09.04.2019

Huutokauppa Helanderin elämyksellinen matka Japaniin

 

Huutokauppa Helander matkasi Nousevan auringon maahan tutustumaan paitsi paikalliseen antiikkiin, myös maan skandinaavisten esineiden tarjontaan. Esineistöä oli tarjolla niin kirpputoreilla, korkeatasoisissa liikkeissä kuin kokonaisissa ostoskeskuksissakin. Kävimme myös Tokion lähelle juuri avatussa Moomin Valley Parkissa. Matkaa siis Huutokauppa Helanderin mukaan ja kurkista kanssamme Japanin taiteen tarjontaan ja intensiivisen keräilyn maailmaan, joihin kuuluvat myös tuhannet Tove Janssonin elämäntyöstä syntyneet oheistuotteet!

 

 

Puutarha

Tokion keisarillisen palatsin puutarhaa ja sen keväisiä istutuksia.

 

 

Mitä kaikea ohjelmassa olikaan!

 

Antiikkia voi myydä myös suuressa mittakaavassa: päädyimme kokonaiseen ostoskeskukseen, Antique Mall Ginzaan, jossa liikkeet ja niiden tarjonta olivat pyhitetty antiikin ja vintagen ystäville.

Matkan aikana matkustimme myös ”tähän päivään” ja kävimme juuri avatussa Moomin Valley Parkissa eli kotoisesti Muumilaaksossa. Siellä saimme nauttia japanilaiselle kulttuurille tyypillisestä ominaispiirteestä eli omistautumisesta: tekevätpä japanilaiset sitten mitä tahansa, he tekevät sen huolellisesti. Tämä viehättävä piirre kävi ilmi esimerkiksi puiston hoidetussa ympäristössä, ystävällisessä asiakaspalvelussa ja harkitussa arkkitehtuurissa. Muumitalo oli täydellinen, Muumimamman istutukset virheettömän kauniita ja perinteiset kiviasetelmat viimeistellyn harmonisia.

Loppumatkamme jatkui muumientäyteisenä: pistäydyimme Moomin Bakery & Caféssa ja pääsimme nauttimaan Moomin the Art and the Story -näyttelystä, joka on tehty varta vasten Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlan kunniaksi.

 

 

Moomin Valley Park

Muumilaaksossa on iso harmaa kivimäinen rakennus joka kantaa nimeä Kokemus. Sen sisällä oli mm. ravintola ja muumituotteiden kauppa, mutta ennen kaikkea yksityiskohtaisia pienoismalleja koko Muumilaaksosta ja sen asukkaista.

 

 

Kirpputorit / Antiikkimarkkinat

 

Japanissa kirpputoreja kutsutaan usein niiden englanninkielisellä nimellä Flea Market. Tarjonta on pääsääntöisesti tasokasta ja koju kojulta löytyy mitä ihmeellisimpiä esineitä. Tapahtumat yhdistävät valtaisan määrän ihmisiä; sekä keräilijät, sisustajat että kauppiaat risteilevät paikalla tekemässä elämänsä kauppoja. Japanilaiset ovat suuria taiteen ystäviä, joten arvata saattaakin, että Tokion kirpputorit ja antiikkimarkkinat ovat paitsi suosittuja, myös kooltaan sekä tarjonnaltaan täysin erilaisessa mittakaavassa kuin omat pikkuiset pohjoiset markkinamme.

Valtavasta tarjonnasta jokainen löytää mieleistään esineistöä. Viimeistään paikan päällä saatat huomata, että ”tarvitset” jotain vain siksi että se on kaunis, käytännöllinen tai jotain siltä väliltä, olitpa sitten keräilijä tai yksityiskohtia arvostava sisustaja.

 

 

Tokyo City Flea Market

Tokion City Flea Marketilla jokainen esine oli kauniisti aseteltu uutta omistajaa varten.

 

 

Tokion City Flea Market

Paikalliset antiikkimarkkinat aloittavat myyntinsä useimmiten jo klo 9.00. Suosituin myyntipäivä on paikallisten kertoman mukaan tavallisesti sunnuntai, mutta mepä päätimme suunnata Tokion Shinagawan City Flea Marketille, joka poikkeuksellisesti sattuikin olemaan sunnuntain sijasta lauantaina.

