29.01.2019

Keraamisten muumifiguriinien isä Leo Tykkyläinen

 

Leo Tykkyläinen: figuriinit

Iki-ihanista Leo Tykkyläisen 1950-luvulla suunnittelemista muumifiguriineista on tullut rakastettuja keräilykohteita. On siis paikallaan tarkastella hieman niiden tämänhetkisiä hinta-arvioita ja niiden saatavuutta. Samalla matkustamme ajassa taaksepäin. Millaisen matkan muumifiguriinit ovat tehneet vuosikymmenten saatossa? Pitäkäähän siis hatuistanne ja käsilaukuistanne kiinni!

 

Leo Tykkyläinen

 

Leo Tykkyläinen (1919–1984) oli keramiikkataiteilija, jonka työpajassa Helsingin Maunulassa valmistui monenlaisia taideteoksia. Niistä tunnetuimmat ovat juuri nämä pikkuruiset muumihahmot.

Taidekeraamikkona Tykkyläinen oli itseoppinut. Vielä 1940-luvulla hän oli ammatiltaan maalari, mutta sodan päätyttyä hän löysi nopeasti intohimonsa ja ryhtyi tekemään töitä keramiikan parissa toivoen siitä itselleen kokonaista työuraa. Hän työsti aluksi esimerkiksi sensuelleja naisfiguureja sekä aivan 1950-luvun alussa erilaisia villieläimiä, joista tunnetuimpia ovat kauriinvasa ja veikeät apinahahmot.

Figuriiniensa työstämisessä Tykkyläinen käytti valko- ja punasavea. Hän käytti välineinään kipsimuotteja, perinteistä puristusmenetelmää ja valua.

Leo Tykkyläisen vaimo Hilkka Tykkyläinen osallistui Maunulan verstaan toimintaan ja oli suurena apuna figuriinien valmistuksessa. Hilkka hoiti lisäksi kodin ja työpajan käytännön asioita, ja kävi myös työssä kodin ulkopuolella kirjansitojana. 

Leo Tykkyläinen,  muumit, figuuri

Tykkyläisen pariskunta valmistamassa Helsingin Maunulan työpajassaan Poliisihemuleita. 
Sanomalehtileike Tykkyläisten kotialbumista.

 

 

Tavaratalo Stockmann, Tove Jansson ja Leo Tykkyläinen

 

Leo Tykkyläisen upea kädenjälki kantoi pian hedelmää. Vuonna 1956 tavaratalo Stockmann teki sopimuksen kymmenen erilaisen figuriinin sarjasta. Sopimus kannatti, sillä hahmot olivat suuressa roolissa ensimmäisen muumibuumin syntymisessä. Ensimmäinen myyntierä loppui tavaratalon hyllyiltä nopeasti, joten Tykkyläisillä oli kova työ valmistaa hahmoja heti lisää.  

Koska muumifiguriinien tuotanto tapahtui Tykkyläisten omassa pienessä Maunulan-pajassa, työpäivistä muodostui varsin muumientäyteisiä. On arvioitu, että vuosien 1956–1963 välisenä aikana Tykkyläinen valmisti kokonaisuudessaan Stockmannille noin 15 000 muumifiguriinia.

muumit, moominvalley, moomin price,  Tove Jansson

  

Muumihahmojen luoja Tove Jansson oli ihastunut pikkuisten figuriinien kauniiseen muotokieleen – olihan Leo Tykkyläinen ollut muotoilijana alusta asti tarkka, mikä näkyi myös hänen muumihahmojensa korkeassa laadussa. Figuriinien ainutlaatuisuus syntyi myös siitä, että Tove Jansson antoi keraamikolle hyvin vapaat kädet valmistaa muumeja oman näkemyksensä mukaan. Tove itse osallistui esimerkiksi hahmojen värien määrittelyyn tuomalla niiden vaatteisiin ja hiuksiin ajoittain käyttämiään hyvin läpikuultavia, vesivärimäisiä sävyjä. Koska kaikkia figuriineja valmistettiin vuosien saatossa useissa eri väreissä, sarjasta tuli entistäkin monipuolisempi.

 

 

Ura Arabialla

 

Vaikka viehättävien muumifiguriinien suosio oli vankka, muumibuumin aaltoilusta ja resurssien vähäisyydestä johtuen Tykkyläisen perheen yrittäjäarjessa koettiin myös epävarmoja päiviä. Pariskunta pohti yhdessä Leo Tykkyläisen mahdollisuuksia siirtyä työntekijäksi Arabian keramiikkatehtaalle. Suuren yrityksen palkkalistoilla elämä olisi taloudellisesti turvattu ja muumifiguriinien teko voisi jatkua.

Tykkyläisen lähestyessä Arabian tehdasta hänet otettiin avosylin vastaan. Arabialla oli huomioitu hänen uransa Stockmannin alihankkijana; olihan kyse merkittävästä keraamikosta, jonka huolellinen kädenjälki näkyi jokaisessa hänen työssään. Niinpä Leo Tykkyläinen siirtyi Arabian palvelukseen tammikuussa 1964.

Muumifiguriinien tuotannon siirtoon Arabialle tarvittiin sekä Tove Janssonin että tavaratalo Stockmannin hyväksyntä; olihan tuottoisten, ulkomaita myöten kiinnostaneiden myyntiartikkeleiden tuotanto siirtymässä uudelle valmistajalle. Muumihahmojen valmistaminen päätettiin keskeyttää, kunnes tehtaalla saataisiin suunniteltua uuden figuriinisarjan tuotanto siten, että se olisi isolle yritykselle kannattavaa, mutta myös niin, että tuotteiden laatu pysyisi yhtä hyvänä kuin pienen verstaan tekemä käsityö. Muumifiguriinien tuotantomenetelmiä testattiin, mutta niiden varsinaista valmistusta ei kuitenkaan koskaan aloitettu uudelleen. Näin Leo Tykkyläisen muumihahmojen tarina päättyi Maunulan pikkuiselle verstaalle.

