06.06.2017

Designia kesäkuun huutokaupassa!

Kesäkuun kaksipäiväinen kuukausihuutokauppa on tulossa vauhdilla! Ensimmäisenä haluaisimme esitellä teille hieman meidän kesäkuun designtarjontaa. Muista myös katsoa mitä muuta designia meiltä löytyy osoitteesta www.helander.com.

 Untitled design.png

Kohde 80, ANTTI SALMENLINNA, lipasto ja seinäpeili, lipastossa leima ASKO

 

Antti Salmenlinna (1897-1968) oli suomalainen sisustusarkkitehti, joka oli omaan aikaansa yksi Suomen kärkinimiä. Asko hankki muutamia Salmenlinnan suunnittelemia huonekaluja tuotantoonsa 1930-luvulla. Antti Salmenlinna on huonekalujen lisäksi suunnitellut muun muassa sankarivainajamuistomerkkejä, lasimaalauksia, lasiesineitä sekä valaisimia. Tunnetuimpia hänen suunnittelemia teoksia ovat varmaankin seitsemän veljestä –malja, mottimalja sekä Suomen poliisin tunnuskuva.

 

Huutokaupattava lipasto ja peili on suunniteltu 1930-luvun alussa, ja Asko on ottanut sen tuotantoonsa noin 1932. Tästä lipastosta ja peilistä löytyy kuva kirjasta ”Asko -huonekaluja Lahdesta”. Kuvan lipastossa on erilaiset vetimet kuin huutokaupattavassa lipastossa, joten on hyvin mahdollista että vetimet on vaihdettu lipaston historian aikana.

DSC01297.jpg Kohde 80, ANTTI SALMENLINNA, lipasto ja seinäpeili, lipastossa leima ASKO.

 


Kohteet 101-103, Ole Wanscher, Senaattori, France & Son, Tanska

 

Ole Wanscher (1903-1985) oli tanskalainen arkkitehti, huonekalusuunnittelija sekä professori, jonka erikoisuus oli huonekalut. Wanscher tuli tunnetuksi niin huippusuunnittelijana kuin myös opettajana. Kaiken suunnittelun lisäksi hän julkaisi myös useita kirjoja.

 

Wanscherin uraan vaikutti suuresti hänen opettajansa, myös arkkitehti ja huonekalusuunnittelija Kaare Klint. Wanscher opiskeli Klintin alaisuudessa ensin Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa, ja opiskelun jälkeen hän työskenteli vielä Klintille vuosien 1924-1927 ajan. 1920-luvun lopulla Wanscher ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi. Klintin kuoltua vuonna 1955 Wanscher otti hänen paikkansa Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa professorina.

 

Yrittäjänä Wanscher työskenteli yhteistyössä usean yrittäjän tai yrityksen kanssa. 1930-40-luvuilla hän työskenteli mestari A. J. Iversenin kanssa. 1950-luvulla Wanscher lopetti yrityksensä ja ryhtyi professorin työnsä lisäksi suunnittelemaan huonekaluja P. Jeppesens Møbelfabrik A/S:lle. 1940-luvun lopun ja 1960-luvun alun välissä syntyikin Wanscherin tunnetuimmat tuotteet. Yhteistyö Jeppesensin kanssa kesti aina Wanscherin uran loppuun saakka.

 

Huutokauppaan tulevat tuolit ovat valmistaneet France & Son, 1950-luvulla. Ajan patinaa tuoleista löytyy, mutta mielestäni vuosikymmeniä vanhoissa tuoleissa elämä kuuluukin hieman näkyä.

 

DSC01461-122572-edited.jpgKohde 102, Ole Wanscher, Senaattori, France & Son, Tanska.

DSC01460-178881-edited.jpgKohde 101, Ole Wanscher, Senaattori, France & Son, Tanska.

 


Kohde 61, Eero Saarinen, tuoli, Tulppaani, Leima KNOLL INTERNATIONAL, Istuinpehmuste vaurioitunut.

 

Eero Saarinen (20.8.1910, Kirkkonummi – 1.9.1961, Ann Arbor, Michigan USA) oli suomalais-amerikkalainen arkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Saarinen syntyi Hvitträskissä, mutta muutti jo 13-vuotiaana perheensä mukana Yhdysvaltoihin. Arkkitehti koulutuksensa hän sai Yalen yliopistosta, joka kuuluu eliittiyliopistojen ryhmään. Yhdysvaltojen kansalaisuuden hän sai vuonna 1940.

