Eikö kotiin ostettu taulu täyttänytkään odotuksiasi? Syy ei välttämättä piile valitsemassasi taiteessa vaan sen valaisemisessa, sillä taideteosten valaiseminen vaatii ajatusta. Taide voi todella muuttaa muotoaan kun se osataan valaista oikein. Asiantuntijamme antaa 9 vinkkiä taideteosten oikeaoppiseen valaisemiseen kotona.
1. Ripusta taideteoksesi harkitusti
Tauluja ei tulisi ripustaa esimerkiksi suoraan päivänvaloon tai kahden ikkunan väliin. Auringon UV- ja infrapunasäteet saattavat haalistaa taulua ajan saatossa, kun taas kahden ikkunan välissä oleva taulu hukkuu helposti päivällä, sillä silmä ei kykene erottamaan sitä valoa tulvivien ikkunoiden välistä.
2. Vältä ylivalaitsemista
Huoneen kattavasti valaisevat, kattoon asennetut kiskot eivät ehkä ole paras mahdollinen valinta taiteen kannalta. Moni tuntuu unohtavan ettei valon tarkoitus ole valaista kaikkea yhtä vahvasti samaan aikaan. Valoa kannattaakin ajatella kerroksina. Aloita kattovalaisimilla jotka valaisevat huoneen pääelementit kuten sohvan, asetelman tai vitriinikaapin. Ajattele huonetta esiintymislavana, ja valaise ne kohdat joissa tapahtuu. Seinien tasolle päästessäsi sinun kannattaa käyttää esim. tauluille tarkoitettuja valaisimia, jotka luovat huoneeseen kodikkaan tunnelman ja tuovat taideteoksen värit esille paremmin. Seinien valaiseminen vaikuttaa myös huoneessa olijan mielikuvaan huonekorkeudesta. Mitä alempaa taulujen valaiseminen (valon tullessa ylhäältä alaspäin) alkaa, sitä matalammalta huone vaikuttaa. Lopuksi lisätään pöytä- ja lattiavalaisimia huoneen keskipisteisiin, joiden tarkoituksena on houkuttaa ihmisiä puoleensa.
”Valoa kannattaa ajatella kerroksina”
3. Kaikkia tauluja ei tarvitse valaista erikseen
Kodin jokaista taulua tai patsasta ei tarvitse tai kannatakaan valaista. Hyvänä ohjenuorana toimii se, että jokaisen taideteoksen valaiseminen riippuu sekä teoksesta itsestään, sen sijainnista kotona, että muusta kokoelmasta. Mikäli kodistasi löytyy useampi taulu, kannattaa niistä valaista vain ne joihin oikea valaistus tuo jotain lisää. Jos huomaat, että jonkun taulun olemus ei muutu muiden seassa valaisemalla, kannattaa harkita valaistuksen poisjättämistä tai valojen minimoimista. Osaan tauluista kannattaa sitten taas panostaa, varsinkin jos seinälläsi roikkuva taulu on tarkoitettu huoneen keskipisteeksi tai on huoneen ainut taideteos. Kaikki riippuu siis sinun kodistasi sekä kokoelmastasi.
Helppo tapa siirrellä tauluja tekemättä lisää reikiä, on asentaa huoneen kattoon taulukiskot.
4. Säädä valon määrää luonnonvalon mukaan
Kun vuodenaika sen sallii ja luonnonvaloa tulvii sisään, kannattaa taulujenkin valaistusta himmentää tai sammuttaa ne kokonaan. Mikäli mahdollista suosittelemme säätämään kotisi valot niin, että ne syttyvät vasta illalla tai pimeän tullessa. Pohjolan pimeä talvi tuo toki haasteita tullessaan, jolloin valoja voi joutua pitämään päällä käytännössä koko päivän ajan.
