Helanderin huhtikuun huutokauppa tarjoaa muumifaneille aimo annoksen kiinnostavia kohteita. Näiden kiinnostavien kohteiden joukkoon kuuluvat Suomalaisen Atelier Faunin käsin, 1950-1970 luvuilla valmistamat muuminuket. Mutta mistä Atelier Faunin muumit saivat alkunsa?
Huhtikuun kahdeksas päivä huutokaupattavat, Atelier Faunin valmistamat muuminuket poseeraavat kiltisti kuvaajalle. Kuva: Huutokauppa Helander, Erkki Laine.
Helena Kuuskosken ja hänen näyttelijäpuolisonsa Martti Kuuskosken vuonna 1952 perustama firma valmisti ensimmäiset muumihahmonsa ilman taitelijan lupaa 1954. Tove Jansson kuuli Faunin muuminukeista ensimmäisenä ystävältään Vivica Banderilta. Tove Janssonin kerrotaan pitäneen hahmoista niin paljon, että hän teki Kuuskoskien kanssa sopimuksen samantien.
Janssonin kanssa tehdyn sopimuksen myötä Atelier Fauni sai maailmanlaajuisen yksinoikeuden muuminukkejen valmistamiselle. Faunin valmistamia nukkeja myi eteenpäin Stockmann ja myöhemmin hahmoja pystyi ostamaan yli 40 muusta myyntipaikasta, kuten Salpausselän MM-kisoista. Kuvioissa oli mukana myös Ruotsalainen Bulls licensing yhtiön sekä Englantilaisen Associate Newspaper Lontoo, joiden kanssa Tove oli jo aiemmin laatinut sopimukset.
Tove Jansson käy läpi muuminukkeja yhdessä Atelier Faunin omistajien Helena ja Martti Kuuskosken kanssa Faunin tiloissa, Tuusulassa. Kuva: Atelier Fauni arkistot, Johannes Kuuskoski.
Atelier Fauni aloitti muumhahmojen valmistamisen vaatimattomasti Kuuskoskien Tuusulassa sijainneesta kodista vuonna 1954. Ainolan lähistöllä olleen kodin huoneista kaksi muutettiin verstaiksi. Vuonna 1960 Kuusakosket muuttivat Järvenpäähän, muumihahmot mukanaan ja Faunin verstas toimi perheen talon yläkerrassa aina vuoteen 1962 saakka.
Atelier Faunin muumihahmot valmistettiin alusta alkaen käsin, vain ensiluokkaisen korkealaatuista materiaaleista kuten puusta, nahasta, turkiksesta sekä Marimekon kankaista. Faunin muumihahmot suunnitteli Helena Kuuskoski ja ne perustuivat tietysti Toven luomiin hahmoihin.
Helena Kuuskoski valmistamassa Pikku Myyn vaatteita Atelier Faunin tiloissa. Kuva: Atelier Faunin arkistot, Johannes Kuuskoski.
Vuosi 1962 merkitsi Atelier Faunille ja sen ihastuttaville muumihahmoille täysin uutta aikakautta, kun ensimmäinen virallinen tehdas pystytettiin perheen Järvenpään kodin pihapiiriin. Paikka tunnettiin tuolloin myös nimellä Peikkometsä. -Vuonna 1960 muutimme uuteen taloomme, Järvenpäähän. Ensimmäiset 2 vuotta verstaana toimi yläkerran iso huone, kunnes ensimmäinen varsinainen tehdasrakennus saatiin valmiiksi aivan talomme viereen, samalle tontille. Paikka tunnettiin myöhemmin Peikkometsänä kertoo Faunin perustajien Helena ja Martti Kuuskosken poika Johannes Kuuskoski.
”Vuonna 1960 muutimme uuteen taloomme, Järvenpäähän. Ensimmäiset 2 vuotta verstaana toimi yläkerran iso huone, kunnes ensimmäinen varsinainen tehdasrakennus saatiin valmiiksi aivan talomme viereen, samalle tontille. Paikka tunnettiin myöhemmin Peikkometsänä.” – Johannes Kuuskoski
Hemuliverstas Kuuskoskien Järvenpään kodin yläkerrassa 1960-luvulla. Kuva: Atelier Fauni arkistot, Johannes Kuuskoski.