  

Eero Saarisen isä oli myös kuuluisa arkkitehti Eliel Saarinen, joka suunnitteli muun muassa rautatietorin sekä Suomen kansallismuseon. Eero Saarisen kuuluisimpia töitään arkkitehtinä ovat muun muassa Kleinhans Music Hall Buffalossa (suunnitteli isänsä kanssa), MIT kappeli Massachusettsissa, Gateway Arch St.Louisissa sekä CBS-televisioyhtiön päämajan ”Black Rockin” New Yorkiin. Huonekaluista tunnetuimpia ovat tulppaani –sarja, Womb –tuoli, Cup -tuoli sekä Grasshopper –tuoli.

  

Tulppaani –sarjan Saarinen suunnitteli vuonna 1956 Knollille. Tulppaani sarjaan kuuluu ruokapöytä, käsinojallinen tuoli, sivupöytä, käsinojaton tuoli sekä jakkara. Tulppaani –tuolien istuin on materiaaliltaan lasikuitua ja jalka alumiinia. Pöydässä yleisesti käytettiin samoja materiaaleja, mutta kansi voi olla lasikuidun sijasta valkoista marmoria tai laminaattia. Tulppaani –sarjan tuotteet piti alun perin valmistaa kokonaan lasikuidusta ja toiveena oli että tuolit voisi valmistaa yhdellä muotilla. Tarkoittaen sitä ettei tuolissa olisi erillisiä osia. Tämä ei valitettavasti toiminut sillä lasikuitu ei ollut tarpeeksi kestävää materiaalia jalaksi, tästä syystä jouduttiin siirtymään alumiini jalkaan ja kaksiosaiseen tuoliin. Tulppaani -tuoli huutokaupataan lauantaina 17.6. klo 11 alkavassa huutokaupassa, älä missaa tilaisuuttasi hankkia itsellesi tämä klassikko!

DSC01270-2.jpgKohde 61, Eero Saarinen, tuoli, Tulppaani, Leima KNOLL INTERNATIONAL.

 


Kohde 65 ja 66, LE CORBUSIER, nojatuoli, LC1, Leima CASSINA

 

Charles-Édouard Jeanneret-Gris (1887-1965) joka tunnetaan myös nimellä Le Corbusier oli sveitsiläissyntyinen arkkitehti, muotoilija, kirjailija ja kaupunkisuunnittelija. Le Corbusier tunnetaan ympäri maailmaa funktionalistisesta ja modernistisesta arkkitehtuuristaan. Taiteilijanimi Le Corbusier oli muunnos hänen isoäitinsä sukunimestä Lecorbésier. Taiteilijanimeään hän käytti ensimmäistä kertaa vuonna 1920 perustamassaan L’Esprit Nouveau -lehdessä.

 

Ensimmäisen talon Le Corbusier suunnitteli jo 17-vuotiaana! Rakennuksia hän on suunnitellut muun muassa Sveitsiin, Saksaan, Ranskaan, Belgiaan, Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Intiaan. Vuonna 2016 Le Corbusierin rakennuksista peräti seitsemäntoista listattiin UNESCON maailmanperintöluetteloon, nämä seitsemäntoista rakennusta sijaitsi seitsemässä eri maassa!

 

LC1 tuoli on suunniteltu vuonna 1928. Tästä tuolista on tehty kolme eri versiota, malli joka esiteltiin Salon d´Automnessa vuonna 1929, Villa Churchiin valmistettu malli vuonna 1928 sekä vuoden 1930 the Union des Artistes Modernes näyttelyyn valmistettu versio.

DSC01276-2.jpgKohde 65, LE CORBUSIER, LC1, leima CASSINA.

 


Kohde 67, Mario Bellini, 2-osainen sarjapöytä, 4 Gatti, Leima C&B SpA, MEDA ITALIA, MOD. 4 GATTI- IN FIBERLITE, DESIGNER ARCH. M. BELLINI, k 25 cm l 52 cm s 52 cm.

 

Mario Bellini (s. 1935, Milano) on italialainen arkkitehti ja suunnittelija. Hän on saavuttanut muun muassa kultaisen kompassin palkinnon (Golden Compass Award) sekä Medaglia d´Oron Italian presidentiltä. Bellinin suosiosta kertoo mielestäni eniten se että New Yorkin Modernin taiteen museo on hankkinut 25 Bellinin teosta pysyvästi kokoelmaansa.

DSC01278-2.jpg

Kohde 67, Mario Bellini, 2-osainen sarjapöytä, 4 Gatti.

 


Kohde 69, Achille Castiglioni, kokoontaitettava pöytä, Cumano, ZANOTTA ITALY.

