Toukokuun iltahuutokauppa on nurkan takana! Tässä blogissa esittelen teille muutamia mielenkiintoisia kohteita, jotka hyppäsivät silmilleni kun kävin luetteloa läpi. Lisää mielenkiintoisia esineitä löydät luettelostamme, osoitteesta www.helander.com.
Kohde 258, YONEYA peltisotilas ja NOGUCHI avaruusrobotti RX-008
Kohde 231 / Tohtorimiekka / p. 97 cm
Tohtorinmiekka on tohtorin arvon symboli, joka otettiin Suomessa käyttöön Aleksanterin yliopiston (nykyinen Helsingin yliopisto) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840. Tohtorinmiekka symboloi totuutta, eli se on hengen ase tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän, puolustamiseksi. Tohtorinmiekan on suunnitellut taiteilija Akseli Gallen-Kallela. Kullakin yliopistolla on oma tunnuksensa, joka kiinnitetään miekkaan.
Perinteen mukaan miekkaa kannetaan vasemmalla puolelle ja vanha jako on ollut että, miehillä on pitkä (95cm) miekka ja naisilla lyhyt (85cm). Tämä miekan pituus ei ole tänä päivänä enää niin tiukka sääntö. Huutokaupattava miekka on 95 cm pitkä. Miekka ei valitettavasti irtoa tupista, mutta tästä huolimatta kyseessä on todella hieno esine.
Kohde 231, tohtorinmiekka
Kohde 294 / L. M. ERICSSON / Cobra -puhelin
Telefonaktiebolager L. M. Ericsson eli lyhennettynä Ericsson on ruotsalainen telekommunikaatiojärjestelmien valmistaja, joka on toiminut alalla jo 140 vuoden ajan. Ei siis ihme että yli kolmannes koko maailman matkapuhelinliikenteestä kulkee Ericssonin toimittamien keskusten kautta.
Ericsson siirsi matkapuhelimien valmistuksen kokonaan Sonyn ja Ericssonin yhteisyritykselle (Sony Ericssonille) vuonna 2001. 2000-luvun alussa he olivatkin Sonyn kanssa vielä yksi kolmesta suurimmasta matkapuhelin valmistajasta, mutta valitettavasti tämä yhteistyö ja suosio ei kestänyt montaa vuotta. Vain muutama vuosi yhdistymisen jälkeen alamäki markkinaosuudessa alkoi. Lopulta vuonna 2012 Ericsson myi osuutensa Sonylle ja lopetti matkapuhelimien valmistamisen kokonaan.
Cobran tai toiselta nimeltään Ericofonin on suunnitellut Hugo Blomberg, Ralph Lysell ja Gösta Thames. 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla markkinoille tullut Cobra –puhelin vaikutti paljon myöhempien puhelimien muotoiluun. Tämä on yksi iso syy sille, että Cobra –puhelin löytää muun muassa New Yorkin Museum of Artin kokoelmasta.
P.s. Cobra –puhelinta ei koskaan valmistettu mustalla värillä.
Kohde 284, Cobra -puhelin
Sekalaiset laatikot
Iltahuutokaupan sekalaisista laatikoista voit löytää vaikka minkälaisia aarteita! Löytyy Sarpanevan, Liukko-Sundströmin, Tomulan ja muiden designereiden esineitä. Unohtamatta tietenkään valmistajia esimerkiksi Arabiaa tai Kupittaan savea. Tule siis paikan päälle katsomaan mitä kaikkia aarteita meille nyt onkaan! Sitä ennen katso luettelosta esimerkiksi kohteet 19, 38, 113 sekä 119. Luetteloon pääset tästä!
Vasemmalla kohde 119 ja oikealla kohde 19
Lelut
Kohde 258 / YONEYA peltisotilas ja NOGUCHI avaruusrobotti RX-008
Yoneya (tunnettu myös nimellä Yone) on perustettu vuonna 1950 Japanissa, se on käyttänyt alku taipaleellaan myös nimeä S. Y. Toys Co. Ltd. Tuotemerkkinä Yoneya käytti vuosien 1950-1964 välillä timanttikuviota, jonka sisällä luki SY. Vuoden 1964 jälkeen he ryhtyivät käyttämään samankaltaista timanttikuviota, mutta timanttikuviossa oli ohuemmat reunat ja sisällä luki YONE. Noguchi oli leluvalmistaja Japanin Tokiossa, ja se toimi samalla aikakaudella Yoneyan kanssa, mutta arvioisin että kyseessä oli hieman pienempi valmistaja, sillä tietoa Noguchista ei löydy yhtä helposti kuin Yoneyasta. Näissä leluissa on vikoja sekä puutteita.