Päätimme rohkeasti matkustaa paikalle junalla ja metrolla. Matka taittui huolettomasti, sillä Tokion julkisilla kulkuneuvoilla on helppoa mennä, vaikka yhteistä kieltä meillä ei olekaan. Jokaisella metrolla ja junalla on omat väritunnuksensa numeroineen ja informaatiotauluineen, englanninkielisiä kuulutuksia unohtamatta.

Saavuttuamme määräasemallemme kävelimme noin 300 metriä torin suuntaan. Vaikka valitsimme päivän, joka paikallisten mukaan on yleisesti hiljaisempi, edessämme avautui noin 600 kojun tarjonta ja kauppa oli jo täydessä vauhdissa. Kojuista sai ostaa huonekaluja, leluja, vaatteita, figuriineja, paikallista keramiikkaa ja aikoinaan Suomen kultakauden taiteeseenkin vaikuttaneita perinteisiä ukiyo-e-puupiirroksia. Hauskaksi onneksemme löysimme myös satunnaisia myyntikojuja, jossa oli tarjolla muutamia skandinaavisia keramiikkahelmiä kuten Rörstrandin ja Arabian tuotantoa.

 

 

Japanilaiset peltilelut

Joka pojan ja tytön unelma, laatikollinen kilpa-autoja.

 

 

Japanilainen kirpputori

Sisustusherkkuja lompakon täydeltä.

 

 

Japanilaisia rahoja

Jokaiselle löytyi jotakin, olipa sitten shoppailija tai keräilijä.

 

 

Myyjät olivat pääsääntöisesti ammattimaisia antiikkikauppiaita. Osalla oli myös oma liikkeensä Tokion alueella ja monet heistä olivat tulleet kaupittelemaan omia löytöjään eteenpäin. Kierrellessämme kojuja huomasimme kaupanteossa tyypillisiä kaupankäynnin rituaaleja, joihin kuuluivat tietysti tinkiminen, esineiden huolellinen tarkastelu sekä kojujen välinen hintavertailu.

Torilla oli tarjolla niin paljon sisustus- ja keräilykarkkia, että edullisista hinnoista huolimatta sinne saisi upotettua pienen omaisuuden. Omalla kohdallani tekikin toisinaan tiukkaa, sillä tarjolla oli omia heikkouksiani peltileluista japanilaisiin puisiin käsitöihin ja syömäpuikkojen pidikkeisiin.

 

 

Syömäpuikkojen pidikkeitä

Oletko koskaan ruokaillessasi pohtinut, mihin laittaisit syömäpuikot siksi aikaa, kun odottelet alkupalojen jälkeen pääruokaa? Tokion City Flea Market tarjosi tähänkin ongelmaan ratkaisun ja vieläpä mielikuvituksellisia vaihtoehtoja.

 

 

Kierroksen päätyttyä matkaani tarttuivat kokeshi-nuket ja geta-sandaalit, ja mikäli järjen ääneni eli matkaseuralaiseni ei olisi ollut mukana, olisi matkaani lähtenyt mitä luultavammin myös muutama peltilelu sekä kiitettävä määrä ukiyo-e-puupiiroksia.

Kaiken kaikkiaan antiikkimarkkinoista jäi enemmän kuin positiivinen mielikuva! Suosittelen käyntiä niin matkaajille, keräilijöille kuin niillekin, jotka näkevät itämaisessa antiikissa liiketoimintamahdollisuuden. Matkustaminen paikan päälle on yleisesti ottaen helppoa, ja turvallisessa ympäristössä tarjonta, löytämisen ilo ja todella edulliset hinnat ovat kokemisen arvoisia.

 

 

Rörstrand

Marianne Westmannin suunnittelema Rörstrand Picnic -lautanen, josta pyydettiin vain 400 jeniä eli noin 3,50 euroa, on hyvä esimerkki siitä, että myös Kaukoitä on ottanut paikkansa antiikki- ja vintagekulttuurissa.