5. Vaihda LED-lamppuihin
Eurooppalainen lainsäädäntö rajaa hiljalleen yritysten mahdollisuuksia hehkulamppujen valmistuksessa ja vaikutus näkyy myös yksityisissä kodeissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa vanhoista tauluvalaisimista joudutaan ennemmin tai myöhemmin päivittämään uusiin, hehkulamppujen loppuessa varastoista. Mutta hyvä uutinen tässä on se, että LED-lamppuihin vaihtaminen on taiteesikin kannalta parempi idea. LED-lamput eivät nimittäin aiheuta infrapuna- tai ultraviolettisäteilyä – ja vielä tärkeämmin kuumuutta – joita edeltäjänsä halogeenivalot ja hehkulamput tuottavat, samalla mahdollisesti vahingoittaen herkkiä taideteoksia. Muita LED-lamppujen tuomia etuja on huomattava energian säästö, edullisemmat hinnat sekä valon tasaisempi levittäytyminen.
6. Spottivalo vai tauluvalo?
Spotti- ja tauluvalon suurin ero on niiden luoma pinta. Spottivalon luodessa taulun pintaan tasaisen suuren alueen valoa, tauluvalo leikkaa valon hienojakoisemmin taulun pintaan. Muuten kyse on lähinnä makuasioista. Tauluvaloja saa eri kokoisina, värisinä ja muotoisina ja ne tarjoavatkin sisustuksen kannalta laajimman mahdollisuuksien kirjon. Mikäli sisustus on kovin minimalistinen voi spottivalojen valitseminen kiskoilla olla parempi idea. Kiskoihin asetetut spottivalot antavat tilaan galleriamaista tuntua, ollen samalla joustavia valon lähteitä. Spottivalot toimivat varsinkin jos taidekokoelmasi elää jatkuvasti. Spottivaloja kannattaa harkita myös, mikäli katossa on parrut. Parrujen ja tauluvalojen yhdistäminen voi saada aikaan melko raskaan tunnelman, kun taas spottivalot saa asennettua tämän tyyppiseen tilaan melko huomaamattomastikin.
7. Valitse oikea LED-lamppu
Lampun värintoisto-ominaisuuksien sekä sen valon värin ja värilämpötilan tunteminen on tärkeää, jotta valon laatu voidaan määritellä käyttöä varten. Oikeantyyppisen valonlaadun saavuttamiseksi kotona tulee valita oikeanlainen LED-lamppu. Huono LED-lamppu saattaa aiheuttaa tilaan sairaalloisen, kalpean valon joka muistuttaa lähinnä lääkärin vastaanottoa. Hyviä nyrkkisääntöjä LED-lamppuja valittaessa ovat:
- Värilämpötilan tulee olla yli 2,700K. Esim. päivänvalon värilämpötila on 7,000K kun taas LED-lampulla se on 3,000-6,500K (lue lisää värilämpötiloista täältä)
- Värintoistoindeksin tulee olla 95 tai yli (lue lisää värintoistoindeksistä täältä)
- Osta vain tunnetun valmistajan lamppuja. Näin voit olla varma niiden laadusta ja saatavuudesta jatkossakin.
Lampuilla on suuri merkitys taiteen valaisemisessa aina värilämpötilasta lampun tyyppiin saakka.
8. Valon suunnalla on merkitystä
Valaistuksen luoman tunnelman kannalta on tärkeää miettiä tuleeko taideteokseen kohdistettu valo ylhäältä vai alhaalta. Alhaalta ylöspäin kohdistettu valo luo – varsinkin jykevästi kehystetyn – taulun yläpuolelle melko synkän varjon, joka saattaa vaikuttaa jopa pelottavalta. Alhaaltapäin valaiseminen sopii toisaalta erinomaisesti sellaisiin taideteoksiin, joissa halutaan korostaa teoksen dramatiikkaa tai motiivia entisestään. Ylhäältä valaiseminen sopii suurimpaan osaan esineistä paremmin kuin alhaalta valaiseminen.
9. Lopputuloksen on tarkoitus olla huomaamaton
Vaikka hyvän valaistuksen saavuttamiseen on usein käytetty paljon aikaa ja energiaa, tulisi vaikutelman loppupeleissä olla huoleton – tai jopa näkymätön – mahdollistaen näin taideteoksen keskipisteenä olemisen. Hyvän valaistuksen ideana on saada katsoja huomaamaan esillä olevan taiteen, eikä valaisinta joka sen valaisee.
Huomaamaton valaistus antaa teokselle tilaa olla keskipisteenä.