18.12.2023Pinnalla

Katsaus vuoteen 2023 – mitä huudettiin ja mitä vuonna 2024 kannattaa tuoda huutokauppaan?

Katsaus vuoteen 2023: Viime vuonna Helanderilla myytiin lähes 24 000 kohdetta eli noin 80 000 yksittäistä esinettä. Pyysimme asiantuntijoitamme poimimaan sellaisia esimerkkejä vuoden 2023 aikana myydyistä esineistä, joille he arvioivat kysyntää myös vuoden 2024 aikana!

Vuoden aikana Helanderilla on kuvattu, luetteloitu ja myyty reippaasti yli 23000 kohdetta, ja pidetty lähes 100 huutokauppaa. Summatessamme kulunutta vuotta pyysimme asiantuntijoitamme valikoimaan tuhansien myytyjen esineiden joukosta ne, joille he arvioivat löytyvän hyvin kysyntää myös vuonna 2024.

Alta löydät listauksen vuonna 2023 myydyistä kohteista hintoineen. Lopullinen hinta sisältää kaikki kulut, kuten vasaramaksun ja ostajan provision. Huutokauppojen eri esinekategorioista ja vasarahinnoista kiinnostuneille suosittelemme lisäksi tutustumista päättyneiden huutokauppojen luetteloihin. Voit selailla viimeksi päättyneitä huutokauppoja täältä.

1. Design

Helanderilla pidetään design-teemaisia huutokauppoja keskimäärin kerran kuukaudessa ja ne ovat hyvin suosittuja keräilijöiden ja muuten vain pohjoismaisen muotoilun ystävien keskuudessa. Suomalaisten muotoilijoiden lisäksi esimerkiksi tanskalainen muotoilu on nosteessa ja tiikistä valmistetut 1900-luvun puolivälin huonekalut herättävät ostajissa kiinnostusta. Ikisuosikit suomalaisista suunnittelijoista ovat Alvar Aalto ja Paavo Tynell, joiden hyvässä alkuperäiskunnossa olevaa tuotantoa on yhä harvemmin saatavilla, ja joiden harvinaisempiin malleihin ollaan valmiita satsaamaan. Myös 1900-luvun puolivälin tekstiiliteokset, kuten ryijyt ja kuvakudokset ovat nosteessa.

Erityisesti näiden suunnittelijoiden tuotantoa haetaan nyt: Paavo Tynell, Lisa Johansson-Pape, Mauri Almari, Alvar Aalto, Yrjö Kukkapuro, Eero Aarnio, Ilmari Tapiovaara, Maija-Liisa Komulainen, Carl-Johan Boman, Arne Jacobsen, Hans-Agne Jakobsson, Severin Hansen, Arne Vodder, Charles & Ray Eames, Niels Otto Möller, Carl-Gustaf Hiort af Ornäs, Olof Ottelin, Olavi Hänninen, Dora Jung, Marjatta Metsovaara, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Terttu Tomero.

 

Bumerang nojatuolit, Olavi Hänninen

Olavi Hänninen

"Bumerang" nojatuolit, Huonekalu Mikko Nupponen. Hinta: 2720 EUR.
Paavo Tynell; kattovalaisin, malli 90293, Morsiuskimppu

Paavo Tynell

Kattovalaisin, malli 9029/3, "Morsiuskimppu". Hinta: 5680 EUR.
Yrjö Kukkapuro, Avarte, Nojatuoli,

Yrjö Kukkapuro

"Experiment" nojatuoli, Avarte. Hinta: 1240 EUR.
Alvar Aalto, Valaistustyö, Pöytävalaisin, Malli A704

Alvar Aalto

Pöytävalaisin, malli A704, Valaistustyö. Hinta: 9870 EUR.

2. Korut

Suomalaisten ja pohjoismaisten suunnittelijoiden vintagekorut ovat tällä hetkellä suosituimpia kohteita huutokaupassa. Erityisesti 1900-luvun puolivälin linjakkaat ja veistokselliset hopeakorut ovat pinnalla. Björn Weckströmin ja Zoltán Popovitsin Lapponialle suunnittelemat korut sekä Liisa Vitalin tuotanto ovat kysyttyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Muita suomalaisia korusuunnittelijoita, joiden koruja etsitään huutokaupoista, ovat esimerkiksi Jorma Laine, Elis Kauppi ja Erik Granit.