 

 

Kalligrafia

Kalligrafia nauttii yhtä suurta arvostusta kuin kuvataide.

 

 

Kokeshi

Kokeshit ovat yksinkertaisia, pienikokoisia puisia nukkeja, jotka on koristeltu erilaisilla kuvioilla. Niiden historia ylettyy 1600-luvulle asti. Alun perin nukkeja tehtiin matkailijoita ajatellen, mutta aikojen saatossa niistä tuli lasten leluja ja maanviljelyksen onnentuojia. Kuvan nuket pääsivät kotiini tuomaan ripauksen lisää onnea elämääni.

 

 

Geta-sandaaleja

Perinteisesti geta-sandaaleja on käytetty kimonon tai yukatan kanssa. Pohjat on valmistettu puusta ja muut osat nahasta, kankaasta tai punotuista kasvikuiduista. Sandaalin v-muotoinen nauha voi olla yksivärinen tai runsaasti koristeltu. Getoja alettiin käyttää jalkineina Heian-kaudella (794–1192). Kuvan getat ovat uustuotantoa, mutta torilla oli tarjolla myös vanhempiakin jalkineita. Ikä toki näkyi myös hinnoissa.

 

 

Japanilaiset peltilelut

Nämä japanilaiset peltilelut ovat keräilijöiden harrastusherkkua. Tokion City Flea Market oli peltilelujen aarreaitta, sillä Suomessa kyseisistä malleista ja tämän aikakauden peltileluista saa helposti satoja ellei jopa tuhansia euroja.

 

 

Mikäli mielit lähteä Japaniin kiertelemään antiikkimarkkinoita ja kirpputoreja, tästä löytyy muutama loistava vaihtoehto saapumisohjeineen:

https://tokyocheapo.com/shopping-2/fashion/top-tokyo-flea-markets/

https://bestlivingjapan.com/category/events/antique-flea-markets/

 

 

Kerros kerrokselta antiikkia & vintagea

 

Mitä sinulle tulee mieleen ensimmäisenä sanoista ”tavaratalo” tai ”ostoskeskus”?

Suomessa molemmat tarjoavat monenlaisia tuotteita ja palveluita – joko osastoja tai erillisiä liikkeitä – jotka on ripoteltu sinne tänne. Mitä lähemmäksi pääkaupunkiseutua Suomessa mennään, sen tiheämmin vastaan tulee sekä ostoskeskuksia että tavarataloja.

Japani yllättää tälläkin osa-alueella tarjoamalla pilvenpiirtäjien kokoisia ostoskeskuksia vieri vierekkäin!

 

Antique Mall Ginza

Antique Mall Ginzan herkullista keramiikkavalikoimaa.

 

Tavarataloja on loputon määrä ja ne ovat erittäin arvostettuja. Yhdellä kadulla saattaakin olla niitä kymmeniä vierekkäin ja siltikin jokainen niistä poikkeaa tarjonnaltaan täysin toisista: on pukeutumista, sisustusta, ravintoloita, ruokakauppoja sekä antiikki- ja vintage -liikkeitä. Rakennukset ovat paitsi mielettömän kokoisia paitsi pinta-alaltaan myös kerrosmäärältään, sillä yhdessä ostoskeskuksessa voi olla jopa 40–60 kerrosta. Näin ollen Tokion tavarataloista jokainen löytää aivan varmasti etsimänsä tai vähintään saa visuaalisesti rikastuttavan kokemuksen!

 

 

Antique Mall Ginza – antiikki- ja vintage-tavaratalo

 

Antique Mall Ginza on ostoskeskus, jossa on yhteensä parisenkymmentä suurta liikettä, jotka myyvät esimerkiksi kansainvälistä antiikkia, vintage-esineistöä, perinteisiä kimonokankaita ja kimonoihin kuuluvia asusteita. Ginzan alue on suhteellisen keskellä pääkaupunkia, joten sinne on helppo kulkea metrolla joka suunnasta.

