Vuoden aikana Helanderilla on kuvattu, luetteloitu ja myyty reippaasti yli 23000 kohdetta, ja pidetty lähes 100 huutokauppaa. Summatessamme kulunutta vuotta pyysimme asiantuntijoitamme valikoimaan tuhansien myytyjen esineiden joukosta ne, joille he arvioivat löytyvän hyvin kysyntää myös vuonna 2024.
Alta löydät listauksen vuonna 2023 myydyistä kohteista hintoineen. Lopullinen hinta sisältää kaikki kulut, kuten vasaramaksun ja ostajan provision. Huutokauppojen eri esinekategorioista ja vasarahinnoista kiinnostuneille suosittelemme lisäksi tutustumista päättyneiden huutokauppojen luetteloihin. Voit selailla viimeksi päättyneitä huutokauppoja täältä.
Helanderilla pidetään design-teemaisia huutokauppoja keskimäärin kerran kuukaudessa ja ne ovat hyvin suosittuja keräilijöiden ja muuten vain pohjoismaisen muotoilun ystävien keskuudessa. Suomalaisten muotoilijoiden lisäksi esimerkiksi tanskalainen muotoilu on nosteessa ja tiikistä valmistetut 1900-luvun puolivälin huonekalut herättävät ostajissa kiinnostusta. Ikisuosikit suomalaisista suunnittelijoista ovat Alvar Aalto ja Paavo Tynell, joiden hyvässä alkuperäiskunnossa olevaa tuotantoa on yhä harvemmin saatavilla, ja joiden harvinaisempiin malleihin ollaan valmiita satsaamaan. Myös 1900-luvun puolivälin tekstiiliteokset, kuten ryijyt ja kuvakudokset ovat nosteessa.
Erityisesti näiden suunnittelijoiden tuotantoa haetaan nyt: Paavo Tynell, Lisa Johansson-Pape, Mauri Almari, Alvar Aalto, Yrjö Kukkapuro, Eero Aarnio, Ilmari Tapiovaara, Maija-Liisa Komulainen, Carl-Johan Boman, Arne Jacobsen, Hans-Agne Jakobsson, Severin Hansen, Arne Vodder, Charles & Ray Eames, Niels Otto Möller, Carl-Gustaf Hiort af Ornäs, Olof Ottelin, Olavi Hänninen, Dora Jung, Marjatta Metsovaara, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Terttu Tomero.
Suomalaisten ja pohjoismaisten suunnittelijoiden vintagekorut ovat tällä hetkellä suosituimpia kohteita huutokaupassa. Erityisesti 1900-luvun puolivälin linjakkaat ja veistokselliset hopeakorut ovat pinnalla. Björn Weckströmin ja Zoltán Popovitsin Lapponialle suunnittelemat korut sekä Liisa Vitalin tuotanto ovat kysyttyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Muita suomalaisia korusuunnittelijoita, joiden koruja etsitään huutokaupoista, ovat esimerkiksi Jorma Laine, Elis Kauppi ja Erik Granit.
Kulta- ja hopeaesineet ovat tasaisesti kysyttyjä Helanderin asiakkaiden keskuudessa. Monen kotoa löytyy perintönä saatuja hopeaesineitä, kuten pöytähopeaa, hopeisia aterimia, kynttilänjalkoja tai designhopeaesineitä, ja ne sopivat erinomaisesti myyntiin huutokaupassa. Myös sekalaiset kulta- ja hopeaesine-erät menevät hyvin kaupaksi, eikä haittaa jos jalometalli on aikojen saatossa hieman tummunut.
Taidelasille ja -keramiikalle löytyy oma keräilijäkuntansa, joka havittelee omakseen suomalaisen lasi- ja keramiikkataiteen suurimpien nimien tuotantoa. Pienesineillä voidaankin saavuttaa huomattavan korkeita hintoja huutokaupassa, kun samasta kohteesta kilpailee monta tietylle suunnittelijalle tai valmistajalle omistautunutta keräilijää.
Keramiikkataiteen osalta huutokaupasta haetaan nyt Rut Brykin ja Birger Kaipiaisen teoksia ja myös Aune Siimeksen Arabialle suunnittelemat esineet ovat haluttuja. Lasiesineistä ja veistoksista erityisesti Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan ja Heikki Orvolan teokset nauttivat suosiota.