Rannekoru, kultaa, Björn Weckström, Lapponia

Björn Weckström

Rannekoru, kultaa, v. 1972, Lapponia. Hinta: 2970 EUR.

Liisa Vitali

"Kevät", sormus, pitoisuus 14 k, Westerback. Hinta: 380 EUR.
Hopeasormus, Elis Kauppi, Kupittaan Kulta

Elis Kauppi

Sormus, hopeaa, Kupittaan Kulta. Hinta 145 EUR.
Kaulakoru, Zoltan Popovits, Lapponia

Zoltan Popovits

"Tango" kaulakoru, hopeaa, Lapponia. Hinta: 280 EUR.

3. Kulta ja hopeaesineet

Kulta- ja hopeaesineet ovat tasaisesti kysyttyjä Helanderin asiakkaiden keskuudessa. Monen kotoa löytyy perintönä saatuja hopeaesineitä, kuten pöytähopeaa, hopeisia aterimia, kynttilänjalkoja tai designhopeaesineitä, ja ne sopivat erinomaisesti myyntiin huutokaupassa. Myös sekalaiset kulta- ja hopeaesine-erät menevät hyvin kaupaksi, eikä haittaa jos jalometalli on aikojen saatossa hieman tummunut.

Rapuveistiä 4+6 kpl, Tähkä, hopeaa

Tähkä

Rapuveitset, 4+6 kpl, hopeaa. Hinta: 440 EUR.
Kaadin, Hopeaa, Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala

Kaadin, signeerattu TW, Kultakeskus. Hinta: 530 EUR.

4. Taidelasi ja -keramiikka

Taidelasille ja -keramiikalle löytyy oma keräilijäkuntansa, joka havittelee omakseen suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen suurimpien nimien tuotantoa. Pienesineillä voidaankin saavuttaa huomattavan korkeita hintoja huutokaupassa, kun samasta kohteesta kilpailee monta tietylle suunnittelijalle tai valmistajalle omistautunutta keräilijää.

Keramiikkataiteen osalta huutokaupasta haetaan nyt Rut Brykin ja Birger Kaipiaisen teoksia ja myös Aune Siimeksen Arabialle suunnittelemat esineet ovat haluttuja. Lasiesineistä ja veistoksista erityisesti Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan ja Heikki Orvolan teokset nauttivat suosiota.

Näiden lasi- ja keramiikkataiteilijoiden tuotantoa haetaan nyt: Kaj Franck, Oiva Toikka, Helena Tynell, Laila Zinck, Toini Muona, Timo Sarpaneva, Rut Bryk, Heikki Orvola, Birger Kaipiainen, Nanny Still, Friedl Holzer-Kjellberg, Saara Hopea, Aimo Okkolin.

 

 

Reliefi, Birger Kaipiainen

Birger Kaipiainen

Keraaminen reliefi, signeerattu massaan. Hinta: 2470 EUR
Taidelasi, Orkidea, Timo Sarpaneva

Timo Sarpaneva

Fasettihiottu taidelasi, "Orkidea", signeerattu -55. Hinta: 3460 EUR
Reliefi, Rut Bryk

Rut Bryk

Keraaminen reliefi, signeerattu. Hinta: 2350 EUR
Kannellinen lasiuurna, Heikki Orvola, Nuutajärvi

Heikki Orvola

Kannellinen lasiuurna, signeerattu 1983. Hinta: 1730 EUR

5. Astiat & lasiesineet

Taidelasin ja -keramiikan lisäksi tiettyjen suunnittelijoiden ja valmistajien harvinaisemmat astiat, kuten mokkakupit, katelautaset ja lasiesineet myyvät hyvin. Esimerkiksi Stefan Lindforsin 2000-luvulla Iittalalle suunnittelemat ja sittemmin tuotannosta poistuneet Ego-kuppiparit myytiin keväällä ennätyshintaan; kuuden kuppiparin ostajalle tuli maksettavaa kuluineen yhteensä 810 euroa. Astiastoista ja lasistoista ostajia kiinnostavat erityisesti ArabianIittalan, Riihimäen LasinNuutajärven tai Meissenin valmistamat kokonaisuudet.