 

Achille Castiglioni (s. 1918, Milano – k. 2002, Milano) oli italialainen arkkitehti ja teollinen muotoilija. Achille syntyi lahjakkaaseen perheeseen sillä hänen perheeseen kuului kaksi arkkitehtiä, hänen veljensä Livio ja Pier, sekä kuvanveistäjä isä Giannino. Achille valmistui arkkitehdiksi vuonna 1944, ja samana vuonna hän ryhtyi työskentelemään veljiensä kanssa heidän jo aikaisemmin perustamassaan arkkitehtisuunnittelu yrityksessä. Achille työskenteli veljensä Pierin kanssa aina hänen menehtymiseen saakka, jonka jälkeen Achille jatkoi työskentelyä yksin. Hän on suunnitellut valaisimia muun muassa FLOS:lle. Huutokaupattava pöytä ”Cumano” on suunniteltu vuonna 1978.

 

Castiglioni on voittanut Italian arvostetuimman teolliset muotoilun palkinnon ”kultaisen kompassin” peräti yhdeksän kertaa! Italian lisäksi hän on saanut palkintoja tai tunnustuksia ainakin Saksassa, Ranskassa sekä Englannissa. New Yorkin modernin taiteen museo piti näyttelyn Castiglionin teoksista vuonna 1997.

DSC01282-2.jpg Kohde 69, Achille Castiglioni, kokoontaitettava pöytä, Cumano, ZANOTTA ITALY.

 


Kohde 104 ja 988, Carl Gustaf Hiort Af Ornäs.

 

Carl-Gustaf ”Nalle” Hiort af Ornäs (1911-1996) oli suomenruotsalainen sisustusarkkitehti. Hän opiskeli arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa sieltä kuitenkaan valmistumatta. Ruotsalaisesta aatelissuvusta polveutunut Hiort af Ornäs työskenteli Porissa Ekwallin huonekaluntehtaan teknisenä johtajana. Hänen väitetään myös tapailleen Tove Janssonia noihin samoihin aikoihin. Huhu ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Tove ja Nalle olivat luokkatovereita. Vuonna 1945 Ornäs perusti Puunveisto Oy nimisen kalustetehtaan. Hiort af Ornäsin kalusteita myi Suomessa aikanaan myös lahtelainen Nupponen. Jos haluat oppia lisää Hiort af Ornäsistä niin klikkaa tästä!

Huutokaupattava Pedro nojatuoli on suunniteltu vuonna 1952 ja tiikkiä oleva Näyttely-niminen astiasenkki on suunniteltu myös 1950-luvun alussa.

DSC01700-254262-edited.jpgKohde 988, Hiort af Ornäs, Pedro, nojatuoleja pari.


DSC01303-301646-edited.jpgKohde 104, Hiort af Ornäs, Näyttely, astiasenkki. 

 


Kohde 997, Ilmari Tapiovaara, Pirkka, ARTEK.

 

Vuonna 1914 syntynyt Ilmari Tapiovaara oli 1900-luvun merkittävimpiä suomalaisia muotoilijoita ja sisustussuunnittelijoita. Tapiovaara suunnitteli lukuisia huonekaluja ja sisustuksia, niin yhteistyössä muiden tunnettujen muotoilijoiden kanssa kuin yksinkin. Tunnetuimpia hänen suunnittelemiaan tuoleja ovat mm. Domus, Aslak, Kiki ja Nana. Tapiovaara on voittanut useita palkintoja uransa aikana, mm. kultaa Milanon Trianaalista sekä Pro Finlandia -mitalin. Suomen Taideteollinen korkeakoulu jakaa nykyään palkintoa joka kantaa Tapiovaaran nimeä. Tapiovaaran töitä on nähtävissä ympäri maailman.

 

Ilmari Tapiovaaran Pirkka-kalustesarja on suunniteltu vuonna 1955. Valmistajana on toiminut ja toimii vieläkin Artek. Pirkka-kalustesarjaan kuuluu pöydän ja penkin lisäksi myös tuoli, jakkara sekä baarijakkara.

DSC01711.jpgKohde 997, Ilmari Tapiovaara, Pirkka, ARTEK.


Teksti: Joonas Mutkala.

Kuvat: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen, Erkki Laine.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 

{{cta(’901b3957-ee5e-43b9-8806-be32a332a11d’)}}

 

{{cta(’94c0f22c-51b9-4325-9a95-70192e44ca7b’)}}

 {{cta(’5940230c-7c4f-417b-8927-dcacd5df1884’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.