03.07.2018

Ekologisesti kodikas

 

Tämän kirjoituksen otsikosta monelle tulevat varmasti ensimmäisenä mieleen maitotölkkien kierrätys, huonekaluissa käytettyjen puulajien sertfiointi, kodin materiaalien turvallisuus tai reilun kaupan merkinnät. Ekologista kodikkuutta voi kuitenkin harrastaa kuin huomaamattaan tekemällä kestäviä, edullisia kalustevalintoja.

 

1700-luvun tuoli

Hienoa työtä oleva 1700-luvun tuoli on erityisen edukseen modernissa tilassa.

 

Jos ihan rehellisiä ollaan – kuinka moni edes miettii ekologisuutta siinä ihanassa sisustushuumassa, kun saa mahdollisuuden kääntää koko kodin tai edes osan siitä uusiksi? Uskoisin, että monelta ekologisuusnäkökohta unohtuu. Itsekin kuuluin ennen tähän isompaan kulutusluokkaan, jota kutsun Kuvastokansaksi. Sitten aloin ottaa asioista hieman enemmän selvää. Poimin tarkasteltavakseni itselleni tärkeitä ja olennaisia sisustuselementtejä ja aloin etsiä jokaisen osalta hyvää vaihtoehtoa, miten rakentaa itselleni ekologisesti kodikasta kotia.

 

Omat tärkeät valintani sisustamisessa:
  • edullisuus
  • käytännöllisyys
  • toimivuus
  • ainutlaatuisuus
  • materiaalit
  • valikoima
  • ekologisuus

 

Nämä asiat halusin yhdistää. Jäi kysymys, mistä saan kotiini nämä kriteerit täyttäviä esineitä, jotka myös edustavat juuri minua, ovat minun näköisiäni, eivätkä tule vastaan joka toisessa kodissa. Yleensä tässä kohtaa myös budjetti muistuttaa olemassaolostaan.

 

Tiesitkö, että Huutokauppa Helanderilla myytävillä kohteilla on varsin pieni lähtöhinta? Iltahuutokaupassa vasarahinnat lähtevät 35 eurosta ja Kuukausihuutokaupassa 50 eurosta ylöspäin. Hyvällä onnella esimerkiksi isomman astiaston tai design-tuolin voi saada hyvinkin edullisesti.

 

Silloin tällöin on ihana tehdä löytöjä kirpputoreja kierrellen, mutta toisinaan sitä tarvitsee isompia kokonaisuuksia, kuten pöydän tuoleineen tai pari valaisinta. Niitä ei ihan joka päivä kirpputoreilta löydykään. Nykyään olen huomannut, että kirpputoreilla hintatietoisuus on vahvasti läsnä. Näin ollen havahdun usein siihen, että kirpputoreilta on yhä vaikeampi tehdä löytöjä, jotka sopivat omalle kukkarolle. 

 

Katse kääntyy siis huutokauppoihin.

Helanderilla myytyä esineistöä

Helanderilla myytyä esineistöä.

 

Miten voin tehdä ekologisesti kestäviä valintoja ja samalla hemmotella itseäni kauniilla kodilla?

 

Ekologisuus on myös sitä, että ostaa vain ja ainoastaan sen, mitä tarvitsee. Kun tietää ja tunnistaa mitä haluaa, on ekologista panostaa myös laatuun ja kestävyyteen.

 

Tämän ovat oikeastaan todenneet kaikki ne, joiden kanssa olen asiasta keskustellut. Silti monet, itseni mukaan lukien, sortuvat aina silloin tällöin sarjaostamiseen. Ehkäpä se johtuu siitä, että ostamme hetken mielijohteesta, tai koska saamme halvalla. Ehkäpä syynä on malttamattomuus – vaatiihan sisustaminen pitkäjänteisyyttä, ja kun visio on päällä, niin liikkuvaa Picassoa ei voida enää pysäyttää! (Rakas avopuolisoni kommentoi tähän tapaan juuri menneellä viikolla omaa malttamattomuuttani ja suuruudenhulluuttani, kun kerroin ”to do” –listastani.)

 

 

Pakko saada lisää

 

Kotia on aina ihana sisustaa ja vaihdella ajatuksia aiheesta myös muiden kanssa. Kuinka usein kuuleekaan, kuinka paljon kenellekin on taas tavaraa kertynyt, ja miten samaan lauseeseen mahtuu silti ”meiltä puuttuu muuten oikean kokoinen eteiskaappi” tai ”me tarvitsisimme uuden tv-tason”. Samaistuitko?

 

Jos kaipaat kotiisi uutta, tuo tarpeettomaksi jääneet huonekalusi ja esineesi huutokauppaan, jolloin niiden vuoro on tuottaa iloa vuorostaan jollekin toiselle. Samalla periaatteella voit ostaa itse hyvällä omatunnolla uutta ja uniikkia. Tämä on kierrätystä parhaimmillaan!

Helanderilla myytyä esineistöä

Helanderilla myytyä esineistöä.

 

Miksi kallistun ennemmin ekologisempaan vintage-sisustamiseen kuin ”kaikki uutena ja edullisesti isoista kauppaketjuista” –osteluun:

 

1. Onko ekologista, jos kuluttajana päädyn ostamaan jonkin saman halvan tuotteen moneen otteeseen, koska esine hajoaa nopeasti ja ollaan taas samassa lähtöpisteessä? Tai kyllästyn sen persoonattomuuteen ja tavanomaisuuteen? Kestävän, muotoilultaan ajattoman esineen elinkaari on moninkertainen.