Astuimme sisään katsoaksemme tarkemmin tavaratalon antiikkiliikkeitä ja niiden upeita tuotteita. Tavaran määrä oli valtava, ja monen liikkeen tarjonnasta löytyi sellaista esineistöä, jonka itse olisin luokitellut kuuluvaksi museoon! Tämä aiheutti positiivisia vilunväristyksiä, ja toki muistutin itseäni siitä, että Japanin oman taiteen historia ylettyy yli tuhannen vuoden taakse Nara-kauteen (v. 710-794) asti.

 

 

Japanilaista antiikkia

Nämä paikalliset antiikkiesineet olivat liikkeen tyyriimmästä päästä. Kuvan posliinikissa on 1900-luvun alusta ja se on käsinmaalattu. Siitä pyydettiin liikkeessä 150 000 jeniä eli noin 1200 euroa.

 

 

Kamerat

Japanin ylpeydenaihe, Canon Canonet vuosimallia 1961.

 

 

Liikkeistä toki löytyi myös 1960–1990-lukujen klassikoita. Monet näistä uudemmista esineistä ovat saavuttaneet keräilijöiden kesken ”pakko saada” -statuksen ja olivat siksi ansaitulla paikallaan muiden joukossa.

Kaikissa myytävissä esineissä oli informatiivinen tuotekortti, jossa oli asianmukaisesti kerrottu tuotteen historiasta, hinnasta ja mahdollisista pikkuvioista. Kaikkiaan Antique Mall Ginza oli kuin laaja taiteen ja kulttuurin buffet, josta sai haukkoa henkeään miekkoineen päivineen esiteltyjen aitojen samuraihaarniskojen, antiikkisten posliiniesineiden, kuvataiteen, korujen, hopean ja huonekalujen äärellä. Erittäin suositeltavaa siis heille, jotka etsivät uusia kohteita antiikki- ja vintage- matkoilleen ja haluavat ostaa kotiin turvallisesti laadukasta esineistöä. Hinnat liikkeissä olivat kirpputorien ja antiikkimarkkinoiden hintoja selvästi korkeammat, mutta siltikin tuotteet maksoivat Suomen hintoihin verrattuna puolta vähemmän.

 

 

Kokeshi-nuket

Antique Mall Ginzan kokeshi-nukkien tarjontaa.

 

 

Hintaesimerkkinä kokeshi-nuket:

  • Antiikkimarkkinat, Tokion City Flea Market: yhden kokeshi-nuken hinta n. 100 jeniä eli 0,80 euroa.
  • Antique Mall Ginza: yhden kokeshi-nuken hinta n. 1000 jeniä eli 8 euroa.
  • Suomalainen antiikkiliike: yhden kokeshi-nuken hinta n. 35 euroa.

 

 

Koirat

Kaunotar ja Kulkuri japanilaiseen tapaan.

 

Koko Ginzan alue itsessään on ehdottomasti suositeltava käyntikohde, sillä antiikin ja vintagen lisäksi myös muut ostosmahdollisuudet ovat loputtomat – pienistä ruokapaikoista puhumattakaan.

 

 

Japanilainen retro

”Sirot” sirottimet sekä muuta paikallista keräilyretroa.

 

 

Japanilaiset korut

Kultaa, hopeaa, timantteja, helmiä ja muita ihanuuksia eri vuosikymmeniltä.

 

 

Japanilaista hopeaa

Hopean ystäviä hemmoteltiin monessa liikkeessä.

 

 

Japanilainen antiikki

Myös Ginzan antiikkiliikkeistä sai meille tuttua skandinaavista esineistöä!

 

 

Käy Muumilaaksoon!

 

Tokihan matkalla oli paikallaan tarkistaa, miten muumiperhe viihtyy uudessa Japanin-kodissaan! Hyppäsimme siis jälleen metroon, vaihdoimme 20 minuutin jälkeen metrosta junaan, jonka kyydissä matkustimme kohti Hannon kaupunkia. Se sijaitsee reilun tunnin päästä Tokiosta ja tunnetaan Japanin mittakaavassa ennemminkin kylänä kuin kaupunkina, mutta joka tapauksessa sinne on vuodesta 2015 rakennettu Japanin ensimmäistä muumiaiheista teemapuistoa, Moomin Valley Parkia.

