16.03.2020

Kapteenintaulut toivat merten jättiläiset myös kotiin

 

Laivamaalaukset puhuttelevat katsojaa toisella tavalla kuin mikään muu kuvataiteen laji – ehkäpä juuri sen vuoksi, mitä emme kuvassa juuri sillä hetkellä näe. Silloinkin, kun taiteilija on maalannut laivan taustaksi aurinkoisen sään ja lempeän aallokon, tiedämme, että aina lopulta nousee myrsky.

 

Kolmimatoparkki Trilon, Turku

Kolmimastoparkki Triton oli kotoisin Turusta. Vuonna 1869 se purjehti luonnollisestikin Venäjän lipun alla.

 

Helanderilla myydään keskiviikkona 18.3.2020 erityisen hieno kapteenintaulu 1800-luvulta. Taiteilija Luigi Renault’ta voidaan pitää Italian tärkeimpänä öljyväreillä työskennelleenä merimaalarina. Hänen arvioidaan maalanneen yli 200 laivamuotokuvaa. Taiteilijalta säilyneet teokset ovat nykypäivänä erittäin arvostettuja.

 

 

Esihistoriallinen globalisaatio

Ihminen on oppinut liikkumaan vesillä jo esihistoriallisena aikana. Tyynenmeren kansat kulkivat vaivattomasti saarelta toiselle jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Monet laivanrakennuksen parhaat käytännöt keksittiin jo tuolloin, esimerkiksi nykyisen katamaraanialuksen esikuva on silloista perua. Antiikin aikana Välimeren ympäristöön sijoittuneiden kaupunkivaltioiden, yhteisöjen ja imperiumien väestössä oli poikkeuksetta erinomaisia merenkulkijoita, ja he myös aloittivat suurten laivastojen aikakauden.

Vesistöt olivat meillä Pohjolassa välttämättömiä kulkureittejä ja edellytys kaupankäynnille paikoin vielä 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka. Itämeren ympäristössä rautakaudella ja varhaiskeskiajalla sijainneet vilkkaimmat kauppapaikat olivat syntyneet luonnollisesti erilaisten sisävesireittien varsille ja merialueiden rannikolle. Hansaliitto hallitsi Itämeren alueen kaupankäyntiä usean vuosisadan ajan. Alun perin se oli yksittäisten kauppiaiden perustama yhdistys, mutta todellista jalansijaa se alkoi saada 1100-luvun lopulla laajentuessaan koskemaan kokonaisia kaupunkeja. Seuraavien vuosisatojen aikana, hansaliiton kukoistuskautena, kaupankäyntiä tehostettiin rakentamalla yhä suurempia, kuljetuskäyttöön erikoistuneita aluksia. Arkeologiset ja kirjalliset lähteet osoittavat liiton levittäneen kauppatavaran lisäksi tehokkaasti myös erilaisia kulttuurivaikutteita. Merkittävää globalisaatiota tapahtui siis merenkulun ansiosta jo hyvin varhain!

 

km002t8d

Suomen rannikkokaupunkien laitureista on lähtenyt maailmalle lukemattomia taitavia merimiehiä. Näkymä Kalliolinnasta Helsingin Eteläsatamaan 1860-luvulla. Vasemmalla Makasiiniranta. Kuva: Eugen Hoffers, Helsingin kaupunginmuseo.

 

 

Merten jättiläiset kehyksissä

Laivamuotokuvat ovat tavallisesti hyvin yksityiskohtaisia ja tarkalleen esikuvansa mukaisia; tyypillistä on myös esittää oleva alus täysissä purjeissaan suotuisten tuulten työntäessä sitä vauhdilla kohti päämääräänsä. Laivapotrettien perinne sai alkunsa 1700-luvun Italiassa, mutta erityisen suosittuja muotokuvista tuli 1800-luvun puolivälin jälkeen – jopa siinä määrin, että monet entiset merimiehet tai kokonaiset taiteellisesti lahjakkaat perheet ryhtyivät harjoittamaan laivamaalarin ammattia. Kysyntää oli, sillä kauppalaivojen omistajat halusivat mieluusti aluksistaan muotokuvan – olivathan laivat suurimman osan ajasta poissa kotisatamasta.