Kohde 258, YONEYA peltisotilas ja NOGUCHI avaruusrobotti RX-008
Kohde 222 / tinasotilaita ja höyrykone / höyrykone WILESCO
Wilhelm Schröder GmbH & Co. KG eli Wilesco on vuonna 1912 Saksassa perustettu lelujen ja pienten metalliesineiden valmistaja. Tunnetuimmat tuotteet ovat juurikin erilaiset höyrykoneet. Wilesco aloitti 1920-luvulla lelujen valmistuksen nukkejen kahviastioiden valmistuksella, tätä ennen he valmistivat vain alumiini lusikoita sekä haarukoita. 1920-30-luvuilla nukkejen kahviastiastojen vienti Yhdysvaltoihin auttoi merkittävästä yritystä selviämään talouskriisistä. Miniatyyri höyrykoneiden valmistus alkoi 1950-luvulla, mutta suosituin malli D365 ”Old Smokey” ilmestyi vasta vuonna 1966. Wilesco on vieläkin toiminnassa, ja valmistaa höyrylelujen lisäksi muun muassa muovisia sekä alumiinisia kauhoja ja koukkuja.
Tinasotilaat ovat tinasta valmistettuja lelusotilaita. Vanhin tunnettu tinasotilas on legioonalainen vuodelta 200 ajanlaskun alun jälkeen. Pieniä tinaesineitä on toki valmistettu jo paljon ennen tätä, mutta lähinnä vain uskonnollisiin tarkoituksiin, kuten matkamuistoksi tai uhrilahjoiksi. Ensimmäiset massatuotantotyyliset tinasotilaat on keksitty Saksassa 1760-luvulla tinanvalaja Johann Gottfried Hilpertin toimesta. Tinasotilas lelut levisivätkin todella nopeasti ympäri maailmaa, tämän huomaa jo siitä että myös Suomessa valmistettiin ensimmäiset tinasotilaat 1760-luvulla. Ensimmäiset tinasotilaat tai voisi sanoa tinafiguurit, sillä sotilaiden lisäksi myös löytyy siviileitä, eläimiä ynnä muita, olivat litteitä eli kaksiulotteisia.
Nykypäivänäkin tinasotilaat ovat suosittuja leluja sekä keräilykohteita, enemmänkin toki vanhempien aikuisten toimesta. Tinamuottien ja –sotilaiden valmistus Suomessa alkoi hiipumaan 1950-luvulla. Lapsille hankitaan nykyään siis tinan sijaan muovista valmistettavia ”tinasotilaita”. Itsekin muistan leikkineeni näillä muovisilla ”tinasotilailla” lapsuudessani, ja tietenkin vuosien varrella niistä useat menivät rikki tai hävisivät syystä tai toisesta. Tinasotilaat sopivat siis monelle eri sukupolvelle!
Kohde 222, tinasotilaita ja höyrykone, höyrykone WILESCO
Kohteet 273 sekä 421 / FLEISCHMANN.
Yrityksen perusti Jean Fleischmann vuonna 1887, eli kyseessä on 130 vuotta vanha leluvalmistaja. Ensimmäiset lelut olivat tinasta valmistettuja laivoja sekä lentokoneita. Vuosikymmeniä he pärjäsivätkin näillä leluillaan, he jopa voittivat kultamitalin laatutyöstään vuoden 1910 Brysselin maailman näyttelyssä. Malli rautatiet tulivat valmistukseen vasta 1938, kun Fleischmann hankki ensimmäisen mallinsa Doll & Co nimiseltä yritykseltä.
Maailman ennätyksen he tekivät vuonna 1981, kun Fleischmannin valmistama veturi kulki näyteikkunassa peräti 2299 kilometriä ennen kuin sen moottori petti. Työnlaatu on siis huippuluokkaa valmistivat he sitten tinalaivoja tai rautateitä.
Huutokaupattavassa kohteessa 421 on veturi 325, 2 vaunua nro 402 ja 403 sekä tankkivaunu nro 46585, nämä osat ovat 40-50-luvuilta. Kohteessa 273 onkin sitten enemmän tavaraa, junarata, 11 ltk kiskoja ja 7 ltk junavaunuja sekä yksi veturi. Nyt huutamaan!
Vasemmalla kohde 273 ja oikealla kohde 421
Koko lelukategorian pääset katsomaan tästä!
Katso koko valikoima iltahuutokaupan luettelosta. Muista tulla myös paikan päälle keskiviikkona 31.5. kun nämä ja monet muut mielenkiintoiset esineet huutokaupataan.
Toukokuun iltahuutokauppa:
Toukokuun iltahuutokauppa järjestetään keskiviikkona 31.5.2017, klo 17.00.
Näyttö pidetään myös keskiviikkona klo 12-17.00.
{{cta(’0b0d30ef-9e9d-4af3-87a9-4bb07a391734’)}}
Teksti: Joonas Mutkala
Kuvat: Huutokauppa Helander, Erkki Laine