 

 

Hanno

Hannon luonto oli kuin suoraan Muumilaakson tarinoista.

 

 

Matkalla maisemat vaihtuivat pilvenpiirtäjistä tienvarsia koristaviin keväisiin kirsikkapuihin ja maisemaa täplittäviin toinen toistaan upeampiin pientaloihin hienoine pienine pihoineen.

Junasta jäätyämme tuli välittömästi kotoisa olo, sillä japanilaiset ovat panostaneet jo pysäkin ulkoasuun laittamalla sille modernin skandinaavisen lankkulattian. Alueella on muutakin suomalaista kulttuuria ja tuotteita esittelevää toimintaa, eli Metsä Village, jossa on pieniä skandinaavisten tuotteiden putiikkeja ja työpajoja, ja tämä pohjoismainen teema oli siis huomioitu mukavasti jo asemalta asti. Oman innostukseni ja malttamattomuuteni takia päädymme ottamaan linja-auton sijasta taksin. Kymmenen minuuttia kestänyt kyyti maksoi kokonaisuudessaan 1200 jeniä eli yhteensä noin 10 euroa. Bussimatka puolestaan maksaa n. 2 euroa yhdeltä aikuiselta. Auto lähtee aivan juna-aseman viereltä ja kokonaismatka kestää noin 30 minuuttia.

 

 

Metsä Village

Metsä Villagen levähdyspaikka muistuttaa kotimaista järvimaisemaa.

 

 

Perillä lähdimme kävelemään keväisen puiston halki siistiä, skandinaavisilla istutuksilla koristeltua tietä kohti jännittävää määränpäätä. Taustalla soi heleästi tuttu animaatiosarjan tunnuskappale Käy Muumilaaksoon.

Eteemme avautui kaunis Metsä Villagea ympäröivä järvimaisema suomenkielisine opastekyltteineen! Niistä kävi ilmi esimerkiksi se, että Helsinkiin on paikalta matkaa 7781 km. Tokion vilkas ja väsymätön ”The City That Never Sleeps” -arki mainosvaloineen oli kuin toisesta maailmasta. Ajatella, että päädyimme näinkin keskelle Japania, jossa piileskeli pienintäkin yksityiskohtaa myöten supisuomalainen kokonaisuus!

 

 

Moomin Valley Park

Tämä talo ei esittelyä kaipaa!

 

 

Moomin Valley Park

Kaikkien rakastama uimahuone ja tietysti veden äärellä.

 

 

Perillä päätimme nauttia matkan kunniaksi maailman isoimpia ja herkullisimpia Muumimamman pannukakkuja. Tämä kannatti, sillä Muumilaakson leppoisa tunnelma tarttui meihin ja siirryimme täysin omasta todellisuudestamme todellakin Muumilaaksoon, jossa huviretket ovat paljon tärkeämpiä kuin asukkaita vaanivat vaarat.

 

Moomin Valley Park

Muumimamman pannukakut olivat isompia kuin vesilasimme!

 

 

Sinne tänne oli ripoteltu pieniä puoteja, joista sai ostettua kaikenlaisia muumituotteita. Puodit ovat tosikeräilijöille loistavia paikkoja tehdä ostoksia, myös sijoitusmielessä, sillä jokainen muumiaiheinen tuote on Moomin Characters Oy Ltd:n virallisesti hyväksymä. Muumilaakson kaikilla puodeilla oli hauska suomenkielinen nimi kuten Emma-kauppa tai Pikku Myy -kauppa. Myynnissä oli esimerkiksi postikortteja, koruja, vaatteita, asusteita, keksejä, makeisia ja paikallista keramiikkaa sekä myös Arabian valmistama Moomin Valley -muki, jota saa ostettua ainoastaan tästä puistosta. Meidän tuurillamme mielipiteitä jakava muki oli tuona päivänä loppuunmyyty, mutta onneksemme päädyimme ostamaan kolme muuta muumimukia – jotka ovat omasta mielestäni kauneimpien koskaan näkemieni mukien joukossa!