 

Kuppiparit, 12 osaa, Stefan Lindfors, Arabia

Stefan Lindfors

"Ego" kuppiparit, 12 osaa, Arabia. Hinta: 810 EUR.
28 Kpl Aterimia, Nanny Still, Hackman

Nanny Still

"Colorina" aterimia 28 kpl, Hackman. Hinta: 280 EUR.
Aino Aalto, Bölgeblick, Kaadin, Karhula

Aino Aalto

"Bölgeblick" kaadin, Karhula. Hinta: 1360 EUR.
Arabia, rapuaiheisia lautasia, 70-luku

Arabia

Rapuaiheisia lautasia ja kulhoja 9 + 7 kpl, tilaustyö Wärtsilä-yhtiölle, 1970-luku. Hinta: 415 EUR.

6. Antiikki ja klassinen esineistö

Antiikki -kategoriassa ostajia kiinnostavat nyt myöhäiskustavilaiset sekä art nouveau ja art deco-tyylisuuntia edustavat 1800–1900-luvun pienesineet ja huonekalut. Keräilijät etsivät huutokaupoista 1800–1900-luvun valokuvia erityisesti sota-ajalta, kunniamerkkejä sekä venäläistä esineistöä, kuten hopeaa.

 

Vaatekaappi, 1900-luvun alku

Vaatekaappi

Art deco, 1900-luvun alku. Hinta: 1120 EUR.
Arkku, Tornionjokilaakso, 1800-luvun alku

Arkku

Koristemaalattu arkku, valmistaja Tornionjokilaakso, 1800-luvun alku. Hinta: 1180 EUR.
Alfred William Finch, Iris-maljakko, punasavea

Alfred William Finch

Maljakko "Iris", punasavea, pohjassa valmistajan massaleimat ennen v. 1899. Hinta: 1360 EUR.
Sivupöytä, CARL GUSTAF FOLTIERN (1770 1829), Signeerattu, Marmorikantinen Pöytä, Myöhäiskustavilainen, Signeerattu C. G. FOLTIERN

Carl-Gustaf Foltiern

Sivupöytä marmorikannella, myöhäiskustavilainen, signeerattu C.G. Foltiern. Hinta: 680 EUR.

7.  Taide

Helanderin vuoteen 2023 mahtui kohokohtia suomalaisen taiteen osalta, kun Helanderilla myytiin esimerkiksi keväällä Helene Schjerfbeckin öljymaalaus Narsissit (myyntihinta 27000 EUR) ja Reidar Särestöniemen vaikuttava teos 1970-luvulta (myyntihinta 47000 EUR). Klassisen maalaustaiteen saralla kiinnostavat suomalaisen taiteen suuret, mutta vasta myöhemmin arvostusta nauttineet taiteilijat, kuten esimerkiksi Dora Wahlroos ja Elin Danielsson-Gambogi.

Suomalaistaiteilijoiden, kuten Wäinö Aaltosen, Kauko Räsäsen, Veikko Haukkavaaran  ja Jussi Mäntysen veistoksille eri kokoluokissa on hyvin kysyntää Helanderilla.

 

Pronssiveistos, Tabernaakkeli, Kauko Räsänen, v. 1966

Kauko Räsänen

"Tabernaakkeli", pronssiveistos, v. 1966. Hinta: 9870 EUR.
Helene Shjerfbeck, öljymaalaus, Narsissit

Helene Schjerfbeck

"Narsissit" / "Narcisser". Hinta: 29600 EUR.
Maalaus, Elin Danielsson-Gambogi

Elin Danielson-Gambogi

Hinta: 2100 EUR.
Veistos, Veikko Haukkavaara

Veikko Haukkavaara

Veistos hitsattua metallia, numeroitu 1/1 ja signeerattu 1985. Hinta: 1375 EUR.