Vuonna 1969 Ruotsissa syntyi todellinen muumibuumi, jonka aikana Atelier Fauni toimitti pelkästään Ruotsin markkinoille 80 000 muuminukkea. Yhtiön palkkalistoilla oli parhaimmillaan yli 150 työntekijää ja se valmisti vuosittain yli miljoona erilaista käsintehtyä peikkohahmoa. Yhtiö tunnettaan nykyisin sen lukuisista peikkohahmoistaan sekä Järvenpäässä sijainneesta Peikkometsäksi nimitetystä verstaastaan huolimatta parhaiten sen valmistamista muuminukeista. Toisin oli vielä yrityksen toimiessa 1950-1970 luvuilla, jolloin Atelier Faunin peikkometsä oli yksi Suomen suosituimmista tursitikohteista ja muumit koostivat vain 25% yhtiön tuotannosta.
Atelier Faunin muuminuket poseeraavat Beatlesin tyyliin Aleksanterin kadulla Helsingissä, aivan Stockmannin lähistöllä. Kuva: 1960-luku, Atelier Faunin arkistot, Johannes Kuuskoski.
Muuminukkejen työ- ja valmistusmetodit kehitettiin Atelier Faunissa aina vuoteen 1966 asti, jolloin firmasta muodostui Oy Fauni Ltd. Yhtiö jatkoi muumihahmojen valmistusta aina nukkebuumin laantumiseen, vuoteen 1971 asti jonka jälkeen se lopetti toimintansa ja lisenssi palautui takaisin Tove Janssonille. Yhtiön toiminta ei kuitenkaan loppunut muumibuumin laantumisen takia, vaan takana oli monia muita syitä.
Täysin tarkkaa tietoa siitä kuinka montaa erilaista muuminukkea Fauni aikoinaan valmisti ei ole, mutta tiedossamme on noin 25 erilaisesta hahmoa. On kuitenkin syytä muistaa, että samasta hahmosta on tehty useita erinäköisiä versioita. Esimerkiksi suosittua Hemulihahmoa löytyy jos jonkinnäköisellä tukalla ja nutulla (Esimerkkinä yllä olevan kuvan Hemuli sekä alla olevan huhtikuun huutokaupassa myytävän kuvan Hemuli) Tästä syystä jokainen käsin Atelier Faunin valmistama muuminukke on oikeastaan täysin uniikki yksilö, omine piirteineen.
Tulossa myyntiin Helanderin Huhtikuun 2017 kuukausihuutokauppaan:
Huhtikuun huutokaupassa myytävät muumit. Kuva: Huutokauppa Helander, Erkki Laine.
Huutokauppa Helanderin Huhtikuun 2017 huutokaupassa myydään runsaasti Atelier Faunin valmistamia muuminukkeja (Kuva yllä. Huomaa, että kuvassa on mukana myös yksi jättimuumi joka ei ole Faunin valmistama.) Virallinen huutokauppaluettelo julkaistaan perjantaina 31.3. klo 18:00, jonka jälkeen kohteista voi jättää ennakko- ja puhelintarjouksia. Tarjouksien jättö sulkeutuu huutokauppapäivänä lauantaina 8.4. klo 10:00, jonka jälkeen huutokauppaan voi osallistua paikan päällä klo 11:00 alkavassa huutokaupassa. Muumeja voi tulla ihastelemaan myös Helanderin tiloissa järjestettävään näyttöön, torstaina ja perjantaina 6.-7.4.2017 klo 12-19:00.
Muistathan myös tilata uutiskirjeemme, jolloin saat blogimme postaukset sekä tiedon uusimman luettelon julkaisusta sekä tulevista huutokaupoista suoraan sähköpostiisi! Tilaa Helanderin uutiskirje tästä!
Teksti: Jenny Sirén
Lähteet: Johannes Kuuskoski, Atelier Fauni.
Kuvat: Huutokauppa Helander, Erkki Laine & Atelier Faunin arkistot, Johannes Kuuskoski.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’c40f10de-9377-4da0-b614-dd8e7c2ef7b1’)}}
{{cta(’c93784c2-6ee4-48bb-be51-b74ebdb0f559’)}}