 

 

Moomin Valley Park Arita Mugs

Japanilla on oma ”Arabia” joka kantaa nimeä ARITA. Se on toiminut Japanissa kiitettävät 400 vuotta. Arabian tapaan Aritan erikoismukeja on saatavilla ainoastaan Moomin Valley Parkista. Keramiikkamukit ovat virallisia Moomin Charactersin tuotteita. Helander arpoo mukit juhannuksena – mikäli haluat osallistua, pidä silmällä uutiskirjeitämme ja Facebook-sivujamme!

 

 

Löysimme myös hauskat popcornvaunut, joista ostimme iloisennäköisen muumitaloastian maukkaineen popcorneineen. (Epäonnekseni jätin sen vahingossa junaan, mistä tulen kertomaan melankolisia kertomuksia jokaiselle koko loppuelämäni.)

 

 

Moomin Valley Park

Hetki ennen katoamista. Pitää ilmeisesti tilata uudet liput ja lähteä hakemaan korvaajaa.

 

 

Herkuttelun ja ostosten jälkeen kiertelimme Muumilaaksossa innostuneina. Oli hienoa havaita, että koko teemapuisto oli rakennettu Tove Janssonin työtä kunnioittaen. Löysimme Muumitalon, Nuuskamuikkusen teltan, majakan, Yksinäiset vuoret, Uimahuoneen ja Niiskun salaisen ilmalaivaprojektin.

 

 
Moomin Valley Park

Muumitalon ympärillä oli tuttu pihakaivo puroineen ja istutuksineen.

 

 

Teemapuisto on tarkoitettu jokaiselle, joten kaikenikäiset oli huomioitu kohteissa hyvin. Moomin Valley Parkissa pääsee pakenemaan hetkellisesti todellisuutta, sillä japanilaiset onnistuvat tässäkin luomaan hienon, jokaista aistia hellivän kokemuksen. Tällaiselle tyypilliselle jäykälle suomalaiselle ei tullut missään vaiheessa kiusallista oloa, vaan muumimaiselle tasolle heittäytyminen ja kaikesta nauttiminen oli helppoa. Kaiken kaikkiaan puistovierailumme oli siis oikein onnistunut ja elämykseltään niin tasokas kokemus, että suosittelen puistovierailua, mikäli siihen on mahdollisuus.

 

 

Moomin Valley Park

Kokemus-rakennuksen antia parhaimmillaan.

 

 

Moomin Valley Park

Popcornit kauniisti rivistössä herkkusuita odottaen.

 

 

Moomin Valley Park

Nyt emme ainakaan eksy!

 

 

Moomin Valley Park

Kaikenlaista kivaa tarjonnut Emma-kauppa sijaitsi Emma-teatterin vieressä.

 

 

Moomin Valley Park

Muumilaakson uumenista löysimme tutun vihrän teltan. Nuuskamuikkunen oli mitä ilmeisemmin kalassa.

 

 

Legendaarinen Moomin Bakery & Cafe

 

Muumit eivät asustele ainoastaan puistossa, vaan Tokiossa on ainakin kaksi muumikahvilaa. Moomin Bakery & Café, jossa vierailimme, sijaitsee Tokio Dome -urheiluareenan kupeessa. Se avattiin toukokuussa 2003 ja konseptina on, että asiakaspalvelu on yhtä lämminhenkistä ja ystävällistä kuin Muumimamman keittiössä konsanaan. Ovet ovat jokaiselle avoinna eikä kenenkään tarvitse istua yksin, vaan muumihahmot kiertävät pöydissä samalla kun asiakkaat nauttivat kahvilan herkullisista antimista.

 

 

Moomin Cafe

 

 

Ennen ensimmäisen kahvilan avautumista vuonna 2001 sen perustajat olivat käyneet varta vasten Suomessa opiskelemassa ahkerasti perinteisiä suomalaisia leipomusreseptejä. Kun kahvila sitten avattiin keväällä 2003, kaikki työ ja panostus kannatti, sillä siitä tuli eräs Tokion ostoskeskuksen rakastetuimmista kahviloista, ellei jopa koko kaupungin.