Muotokuvia eivät kuitenkaan tilanneet ainoastaan varustajat. Myös kapteenit kokivat aluksensa usein omakseen siinä määrin, että tilasivat seinälleen siitä potretin, ns. kapteenintaulun. Maalauksissa on useimmiten mainittu laivan nimi ja kotisatama, lisäksi kapteenin tilaamaan työhön merkittiin tavallisesti myös hänen oma nimensä.

 

KapteenintauluRajaus

Tritonin köysistö on tallennettu kuvaan äärimmäisen tarkasti.

 

 

Triton från Åbo

Helanderilla 18.3.2020 myytävä kapteenintaulu kuvaa Venäjän lipun alla purjehtivaa turkulaista Triton-kolmimastoparkkia, joka on saapumassa Italian länsirannikolla sijaitsevaan Livornon satamaan (maalaukseen merkitty sijainti ”Leghorn” on kaupungin vanha englantilainen nimitys). Aluksen kapteenina – ja näin ollen epäilemättä myös maalauksen tilaajana – on toiminut konsuli Leonard Ceder (1843– 1915). Maalaus on päivätty marraskuussa 1869.

Noina vuosikymmeninä taiteilija Luigi Renault toimi Livornon lisäksi ainakin Triestessä Slovenian rajan tuntumassa. Renault’n tarkkoja syntymä- tai kuolinvuosia ei tunneta ja tiedot hänen uransa vaiheista vaihtelevat. Ammattinsa hän saattoi varsinaisesti oppia isältään Micheleltä, jonka myös tiedetään toimineen laivamaalarina Livornossa. Joka tapauksessa nuoremmasta Renault’sta tuli erittäin suosittu maalari, jolta tilasivat töitä niin Italian kuningas Viktor Emanuel kuin maan satamiin saapuvien eurooppalaisten ja amerikkalaisten alusten kapteenitkin. Maalausten väripaletti on kirkas ja värikäs. Tarkimmat yksityiskohdat kuten köysistön hän on usein maalannut vasta lakan päälle, mikä tekee teosten konservoinnista usein haasteellista. Taiteilijan töitä on lukuisissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan merimuseoiden kokoelmissa.

 

Trilon

Kapteeni Leonard Cederin nimi maalauksessa.

 

Löytääkö Triton seuraavan satamansa omalta seinältäsi? Seuraava huutokauppa pidetään keskiviikkona 18.3.2020 klo 13.00.

 

Päivitys 16.3.2020: Suomen hallituksen päätöksellä keskiviikkona 18.3.2020 astuvat voimaan poikkeustoimet koko maassa. Toimien tarkoitus on rajoittaa koronainfektioiden leviämistä mahdollisimman tehokkaasti ja näin suojella niitä henkilöitä, joiden terveydelle infektio on vaarallinen. Helanderin huutokauppajärjestelyihin hallituksen ohjeet vaikuttavat seuraavasti:

Huutokaupat järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti verkossa, mutta pääsy huutokauppasalimme on toistaiseksi rajoitettua. Toivomme, että tämän vaikutus huutokauppatoimintaan on kuitenkin suhteellisen pieni, sillä jo nyt varsin merkittävä osa huutokauppojemme voittavista tarjouksista jätetään verkon kautta joko ennakko- tai LIVE-tarjouksena. Mikäli itse et ole vielä kokeillut tarjousten jättämistä verkon kautta joko ennakkoon tai huutokaupan aikana, suosittelemme lämpimästi! Lue lisää täältä.

Tavaran vastaanottomme, kassapalvelumme ja ostetun esineistön nouto ovat avoinna normaalisti.

 

Tervetuloa näyttöön ja verkkohuutokauppaan!

{{cta(’27b3c77c-0e66-4243-adc8-c379ad889d01′)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.