27.04.2018

Helanderilla on toukokuussa tarjolla englantilaisen lordin avioliittoa käsittelevä pergamentti 1700-luvulta

Pergamentti 1754 lordi Sackville

 

Toukokuun Kuukausihuutokaupassa on tarjolla historiallisesti todella mielenkiintoinen pergamentti vuodelta 1754. Se on omaisuusasioita käsittelevä yksityiskohtainen sopimus englantilaisen lordin ja hänen tulevan vaimonsa välillä – tuon ajan aatelisperheet olivat siis avioehtoasioiden edelläkävijöitä!

 

Pergamentti on käsitellystä eläimen nahasta valmistettu paperin kaltainen materiaali. Se korvasi 300-luvulla papyruksen. Pergamentti on kestävää, joten sille kirjoitettua sisältöä voitiin sitoa kirjoiksi – toisin kuin hauraampaa papyrusta, jota tavallisesti säilytettiin kääröinä. Pergamentti on saanut nimensä nykyisen Turkin alueella olevasta Pergamonin kaupungista. Suotuisissa olosuhteissa pergamentti säilyy hyvin vuosisatojen ajan.

Tiesitkö?

Eläimen ihossa olleet arvet näkyvät myös lopullisessa pergamentissa. Arvokkaimmat pergamentit olivat purppurapergamentteja: teksti kirjoitettiin kullalla ja hopealla purppuralla värjätyille sivuille.


Huutokaupattava monisivuinen, erittäin suurikokoinen asiakirja koskee lordi George Sackvillen (s. 26. tammikuuta 1716, k. 26. elokuuta 1785) ja lady Diana Sambrookin (k. 1778) välistä avioliittoa. George Sackville oli Lionel Cranfield Sackvillen, ensimmäisen Dorsetin herttuan poika. Tämä varmasti oli syy itse Dorsetin herttuan kirjoittamaan pitkään avioehtoon. 

 Sinettejä löytyy pergamentin ensimmäisen sivun alalaidasta, pergamentti on kohde 1363 toukokuun kuukausihuutokaupassa.
Sinettejä löytyy pergamentin ensimmäisen sivun alalaidasta, pergamentti on kohde 1363 toukokuun kuukausihuutokaupassa. Kuva Erkki Laine

 

Lordi George Sackville


Lordi George Sackville oli brittiläinen sotilas ja poliitikko, joka vuosina 1770–1782 tunnettiin myös nimellä lordi George Germain. Lordi Georgen kummisetä oli herttua George I, joka osallistui muun muassa lordi Georgen kastetilaisuuteen. 
Lordi Georgen ura sotilaana alkoi 1740-luvun alussa hänen liityttyään armeijaan. Ensimmäisen taistelunsa hän koki vuonna 1745 Fontenoyssa johtaen heti Cumberlandin herttuan jalkaväkeä hyökkäykseen. Vastuuta hän siis sai heti alusta alkaen, mikä ei varmasti ollut helppoa nuorelle ja vielä melko kokemattomalle miehelle.

 

Tiesitkö?

Englannissa herttuaa ei kutsuta lordiksi, mutta kaikkia tätä alempia aatelisia voidaan kutsua lordeiksi (markiisi, jaarli, varakreivi, paroni). Aatelisten arvot ja kutsumanimet vaihtelevat valtioittain huomattavasti.

 

Vuonna 1758 lordi George Sackville toimi toisena komentajana retkikunnan tutkimusmatkalla Ranskan Saint-Maloon. Hän johti armeijaa ja vastasi komentaja Richard Howelle. Tutkimusretki kesti noin viikon, jonka aikana he tuhosivat useita laivoja Saint-Malon satamasta. Tutkimusretki oli osa seitsenvuotista sotaaLordi George jatkoi vielä hetkellisesti sotilasuraansa, kunnes Mindenin taistelussa hän ei suostunut noudattamaan käskyjä. Tämän vuoksi hänet erotettiin Britannian armeijasta pysyvästi.

 

Lordi George jatkoi uraansa politiikassa sotilasuransa päätyttyä. Hän oli aloittanut poliittisen uransa jo vuonna 1733, mutta vasta uransa armeijassa tultua päätökseen hän keskittyi politiikkaan.

 

Tiesitkö?

Englannissa vanhemman titteli periytyi vain vanhimmalle poikalapselle, toisin kuin esimerkiksi Puolassa ja Venäjällä, joissa titteli periytyi jokaiselle poikalapselle. Esim. Englannissa herttuan vanhin lapsi sai jaarlin arvonimen, mutta hänen nuorempia veljiä kutsuttiin vain lordeiksi. Venäjällä kaikki poikalapset olisivat olleet jaarleja.

 

Kyseinen asiakirjapergamentti on Helanderin huutokaupassa ensimmäinen laatuaan – varsinkin jos ottaa huomioon tekstissä mainittujen henkilöiden korkean aseman. Vastaavia asiakirjoja tavataan meillä harvoin, joten nyt jos koskaan on hieno mahdollisuus hankkia monitahoinen, mielenkiintoinen pala historiaa! Pergamentti huutokaupataan toukokuun kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 1363.

 


Teksti: Joonas Mutkala

Kuvat: Erkki Laine / Huutokauppa Helander

 


Sinua saattaa kiinnostaa:


Toukokuun kuukausihuutokaupassa on tarjolla myös roomalaisia kolikoita, joista vanhin on lyöty ennen ajan laskumme alkua. Lue lisää painamalla alla olevaa painiketta.

{{cta(’78ea1440-b216-45ca-b0fa-237eb641ba08′)}}

 

 

 

 

Toukokuun kuukausihuutokaupan näytön aikana pidämme puutarhaluennon. Pääset lukemaan lisää luennosta ja luennoitsijasta alla olevasta painikkeesta painamalla! Tervetuloa.

{{cta(’082b2c66-41cf-4e97-b986-c04657abbfeb’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.