 

 

Moomin Cafe

Moomin Bakery & Cafen seinältä voi lukea kahvilan synnystä odotellessaan kupillista kuumaa.

 

 

Saavuttuamme sisälle kahvilaan totesimme, että 16 toimintavuotensa jälkeenkin kahvila on edelleen hyvin suosittu. Kaikki tarjottava oli ilahduttavasti muumiaiheista, hyvänä esimerkkinä lämpimän lihapadan kanssa tarjoiltu riisiannos, josta erotti Muumipeikon piirteet! Paikalla olleiden ystävällisten muumihahmojen lisäksi tunnelmaa toivat esimerkiksi puiset seinäkoristeet ja suomenkieliset sitaatit, jotka tietysti olivat tutuista muumikirjoista.

 

 

Moomin Cafe

Jokainen tarjottu tuote oli tehty rakkaudella: kaikki paitsi maistui hyvältä, myös miellytti silmää.

 

 

Kahvilasta sai ostettua muistoksi mitäpä muutakaan kuin kahvilan oman muumimukin. Samassa tilassa toimi myös pieni matkamuistomyymälä, joka oli täynnä muumiaiheisia tuotteita. Sieltä tarttui mukaamme tuliaisiksi puiset Muumimamma-syömäpuikot sekä pienen pieni Pikku Myy -lusikka.

Japaniin itsessään kannattaa siis tehdä muumipainotteinen matka, sillä Moomin Valley Parkin lisäksi tällaiset kahvilat ja muu yleinen muumeus saattavat meidät intohimoiset muumeilijat yhteen ja elämys on taattu!

 

 

Moomin Cafe

Ruis-Mörkö kiittää käynnistä!

 

 

Moomin the Art and the Story – Tove Jansson -näyttely

 

Japanissa kiertää juuri nyt näyttely, joka on suurin tähänastisista kiertävistä muumiaiheisista näyttelyistä. Se on tehty Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlan kunniaksi ja se kulkee nimellä Moomin the Art and the Story.

 

Tove Janssonin teoksia

Moomin the Art and the Story -näyttelyssä oli esillä monia Tove Janssonin teoksia.
Kuva Huutokauppa Helanderin arkistosta.

 

 

Näyttelypaikkaa etsiessämme päädyimme valtavan pilvenpiirtäjän eteen. Mori Arts Center Gallery on suomalaisiin näyttelytiloihin ja gallerioihin nähden täysin omassa sarjassaan. Samassa rakennuksessa toimii myös suuri Mori-taidemuseo, joten samanaikaisten näyttelyiden kokonaismäärä oli melkoinen. Tosin matkan tässä vaiheessa emme enää olleet kovin järkyttyneitä rakennuksen koosta tai edes siitä, että muuminäyttely olisi peräti 52. kerroksessa. Jo tavaksi tullut korvien lukkoon meneminen oli taattua tämänkin nousun aikana.

Vastassamme oli aulavirkailija, joka oli todella ystävällinen ja pahoitteli, että näyttely olisi ainoastaan japaniksi eikä tilassa saisi kuvata. Tämä ei meitä haitannut, sillä työt, joita näkisimme, olisivat parhaimmillaan tarkasteltuna ilman kuvaamisen aiheuttamaa häiriötä ja uniikki näyttely hahmottuisi kokonaisuutena paremmin.

 

 

Atelier Faunin muumihahmoja

Näyttelyssä nähtiin Atelier Faunin tekemiä muumihahmoja. Kuva Huutokauppa Helanderin arkistosta.