Arabialla Tykkyläinen työskenteli, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1979. Ilmeikkäitä keramiikkatöitään hän teki harrastuksena aina kuolemaansa saakka.

 

 

Urbaanilegendaa muumifiguriinien tekijästä

 

Pienten 1950-luvun muumifiguriinien todellista luojaa ja valmistajaa koskevia virheellisiä tarinoita liikkuu runsaasti. Usein väitetään, että hahmot olisi valmistettu Arabian tehtaalla tai niiden suunnittelija olisi ollut Tove Janssonin äiti, graafikko Signe Hammarsten-Jansson. Väärän tiedon kivi pyörähtelee esiin hämmästyttävän monesta lähteestä, esimerkiksi Arabian omasta julkaisusta, vuoden 2014 esineluettelosta, arvostettujen aikakauslehtien artikkeleista sekä keräilijöiden ja harrastajien keskuudesta. Moni sekaannus johtuu varmasti siitä, että samantapaisia muumiaiheisia hahmoja alettiin 1950–1960-lukujen aikana valmistaa muuallakin, esimerkiksi Ruotsissa. On siis syytä painottaa vielä kertaalleen, että kunnia näistä suomalaisvalmisteisista pikkuhahmoista on vain ja ainoastaan Leo Tykkyläisellä. 

 

 

Huutokauppa Helanderin hinta-arviot muumifiguriineille – päivitetty 10.3.2020

 

Kuten edellä todettu, Leo Tykkyläinen valmisti kymmenosaisen muumifiguriinisarjansa hahmoja yhteensä noin 15 000 kappaletta. Hahmot ovat lasitettua, osittain maalattua keramiikkaa ja niiden korkeus vaihtelee 4–7 cm:n välillä. Hahmot poikkeavat toisistaan hieman: joidenkin silmät voivat olla auki tai suljettuina, ja niiden vaatteiden, hiusten ja ihonväri saattavat vaihdella.

Huutokauppa Helanderin hinta-arviot perustuvat figuriinien yleiseen kuntoon, hahmon harvinaisuuteen, aiemmin toteutuneisiin vasarahintoihin sekä meneillään olevan muumibuumin kulloiseenkin vaiheeseen.

 

Poliisihemuli – erittäin harvinainen

poliisihemuli, poliisimestari, figuuriini, figuuri, muumit

Valkotakkinen Poliisihemuli, hinta-arvio 900 euroa.

 

Muumien hinnat, Huutokauppa Helander, Moomin, Leo Tykkyläinen

Mustatakkinen Poliisihemuli, hinta-arvio 850 euroa.

 

 

Tuu-tikki – erittäin harvinainen

Tuu-tikki, Too-ticki, Tove Jansson, muumilaakso, hinnat

Punapaitainen Tuu-tikki, hinta-arvio 600 euroa. Vihertävänsinipaitainen Tuu-tikki, hinta-arvio 750 euroa.

 

 

Nuuskamuikkunen – melko harvinainen

Nuuskamuikkunen, Tove Jansson, Figuurit, 50-luku

Nuuskamuikkunen, hinta-arvio 200 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Pikku Myy – harvinainen

Muumipappa – usein saatavilla

Myy, Muumipappa, hinnat, muumilaakso, Leo Tykkyläinen, Arabia

Pikku Myy, hinta-arvio 200 euroa värityksestä riippumatta.

Muumipappa, hinta-arvio 120 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Mymmeli – melko harvinainen

Mymmeli, 50-luku, Tove Jansson, Muumien hinnat, Moomin pirces

Mymmeli, hinta-arvio 300 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Miska, tunnetaan myös nimellä Miisa – melko usein saatavilla

Miisa, Miska, Moomin valley, auction, keräily , Leo Tykkyläinen

Miska/Miisa, hinta-arvio 100 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Niiskuneiti – usein saatavilla

Niiskuneiti, Snorkfröken, Snork Maiden, Moomintroll,

Niiskuneiti, kullattu nilkkarengas, hinta-arvio 200 euroa muusta värityksestä riippumatta.

Niiskuneiti, ei kullattua nilkkarengasta, hinta-arvio 100 euroa muusta värityksestä riippumatta.

 

 

Muumipeikko – usein saatavilla

muumipeikko, Muumimuki, Hinnat, Tove Jansson , Moominvalley

Muumipeikko, hinta-arvio 100 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Muumimamma – usein saatavilla

Muumimamma, keramiikka, Leo Tykkyläinen, muumi hinnat, moomin mamma

Muumimamma, hinta-arvio 120 euroa värityksestä riippumatta.

 

 

Toivottavasti nautit matkasta muumifiguriinien maailmaan! Leo Tykkyläinen oli kaiken kaikkiaan ahkera käsityöläinen, jonka intohimo työhönsä ja lahjakkuus tiivistyvät hahmoihin, jotka vuosikymmenien jälkeenkin nauttivat mittavaa arvostusta niin keräilijöiden kuin muumielämäntapailijoiden keskuudessa.

 

 

Teksti: Minna Sirén, markkinointikoordinaattori, Huutokauppa Helander

Kuvat: Huutokauppa Helander & Tykkyläisten kotialbumi

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.