituksia.
Nenäliinat huutokaupataan yksittäisinä kohteina.