Erikoiskategoria: Arvotaide
Pekka Halonen, kansallisromantiikkaa ja karelianismia
Pekka Halonen (23 Syyskuuta 1865 – 1 Joulukuuta 1933) oli suomalainen taidemaalari ja professori. Hän opiskeli aikanaan mm. Pariisissa Paul Gauguinin johdolla. Paul Gauguinin oli Ranskalainen jälki-impressionistinen taidemaalari. Sanotaan että Halonen sai Gauguinilta vaikutteita, jotka pohjautuivat Japanilaiseen puupiirtämiseen. Halonen tunnetaan kuitenkin parhaiten kansallisromanttisena taitelijana, jonka teoksissa nähtiin myös karelianismin vaikutteita. (Karelianismi= Kansallisromanttinen Karjala-harrastus) Halosen töitä on
Lokakuun huutokaupassa on myynnissä useampi Pekka Halosen työ. Huutokaupattavien töiden joukossa on mm. viereisen kuvan öljyvärityö, kohde 877, vuodelta 1920. Tämä selkeästi signeerattu työ kuului aikanaan (A Tergo) John Nurmisen prima-kokoelmaan. John Nurminen Oy tai John Nurminen Prima Group on yksi maailman johtavista arvotaiteen taidelogistiikkapalvelujen tuottajista. Yritys perustettiin jo vuonna 1886.
Kohteet 866 (oikean puoleinen) sekä 904 (vasemmalla) Pekka Halonen. Lokakuun huutokaupassa myös muita Pekka Halosen kohteita!
Eero Järnefelt, maisemamaalausta ja riipivän herkkiä kansankuvia
Erik (Eero) Nikolai Järnefelt (8. marraskuuta 1863 Viipuri – 15. marraskuuta 1937 Helsinki) oli suomalainen kunniatohtori, professori ja taidemaalari. Hän toimi mm. opettajana Helsingin yliopiston piirustussalissa vuosina 1902-1928 sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun tarkastajana, vuosina 1907-14. Järnefelt piti aikanaan useita sekä kotimaisia että ulkomaisia näyttelyitä. Hänen tunnetuimpiin töihin lukeutuvat mm. Raatajat rahanalaiset eli Kaski sekä Pyykkiranta.
Kohde 868, on Eero Järnefeltin vuonna 1888 signeeraama öljyvärityö. Työssä on korkealaatuinen korjaus, lisätietoja asiasta saat Helanderin intendenteiltä, klikkaa tästä.
Hjalmar Munsterhjelm, romanttista maisemataidetta
Magnus Hjalmar Munsterhjelm (19. lokakuuta 1840 Tuulos – 2. huhtikuuta 1905 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari. Hänet tunnetaan parhaiten romanttisista maisemakuvauksistaan. Munsterhjelm on suomen taidehistoriassa arvostettu taitelija. Hän sai maalauksiinsa aiheita useilta Savoon ja Karjalaan suuntautuneilta matkoiltaan. Munsterhjelmin matkoilta maalaamia maisemia on esitelty niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Lokakuun huutokaupassa Munsterhjelmin teoksia on myynnissä yhteensä 5 kappaletta. Oheisen kuvan teos, kohde 878 edustaa Munsterhjelmille tyypillistä maalausta. Taulu on signeerattu ja sen mitat ovat 39 x 59 cm.
Torsten Waenerberg, maisemamaalausta ja taiteen opetusta
Torsten Waenerberg (25. toukokuuta 1846 Porvoo – 26. helmikuuta 1917 Helsinki) oli suomalainen maisemamaalari, taideopettaja sekä Suomen Taideyhdistyksen intendentti. Waenerberg kävi Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulun 1865–1867, hän opiskeli taidetta myös Pariisissa 1873–1874 sekä Düsseldorfin taideakatemiassa 1867–1870. Lisäksi hän teki opintomatkoja Saksaan ja Hollantiin. Waenerberg teki tärkeimmän osan elämäntyöstään taideopettajana ja Suomen Taideyhdistyksen intendenttinä. Hänet tunnetaan parhaiten maisematauluistaan joiden aiheet olivat usein Norjan ja Hollannin rannikon inspiroimia.
Kohde 869 (kuva ohessa) on Torsten Waenerbergin 13.7.1912 signeeraama öljyvärimaalaus ja myös se myydään lokakuun huutokaupassa.
Louis Sparre, kulttuurin monivaalija
Kreivi Louis Pehr Sparre (3. elokuuta 1863 Gravellona, Italia – 26. lokakuuta 1964 Tukholma) oli ruotsalainen taidemaalari, kreivi, muotoilija sekä yrittäjä. Hän osallistui aikanaan myös mm. suomalaisen elokuvan Salaviinapolttajat tekoon, sekä Porvoon keskustan entisöintiin ja alueen rauhoittamiseen. Sparre oli naimisissa marsalkka C. G. E. Mannerheimin sisaren Eva Mannerheimin kanssa. Hänen tiedetään myös tehneen maalausretkiä Karjalaan entisten koulukavereidensa Akseli Gallen-Kallelan, Emil Wikströmin sekä muiden karelianistien kanssa. 1890-luvun puolivälissä Sparre vähensi töitään maalarina ja keskittyi suomalaisen taideteollisuuden kehittämiseen. Hän perusti porvooseen Iris-huonekalu ja keramiikkatehtaan. 1908 Sparre muutti takaisin ruotsiin ja jatkoi uraansa maalaustaiteen parissa. Hän keskittyi erityisesti muotokuvien sekä maisemamaalausten tekemiseen. Louis Sparre menehtyi Tukholmassa 101-vuoden iässä, jota ennen hän ennätti maalamaan yli 500 muotokuvaa.
Lokakuun huutokaupassa nähdään kolme Louis Sparren työtä, joista kaksi on maisemamaalauksia ja yksi (ohessa) potretti. Oheisen kuvan kohde 762 on signeerattu ilman vuosilukua tai päivämäärää.
Maria Wiik, rakastettu edelläkävijä
Maria Katarina Wiik (3 elokuuta 1853 – 19 kesäkuuta 1928) on yksi 1800-luvun rakastetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hän eli aikana jolloin naisen rooli taiteilijana ei ollut helppo, jo pelkästään naisiin kohdistuvien odotusten vuoksi. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirrustuskoulussa Helsingissä, Adolf von Beckerin yksityiskoulussa sekä Severin Falkmanin yksityisoppilaana. Wiik jatkoi opintojaan myös ulkomailla, Pariisin Académie Julianissa.
Wiikin parhaisiin ystäviin lukeutui vanha koulukaveri Helene Schjerfbeck, jonka kanssa hän mm. opiskeli samaan aikaan Pariisissa. Naiset myös matkustivat yhdessä takaisin Pariisiin ja maalasivat muiden taiteilijoiden kanssa Puvis de Chavannesissa. He tekivät maalausreissujaan myös Englantiin ja St. Ivesiin.
Wiikin parhaimpana kautena pidetään 1880-lukua ja hänet tunnetaan parhaiten henkilökuvista, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös paljon asetelmia sekä kansan- ja maisemakuvauksia.
Kohde 808 on Maria Wiikin vuonna 1895 signeeraama teos. A Tergo. Kyseinen teos on luetteloitu kirjaan Maria Wiik (1853-1928) nro. 243 ja maalaus on ollut esillä Taidehallin näyttelyssä vuonna 1929 nomerolla 59. Wiik on kirjoittanut teokseen tekstin: från Ruovesi