Helanderin järjestämissä iltahuutokaupoissa myydään laajasti erilaisia esineitä. Kuva: Huutokauppa Helander.
Iltahuutokaupan poiminnat käsittelee varastotyylisten iltahuutokauppojen esinetarjontaa. Tämänkertaisten poimintojen joukosta löytyy muun muassa valaisimia eri aikakausilta, keramiikkaa sekä lasitaidetta, 1700 -luvun hopeinen taskukello sekä muita jännittäviä kohteita.
Kohde 499: ZOP 961-185 kattovalaisin / Suunnittelija Heikki Turunen / Valmistaja Orno / 1970 -luku / Valmistusmaa Suomi.
Valkoisesta ja keltaisesta metallista valmistettu Heikki Turusen suunnittelema Zop -kattovalaisin on tyypillistä 1970 -lukua. Nykyiseenkin sisustukseen todella mallikkaasti istuvan valaisimen halkaisija on 29 cm ja kokonaiskorkeus 55 cm.
Kohde 499: Heikki Turusen ZOP 961-185 kattovalaisin. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 102: Metallinen lattiavalaisin säädettävällä korkeudella.
Kohdenumerolla 102 myytävä metallinen lattiavalaisin säädettävällä korkeudella edustaa aikaa jolloin raudan käyttö valaisimissa oli todella muodikasta. Kenties tämä valaisin on saanut inspiraationsa Suomessakin 1900 -luvun alkupuolella suosiossa olleista takorautaisista lyhtypylväistä. Tämän tyyppinen metallinen lattiavalaisin sopiikin erityisen hyvin esimerkiksi pihalle oven läheisyyteen tai parvekkeelle.
Kohde 102: Metallinen lattiavalaisin säädettävällä korkeudella. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 129: Lasinen kattovalaisin rottinkipunoksella / Valmistaja Idman / Valmistusmaa Suomi / 1950 – 1960 -luku.
Kohdenumerolla 129 huutokaupattava, Mid Century Modern tyyliä edustava kattovalaisin on suomalaisen Idmanin aikanaan valmistama klassikkovalaisin. Valitettavan moni näistä kauniista desiginin kulta-ajan valaisimista on hajonnut aikojen saatossa herkän lasinsa vuoksi.
Kiinnostavaa nähdä mihin hintaan tämä klassikko myydään, sillä niiden hinnat ovat heitelleet huutokaupoissa vain muutamista satasista aina lähes tuhanteen euroon saakka.
Kohde 129 Mid Century Modern valaisin, valmistaja Idman. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 496: Krokotiilikristallikruunu
Niin kutsutuista pyöreäpäisistä krokotiilikristalleista (pitkät, puikkomaiset kristallit) sekä kahdeksankulmaisista jatkopaloista (pitkänomaisten kristallien päässä olevat pyöreät kristallit) koottu kattovalaisin on ajaton klassikko. Valkoisten varjostimien alta löytyy lamput.
Kohde 496: Krokotiilikristallikruunu. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 6: Keramiikkamaljakko / Suunnittelija Eija Karivirta / Valmistusmaa Suomi.
Eija Karivirta on suomalainen keraamikko. Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Karivirta valmistaa keraamisten tuotteiden lisäksi veistoksia ja maalauksia. Kohdenumerolla kuusi huutokaupattava maljakko on Karavirran käsialaa.
Kohde 6: Keramiikkamaljakko / Suunnittelija Eija Karivirta. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 501: Ryijy. / Valmistusmaa Suomi.
Ryijy kuuluu suomalaiseen kansantaiteeseen. Pikkuhiljaa uudelleen muotiin tuleva ryijy onkin ansainnut paikkansa parrasvaloissa, oltuaan täysin aliarvostetussa asemassa jo vuosikymmenten ajan. Kauniita suomalaisia ryijyjä löytyy satoja erilaisia ja niitä on valmistettu niin kotona, kouluissa kuin tehtaillakin.
Suomalaisista ryijyistä parhaan hinnan saa huutokaupassa, kun se on Suomen Käsityön Ystävien kutoma. Erityisen arvokkaita ovat esimerkiksi Uhra Simberg-Ehrnströmin suunnittelemat ryijyt. Hyvä esimerkki on aiemmin Helanderilla myyty Yksin -niminen ryijy, joka huutokaupattiin elokuussa 2013 huomattavalla 12 000 euron hinnalla. Yleensä ryijyjen hinnat ovat kuitenkin huomattavasti maltillisempia ja pyörivät jossain 50 – 400 euron välillä.
Ryijy. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde 13: Hopeinen taskukello / Suunnittelija ja valmistaja Eardley Norton / Valmistuspaikka Lontoo, Englanti / 1780 – 1790 luku.
Kohde 13 on Eardley Nortonin valmistama taskukello 1780 – 1790-luvun Lontoosta. Eardley Norton valmisti kelloja 1770 -luvun alusta alkaen, aina kuolemaansa asti (v. 1792). Nortonin menehdyttyä vuonna 1792 englantilaiset Gravell ja Tolkien ottivat Nortonin yrityksen haltuunsa. He valmistivat loppuun Nortonilta keskenjääneitä kelloja ja myivät niitä eteenpäin, lisäten tietenkin omat puumerkkinsä kelloihin. Gravell ja Tolkien työskenteli samoissa tiloissa aina vuoteen 1820 asti.
Nyt myynnissä olevan kellon ikä selviää sen leimasta, jonka mukaan se on vuodelta 1788. Huutokaupattavassa taskukellossa on vikoja.
Kohde 13, EARDLEY NORTON, London, hopeinen taskukello 1780-1790 luku. kuvan yläreunassa kuva kellon takapuolelta. Kuva: Huutokauppa Helander.
Kohde: Arctica teekuppeja ja asetteja / Suunnittelija Inkeri Leivo / Valmistaja Arabia / Valmistusmaa Suomi. / 1979
Nämä konepesunkin kestävät Inkeri Leivon Arabialle suunnittelemat teekupit kuuluvat monelle tuttuun Arctica-astiasarjaan. Arabian verkkosivuilla kerrotaan, että tämän valkoisen ja ajattoman sarjan lähtökohtana on ollut käytännöllisyyden ohella aistikkuus. Astioiden yksivärisyys ja pehmeä muoto poikkesivat syntyessään suuresti aikakautta värittävästä runsaudesta.
Teeastioita / Valmistaja Arabia. Kuva: Huutokauppa Helander.
HELMIKUUN ILTAHUUTOKAUPPA – AIKATAULU
Näyttö: Ke 14.helmikuuta kello 12.00 – 17.00.
Huutokauppa: Ke 14.helmikuuta, alkaen kello 17.00-
{{cta(’35894e83-a44f-4931-ad0f-301466d2ff3a’)}}
Teksti: Joonas Mutkala & Jenny Sirén
Grafiikka: Joonas Mutkala
Kuvat: Huutokauppa Helander
Sinua saattaa kiinnostaa:
{{cta(’420ffe2b-54c3-46ad-9cbb-97c06cf70b5c’)}}