07.09.2018

Esittelyssä vuonna 2018 Helanderilla myytyjä design-helmiä – tuo myös omat aarteesi myyntiin!

 

Muotoilu, design, on taiteenlajeista varmasti kaikkein laaja-alaisin. Kotia kaunistava uniikki lasiveistos on varsin helppo mieltää designin piiriin kuuluvaksi, mutta myös varsin arkisilla esineillä, kuten tuotepakkauksilla, kalusteilla – jopa ovenkahvoilla ja valokatkaisijoillakin on omat muotoilijansa.

 

Ovenkahvat SarpanevaOvenkahvat SarpanevaOvenkahva Aalto

Mustanuppiset ja kulmikkaat ovenkahvat ovat Timo Sarpanevan käsialaa, vetimessä taas on Alvar Aallon tuttua muotokieltä. Myyty Helanderilla vasarahintaan 75 €, 400 € ja 600 €.

 

Huutokauppa Helanderilla tuhannet design-kohteet vaihtavat omistajaa joka vuosi. Nyt etsimme myyntiin erityisesti design-valaisimia, -huonekaluja ja -lasiesineitä. Lauantaina 15.9.2018 vietämme tavaran vastaanotossamme DESIGN-teemapäivää. Tuo esineesi intendenttiemme maksuttomaan arviointiin ja jätä kauttamme myyntiin. 

Lue lisää:

{{cta(’f1a9f765-7676-4951-8388-9d9d477aab14’)}}

 

Suomalaisen muotoilun kultakauden tekijöillä oli materiaalien omakohtaista tuntemusta, ja he tiesivät jo suunnitteluvaiheessa, miten puu, lasi tai metallit on mahdollista taivutella ottamaan haluttu muoto. Nykyään suunnittelu sen sijaan on hyvin pitkälti tietokoneavusteista 3D-mallinnusta. Joidenkin mielestä viime vuosisadan puolenvälin mestareiden työssä näkyykin erityinen käsillä tekemisen konkreettinen taito, jota ei tämän päivän muotoilussa tapaa.

 

 

Poimintoja Helanderilla vuonna 2018 myydyistä design-helmistä ja -käyttöesineistä:   

Valaisin Maija Mehiläinen

Professori Ilmari Tapiovaara (1914–1999) yhdisti modernia muotoa perinteiseen puuhun ja samalla etsi työssään ratkaisuja esineiden ja tilojen toiminnallisuuden parantamiseksi. Hän suunnitteli puolisonsa Annikki Tapiovaaran kanssa harkittuja sistustusarkkitehtonisia kokonaisuuksia, joissa tilankäytön sujuvuus oli tärkeänä lähtökohtana. Tämä Askolle suunniteltu Maija Mehiläinen -lattiavalaisin sai uuden kodin Helanderin elokuun Kuukausihuutokaupassa vasarahintaan 3000 €.

 

Pirkka-kalusto

Tapiovaaran Pirkka-kalusto myytiin Helanderilla huhtikuussa vasarahintaan 1120 €, vaikka ajan hammas oli hieman jo ehtinyt nakertaa kalusteiden liitoksia.

 

 

 

Hyljepuukko

Akateemikko Bertel Gardberg (1916–2007) oli taidekäsityön mestari, jolle esineiden toimivuus oli suunnittelun tärkein kulmakivi. Etenkin Gardbergin muotoilemilla aterimilla on runsaasti kysyntää. Samoin hänen eläinpäiset puukkonsa ovat suosittuja; tämä hienossa kunnossa oleva hyljepuukko myytiin Helanderilla tammikuussa vasarahintaan 450 €.

 

 

Fasetti

Taiteilija Gunnel Nyman (1909–1948) antoi suunnittelemilleen esineille runollisen muodon. Hänet tunnetaan ennen kaikkea lasiesineistään, mutta hänen herkkää viivaansa tavataan myös huonekaluissa, valaisimissa, hopeaesineissä, keramiikassa ja sisustustekstiileissä. Vuodelta 1946 oleva Fasetti-taidelasi vaihtoi omistajaa Helanderilla tammikuussa vasarahintaan 11 000 € pienestä reunaviasta huolimatta.

 

Petite Malle

Louis Vuittonin Petite Malle -laukun muotoilu ammentaa innoituksensa vanhan ajan matka-arkusta. Kyseessä on hieno kunnianosoitus yrityksen perustajalle Louis Vuitton Malletier’lle (1821–1892), joka aloitti uransa juurikin kulmikkaiden matka-arkkujen valmistajana. Helanderilla elokuussa vasarahintaan 1670 € myydyn pikkulaukun alkuperäislaatikko oli tallella.

 

 

MelooniNanny Still (1929–2009) on Suomen taideteollisuuden kukoistuskauden arvostetuimpia muotoilijoita. Hänen Riihimäen lasille suunnitelemansa Melooni-lasiveistos on 1960-luvun alun tuotantoa. Se myytiin Helanderilla tammikuussa vasarahintaan 1800 €.

 

 

Polaris-tuolit Aarnio

Professori Eero Aarnio tunnetaan TuplaKupla-valaisimestaan ja Pallotuolistaan, mutta kuten monet kollegansa, myös hän on tuttu nimi monen arkisemman esineen takana. Monella meistä on muistoja tästä Askolle suunnitellusta Polaris-tuolistaViisi tuolia vaihtoi omistajaa Helanderin huhtikuun Iltahuutokaupassa vasarahintaan 156 €.

  

Wirkkalan hopeamaljakko

Akateemikko Tapio Wirkkalan (1915–1985) ajaton kädenjälki ihastuttaa vuosikymmenestä toiseen. Myös Wirkkalan tuotannosta löytyy hyvin arkisia esineitä – proosallisesti jopa Koskenkorva-pullo – mutta monet hänen uniikkitöistään ovat varsin arvokkaita. Tämä vuodelta 1954 oleva hopeinen maljakko myytiin Helanderilla tammikuussa vasarahintaan 6500 € kylkeensä vuosikymmenten saatossa tulleista pienistä painaumista huolimatta.

 

{{cta(’f1a9f765-7676-4951-8388-9d9d477aab14’)}}

 

Kuvat: Huutokauppa Helander.

Artikkelissa mainitut hinnat ovat vasarahintoja ilman ostajan maksamia kuluja.

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.