 

 

Sisällä pääsimme tutustumaan kattavaan, noin 500 näyttelyesineen laajuiseen läpileikkaukseen suomalaisen taidemaalarin ja kirjailija Tove Janssonin muumituotannosta. Esillä oli luonnoksia, Toven kuvanveistotyökaluja, muumikuvakirjoja, lehtileikkeitä, mainoksia, kiiltokuvia ja videoita. Näytteillä oli myös monia muumituotteita 1950-luvulta kuten Tove Janssonin ja Nordiska Kompanietin yhteistyössä Ruotsin markkinoille suunnittelemia pyyheliinoja, Atelier Faunin rakastettuja muumihahmoja, Arabian teettämä lastenastiasto, Leo Tykkyläisen muumifiguriineja ja kaikkea siltä väliltä!

 

Leo Tykkyläisen muumifiguriineja

Nähtävillä oli Leo Tykkyläisen suunittelemia pikkuisia muumihahmoja 1950-luvulta.
Kuva Huutokauppa Helanderin arkistosta.

 

 

Näyttelyssä tarkasteltiin myös Toven intohimoa japanilaiseen taiteeseen. Esillä oli luonnoksia ja valmiita töitä, joissa japanilaisten ukiyo-e-puupiirrosten vaikutus näkyy selvästi. Moni Toven kynästä syntynyt pehmeälinjainen lumikinos ja Yksinäisten vuorten jylhä siluetti on saanut niistä varmasti innoituksensa.

Kokonaisuutena näyttely oli vaikuttava, sillä se oli rakennettu kronologisesti Tove Janssonin työnkaaren varaan: näin vierailija saattoi kulkea Muumipeikon mukana aivan ensimmäisestä hahmosta viimeisimpiin luomuksiin, inspiraatioihin ja Toven henkilökohtaiseen elämänfilosofiaan, jotka tekivät niin itseeni kuin muihinkin kävijöihin lähtemättömän vaikutuksen.

 

 

Muumi Hvitträskissä

Muumi Hvitträskisssä, 1974. Kuva Huutokauppa Helanderin arkistosta.

 

 

Muumipyyhkeet

Tove Janssonin ja Nordiska Kompanietin yhteistyöstä syntyneitä pyyheliinoja 1950-luvulla.
Pyyhkeitä myytiin ainoastaan Ruotsissa. Kuva Huutokauppa Helanderin arkistosta.

 

Näyttelyn päätyttyä meillä oli mahdollisuus mennä muumipainotteiseen lahjapuotiin, joka oli kaikille avoin – ja senhän me sitten teimmekin! Matkaani lähti näyttelyyn liittyvä Moomin the Art And The Story -kirja. Sen sinisessä kannessa vilistävät meille kaikille tutut muumihahmot ja sisäsivuilla on esitelty kaikki näyttelyssä olleet työt kuvineen, tietoineen ja mittoineen. Kirja on nyt suurimpia aarteitani ja sen avaama näkymä Toven Janssonin muumiaiheiseen elämäntyöhön matkaa aina mukanani.

PS. Mikäli haluat kurkistaa näyttelyyn, pääset katsomaan muutamaa kuvaa virallisilta muumisivuilta:

https://www.moomin.com/en/blog/the-largest-moomin-exhibition-to-date-opens-in-tokyo-with-never-before-seen-artwork-see-the-photos/

 

 

Tokio Mori-museosta

Moomin the Art And The Story -näyttely sijaitsi 52. kerroksessa. Silmäys hämärtyvään suurkaupunkiin ennen hissimatkaa.

 

Tokio ja sen alueet ovat suuri kokonaisvaltainen elämys, joka hemmottelee jokaista aistia ja tarjoaa jokaiselle omien kiinnostuksen mukaista nähtävää ja koettavaa – etenkin meille intohimoisille taiteen, antiikin ja keräilyesineiden ystäville.

Näin päättyy Huutokauppa Helanderin muistorikas matka Japaniin. Toivottavasti nautit matkasta kanssamme ja sait pienen palan Japania ja Tovea mukaasi! Parhaimmassa tapauksessa tämä pieni pintaraapaisu saa sinut tilaamaan matkaliput, kulkemaan samoja elämyksellisiä reittejä joita mekin menimme ja löytämään lisäksi vielä omat seikkailusi!

 

 

Teksti: Minna Sirén

Kuvat: Minna Sirén ja Huutokauppa Helanderin arkisto

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.