11.06.2019

Helsinki piirtyy lasille

 

16403_2

 

Valokuvauksen historia ulottuu peräti 1700-luvun lopulle. Ensimmäiset valokuvat eivät olleet järin kestäviä; valotusajat olivat tuntien mittaisia ja kuva katosi yhtä nopeasti kuin se oli materiaalille saatu tallennettua. Uuden teknologian mahdollisuudet kuitenkin innostivat keksijöitä, joten jo muutaman vuosikymmenen kuluessa onnistuttiin tuottamaan pysyviäkin tuloksia. Lasinegatiivit tulivat käyttöön 1800-luvun jälkipuoliskolla ja ne ovat varmasti valokuvauksen historian hienoimpia muistumia.

 

Nykyinen valokuvauskulttuuri, jossa lähes jokaisen taskussa kulkee näppärä, laadukas kamerapuhelin, on varsin toisenlaista kuin sata vuotta sitten. Tuolloin valokuvaajalla käynti oli tarkoin suunniteltu tapahtuma. Toisinaan valokuvaaja tilattiin kotiin, jolloin koko suku asettui juhlavissa tunnelmissa pirtin portaille ikuistettavaksi. Moni valokuvaaja taltioi mielellään jo tuolloin myös näkymiä rakentuvasta kaupungista, joten painava kuvauskalusto paljekameroineen ja suurine jalustoineen sai kulkea ahkerasti mukana.

 

Lasinegat2

Historiallista Helsinkiä lasille tallennettuna. Vasemmalla oleva pieni rautatieasema palveli aikoinaan Sörnäisten satamarataa. Rakennus purettiin tiettävästi vuonna 1965. Oikealla on tuttu satavuotias maamerkki, Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin päärautatieasema.
Alla samat kuvat on käännetty kuvankäsittelyohjelmassa positiiveiksi, jolloin näkymä ”normalisoituu” silmälle.
Negatiivit myydään Helanderilla lauantaina 15.6.2019.

Lasinegat2pos

 

Lasinegatiivit olivat yleisesti käytössä 1860-luvulta 1920-luvulle, ja avaruustutkimuksessa ne puolsivat paikkaansa jopa 1990-luvulle asti. Menetelmä on suhteellisen yksinkertainen: ohuelle lasille kerrostettiin valoherkkää ainetta, jolle kuva kameran avulla kuvaustilanteessa muodostettiin. Lasinegatiivien etuina olivat esimerkiksi kuvan tarkkuus ja kovan lasin vaivaton käsiteltävyys helposti käpristyvien tai taittumaan pyrkivien varhaisten filmimateriaalien sijaan.

 

”Kuvista käy ilmi myös se, mitä kuvaaja itse on pitänyt tallentamisen arvoisena.”

 

Helander ottaa mielellään arvioitavakseen erilaisia lasinegatiivikokonaisuuksia. Meklari Mika Sirén ei saa iäkkäistä valokuvista tarpeekseen. ”Aikana, jolloin kuvaus vaati nykyistä huomattavasti suurempia resursseja, lopputulos on sen mukainen: harkittu ja huolellisesti sommiteltu. Näin ollen kuvat ovat yksinkertaisesti hienoja! Kannattaa muuten huomata, että lasinegatiivit ovat usein tallessa tällaisissa ajan hampaan ehkä jo kuluttamissa pahvirasioissa. Mikäli rasioita löytyy omalta vintiltä tai suvun kesämökin liiteristä, ei pidä antaa kotelon yksinkertaisen ulkoasun pettää, vaan sisältä voi löytyä pieni kulttuurihistoriallinen valokuva-aarre.”

 

Lasinegatiivikotelot

Lasinegatiivien pakkaukset ovat usein yksinkertaisia. Niistä löytyvät merkinnät ovat myös kiinnostavaa luettavaa.
Negatiivit myydään Helanderilla lauantaina 15.6.2019.

 

 

Helanderilla on tarjolla lauantain 15.6.2019 huutokaupassa erityisen hienoja Helsinki-aiheisia lasinegatiiveja. Osa niille taltioidusta kaupunkikuvasta on jo kadonnut, osa nykyisistä maamerkeistä puolestaan vasta rakenteilla.

”Valokuvat kertovat enemmän kuin sen, mitä kuva varsinaisesti esittää”, toteaa Mika. ”Niistä käy ilmi esimerkiksi myös se, mitä kuvaaja itse on pitänyt tallentamisen arvoisena.”

 

Lasinegat1

Lisää helsinkiläistä rautatiehistoriaa! Vasemmalla on rakenteilla oleva nykyinen päärautatieasema. Oikealla on sen edeltäjä, Carl Albert Edelfeltin suunnittelema Helsingin ensimmäinen päärautatieasema Rautatientorin puolelta nähtynä. Sen sisätiloissa oli 1., 2. ja 3. luokan matkustajille erilliset tilat ja palvelut. Negatiivit myydään Helanderilla lauantaina 15.6.2019.

 

 

Huutokauppa H13 alkaa lauantaina 15.6.2019 klo 11.00 Helanderin päärakennuksessa. Huutokaupassa oleviin kohteisiin voit tutustua paikan päällä Helanderin päärakennuksessa huutokauppaa edeltävänä perjantaina klo 12.00–19.00 ja huutokauppapäivänä klo 10.00–11.00. Huutokauppaan voi osallistua verkossa huutokaupan aikana (LIVE). Osallistua voit kirjautumalla luetteloon ja hyväksymällä ehdot. LIVE-huutokauppaan voi jättää myös ennakkotarjouksia tavalliseen tapaan lauantaihin klo 11.00 asti ja puhelintarjouksia klo 10.00 asti.

 

Tervetuloa!

{{cta(’27b3c77c-0e66-4243-adc8-c379ad889d01′)}}

 

Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.