 

2. Ovatko edullisuuden takana materiaalit, jotka eivät palvele tarkoitustaan tai sisältävät haitallisia ainesosia? Entä onko kyseessä tuotantoketju, jonka toiminta on eettisesti tai ekologisesti kyseenalaista? Haluanko kotiini esineen, jonka ulkoasu on kaunis, mutta kaikki muut komponentit kyseenalaisia?

 

 

Voisiko huutokaupasta ostaminen olla sinun ekotekosi?
 

Maailmaa ei toki yksin pelasteta, mutta jokainen voi vaikuttaa osaltaan tekemällä hyviä valintoja. Useimmat meistä asuvat monessa kodissa elämänsä aikana, vaihtavat sisustusta elämäntilanteiden ja mieltymysten muuttuessa ja niin edelleen – aina uutta hankkiessa kertyy valmistusprosessin eri vaiheista, pakkausmateriaaleista ja kuljetuksista merkittävää ympäristökuormaa.

 

Ekologisesta kierrätysostoksesta saat samassa paketissa hyvää mieltä monella tavalla! Olipa kyseessä kirpputorilöytö, ystävältä ostettu konmaritustavara tai huutokauppaostos, saattaa ekologisuus kodin sisustuksessa olla pieni, vaivaton päätös, jolla on kokonaisuudessaan suuri, yhteinen merkitys. Lisäksi löytö miellyttää silmääsi, se on ulkonäöltään ainutlaatuinen, materiaaliltaan kestävä, edullinen ja arvonsa säilyttävä, ja totta kai, se kiinnostavin: esineellä on takanaan historia.

 

 

Ekologisia löytöjä

 

Suunnataanpa katse huutokauppaan: millaisia ihania, laadukkaita kierrätyslöytöjä meiltä voi tehdä? Edullisuuden ansiosta ostoksen laatuun panostaminen on mahdollista aivan toisella tavoin kuin uutta ostettaessa. Hyvänä esimerkkinä:

 

1. Kansainvälisestä ketjutavaratalosta tehty ostos, toimitetaan osissa:

Tv-taso, maalattua lastulevyä

Lopullinen hinta 299 euroa.

Kestävyys: yhden muuton verran, lapsiperheessä riittää, kun joku jättää tussit lattialle.

 

2. Huutokauppa Helanderilta tehty ostos:

Tv-taso, täyttä puuta, leimat: ”suomalainen takuutuote, Jurva-Finland”

Lopullinen hinta 145 euroa (kohde 252, kesäkuun 2018 Kuukausihuutokauppa).

Kestävyys: seuraavat 30 vuotta. Helposti.

 Tv-taso Jurvasta

Tämä täyspuinen Suomessa tehty kaluste kestää helposti vielä monta vuosikymmentä.

 

Kummasta saat maksamasi hinnan tai jopa enemmän, jos päätät luopua kalusteesta? Vintage-huonekaluissa säilyy ajattomuus, puhumattakaan siitä, että 1960-luvun täyspuinen design-huonekalu saattaa huutokaupassa olla samanhintainen kuin ketjuliikkeestä ostettu lastulevykirjahylly. Ja ennen kaikkea, kumpi tv-tasoesimerkeistä oli alusta alkaen ekologisempi ostos? Uusi, joka on tehty sarjatuotantona materiaaleista, jotka eivät ole kestäviä, mutta jolle annetaan nopean rikkoutumisen varalle kuitenkin takuu (loistava markkinointikikka, minun mielestäni) VAI käytetty, ympäristöystävällinen, lähellä tuotettu esine, jonka materiaalit ovat kestäviä, haitattomia, ja jonka korkea laatu toimii omana takuunaan vuosikymmen toisensa jälkeen?

 

 

Jälleenmyyntiarvo

 

Palaan taas ahaa-elämykseeni ekologisuuden, edullisuuden ja jälleenmyyntiarvon kulkemisesta käsi kädessä. Keskustelin nimittäin ystävieni kanssa säästämisestä. Siinä missä heillä oli säästötili ja koti suoraan kuvastosta, joissa oli ikuinen lastulevyjen huumaa -loppuunmyynti, meillä taas roikkuu ”säästötili” katossa. Jos tulee päivä, jolloin säästöjä tarvitaan, kotini on täynnä esineitä, joista saan saman summan kuin pidemmän ajan säästämisellä saa.

 

 Kukkapuron Karuselli-tuoli

Modernit klassikot eivät menetä arvoaan.

 

SkömppäMustassatuolissa

 

Niin myös tuli tuo päivä, jolloin tyhjensin meidän ”säästötilimme”. Myin huutokaupassa valaisimeni ja siitä inspiroituneena paljon muutakin! Mieltäni lämmittää ajatus, että valaisimeni tuottaa jonkun toisen kotiin iloa ja tunnelmaa. Myöhemmin taas ostin hieman uuttakin: huonekaluja, jotka olivat juuri minun näköisiäni, ajan patinoimia, kestävää ja kaunista designia. 

 

Sain siis myytyä esineet hinnalla, jota en olisi koskaan saanut uusista huonekaluista. Tein ekoteon. Ostin harkiten kauniita ainutlaatuisia huonekaluja, käytettynä. Tein ekoteon.

Mikä on sinun ekotekosi?

 

 

Kuvat: Minna Sirén ja Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.