8. Keräilyesineet, rahat ja mitalit

Keräilijät etsivät kokoelmiensa puuttuvia palasia huutokaupoista. Pienet keräilyesineet, kuten harvinaiset rahat ja mitalit, vanhat lelut tai sarjakuvat ja postimerkit voivat olla huomattavan arvokkaita huutokaupassa.

Helanderilla myytiin kesällä 2023 Leo Tykkyläisen 1950-luvulla valmistamia keraamisia muumifiguureja, jotka ovat suosittuja keräilykohteita. Muumifiguureista harvinaisimman, mustatakkisen Poliisimestari Hemulin hinta kipusi 4445 euroon. Muidenkin muumifiguurien hinnat liikkuvat useissa sadoissa euroissa. Piskuisten, 4–7 cm korkeiden figuurien arvoon vaikuttavat sekä esineen kunto että esimerkiksi harvinainen väri. Kirjoitimme Tykkyläisen figuureista aiemmin blogissamme, lue aiheesta lisää täältä.

 

Poliisimestari Hemuli, muumifiguuri, Leo Tykkyläinen

Muumifiguuri

Keraaminen figuuri "Poliisimestari Hemuli", Leo Tykkyläinen. Hinta: 4445 EUR.
9 kpl mitaleja, Kauko Räsänen

9 kpl mitaleja

Signeerattuja mitaleja 9 kpl, Kauko Räsänen. Hinta: 305 EUR.
LEHMAN-PETER-503-mekaaninen-peltilelu-Saksa

Peltilelu

Mekaaninen lelu, Lehman Peter 503, Saksa. Hinta: 280 EUR.
10 dollars, kultakolikko, United States Mint of San Francisco

Kultakolikko

10 Dollars, kultakolikko v. 1910, United States Mint of San Francisco. Hinta: 1118 EUR.

9. Militaria ja kunniamerkit

Militarian keräilijäkunta on aktiivista ja kiinnostusta löytyy runsaasti kaikkeen historialliseen sotilaalliseen toimintaan liittyvään esineistöön, kuten kunniamerkkeihin, univormuihin, päähineisiin, sekä vanhoihin aseisiin, kuten sapeleihin ja miekkoihin eri vuosisatojen ajalta. Erityisesti venäjän keisarikunnan ajan militaria on hyvin kysyttyä.

Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin 100-vuotismerkki

Kunniamerkki

Suomen suurruhtinaskunnan senaatin 100-vuotismerkki. Hinta: 1850 EUR.
Paraatimiekka, Robert Mole and Sons, Birmingham, England

Paraatimiekka

Robert Mole & Sons, Birmingham, England. Hinta: 450 EUR.

 

 

 

 

Näin myyt Helanderilla

 

Löytyykö sinulta esineistöä, jonka olisi aika löytää uusi koti? Helanderilla voit myydä niin yksittäisiä esineitä, kuin suurempia kokoelmia. Tyhjennämme kuolinpesiä ja koteja esimerkiksi muuton yhteydessä ja saat meiltä kokonaisvaltaista irtaimiston käsittelyapua.

Valitse ensin sopiva arviointitapa:

  1. Arviointi toimipisteellä – Tavaran vastaanotossa tapaat asiantuntijamme, jotka arvioivat sopivatko esineesi myytäväksi huutokaupassa.
  2. Arviointikäynti tai etäarviointi – Suurempien kokonaisuuksien arvioimiseksi suosittelemme varaamaan kotikäynnin tai etäarvioinnin.
  3. Sähköinen esinearviointi – Rekisteröityneenä asiakkaana voit lähettää meille kuvia esineestä, josta haluaisit saada arvion. Löydät esinearviointilomakkeen täältä.

Kysymyksiä? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löydät täältä. Jos et löytänyt kysymykseesi vastausta, ota meihin yhteyttä osoitteessa info@huutokauppahelander.com tai soita numeroon 029 003 1950.

Nouto-ja-kotien-tyhjennyspalvelut

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.