Näiden lasi- ja keramiikkataiteilijoiden tuotantoa haetaan nyt: Kaj Franck, Oiva Toikka, Helena Tynell, Laila Zinck, Toini Muona, Timo Sarpaneva, Rut Bryk, Heikki Orvola, Birger Kaipiainen, Nanny Still, Friedl Holzer-Kjellberg, Saara Hopea, Aimo Okkolin.
Taidelasin ja -keramiikan lisäksi tiettyjen suunnittelijoiden ja valmistajien harvinaisemmat astiat, kuten mokkakupit, katelautaset ja lasiesineet myyvät hyvin. Esimerkiksi Stefan Lindforsin 2000-luvulla Iittalalle suunnittelemat ja sittemmin tuotannosta poistuneet Ego-kuppiparit myytiin keväällä ennätyshintaan; kuuden kuppiparin ostajalle tuli maksettavaa kuluineen yhteensä 810 euroa. Astiastoista ja lasistoista ostajia kiinnostavat erityisesti Arabian, Iittalan, Riihimäen Lasin, Nuutajärven tai Meissenin valmistamat kokonaisuudet.
Antiikki -kategoriassa ostajia kiinnostavat nyt myöhäiskustavilaiset sekä art nouveau ja art deco-tyylisuuntia edustavat 1800–1900-luvun pienesineet ja huonekalut. Keräilijät etsivät huutokaupoista 1800–1900-luvun valokuvia erityisesti sota-ajalta, kunniamerkkejä sekä venäläistä esineistöä, kuten hopeaa.
Helanderin vuoteen 2023 mahtui kohokohtia suomalaisen taiteen osalta, kun Helanderilla myytiin esimerkiksi keväällä Helene Schjerfbeckin öljymaalaus Narsissit (myyntihinta 27000 EUR) ja Reidar Särestöniemen vaikuttava teos 1970-luvulta (myyntihinta 47000 EUR). Klassisen maalaustaiteen saralla kiinnostavat suomalaisen taiteen suuret, mutta vasta myöhemmin arvostusta nauttineet taiteilijat, kuten esimerkiksi Dora Wahlroos ja Elin Danielsson-Gambogi.
Suomalaistaiteilijoiden, kuten Wäinö Aaltosen, Kauko Räsäsen, Veikko Haukkavaaran ja Jussi Mäntysen veistoksille eri kokoluokissa on hyvin kysyntää Helanderilla.
Keräilijät etsivät kokoelmiensa puuttuvia palasia huutokaupoista. Pienet keräilyesineet, kuten harvinaiset rahat ja mitalit, vanhat lelut tai sarjakuvat ja postimerkit voivat olla huomattavan arvokkaita huutokaupassa.
Helanderilla myytiin kesällä 2023 Leo Tykkyläisen 1950-luvulla valmistamia keraamisia muumifiguureja, jotka ovat suosittuja keräilykohteita. Muumifiguureista harvinaisimman, mustatakkisen Poliisimestari Hemulin hinta kipusi 4445 euroon. Muidenkin muumifiguurien hinnat liikkuvat useissa sadoissa euroissa. Piskuisten, 4–7 cm korkeiden figuurien arvoon vaikuttavat sekä esineen kunto että esimerkiksi harvinainen väri. Kirjoitimme Tykkyläisen figuureista aiemmin blogissamme, lue aiheesta lisää täältä.
Militarian keräilijäkunta on aktiivista ja kiinnostusta löytyy runsaasti kaikkeen historialliseen sotilaalliseen toimintaan liittyvään esineistöön, kuten kunniamerkkeihin, univormuihin, päähineisiin, sekä vanhoihin aseisiin, kuten sapeleihin ja miekkoihin eri vuosisatojen ajalta. Erityisesti venäjän keisarikunnan ajan militaria on hyvin kysyttyä.
Löytyykö sinulta esineistöä, jonka olisi aika löytää uusi koti? Helanderilla voit myydä niin yksittäisiä esineitä, kuin suurempia kokoelmia. Tyhjennämme kuolinpesiä ja koteja esimerkiksi muuton yhteydessä ja saat meiltä kokonaisvaltaista irtaimiston käsittelyapua.
Valitse ensin sopiva arviointitapa:
Kysymyksiä? Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löydät täältä. Jos et löytänyt kysymykseesi vastausta, ota meihin yhteyttä osoitteessa info@huutokauppahelander.com tai soita numeroon 029 003 1950.